Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varför kallas Victoria "prinsessan"?

Varför säger man prinsessan Victoria, i bestämd form, men prins Daniel i obestämd, undrar Jonas och får svar i Frågespalten.
KVINNOR I MER BESTÄMD FORM
Varför säger man ”prins Daniel” i obestämd form och ”prinsessan Victoria” i bestämd? Och ”doktor Persson” i obestämd, men ”doktorinnan Persson” i bestämd? Och är det rätt? Finns det en sådan regel och i så fall varför?
Jonas
Foto: Splash News
SVAR: – Fel är det inte, svarar Rickard Domeij på Språkrådet, men det finns ingen regel eller riktig förklaring till varför det är så.
– Det är snarare en konvention, en sedvana som hänger ihop med hur länge en titel använts, status samt kön.
Typiskt för titlar eller epitet, beskrivningar, som används i bestämd form är att de ofta har lägre status och är kvinnliga.


SJÖFARTENS EGEN FRÖKEN UR
Snett emot operahuset i Göteborg ligger ju ett gammalt maffigt hus med en stor rund kula på taket, är det kanske gamla Sjöbefälsskolan? Kulan lär hissas upp och ner en gång om dan, men stämmer det verkligen? Jag har i alla fall aldrig sett det. Och om det stämmer – varför?                                       
Anna
Foto: Björn Gustafsson
SVAR: Visst är det gamla Sjöbefälsskolan, eller Navigationsskolan som den ursprungligen kallades. Skolan ritades av Adolf E Ehrensvärd och stod klar 1862. Från början hade byggnaden två torn men det ena, som innehöll ett astronomiskt observatorium, försvann då huset byggdes om i nationalromantisk stil 1916. Arkitekt den gången var Charles Lindholm. Kvar blev tornet med den så kallade tidskulan, en uppfinning som helt enkelt var en slags sjöfartens Fröken Ur. Kulan hissades varje dag upp och släpptes ner exakt klockan 13. Vilket är detsamma som klockan 12 GMT, Greenwich Mean Time.
–  För att kunna navigera och bestämma fartygets position behövde skepparna förr veta vad klockan var och hur solen stod vid olika tidpunkter, förklarar docent Sven Lyngfelt, institutionen för Sjöfart och Marin teknik, Chalmers.
– När man låg i hamn och inväntade avfärd passade det bra att ställa in skeppsklockan. Ju exaktare tid, desto bättre och säkrare navigering.
1980 tog Chalmers över driften av skolan och 1994 flyttade utbildningen till lokaler på Lindholmen.
Men jodå, tidkulan ska fungera, uppger Christer Johansson, förvaltare på Newsec som sköter den i dag till kontor omgjorda byggnaden.


FÅRTALG FÅR BÅTEN ATT HÅLLA TÄTT
Vi har en gammal eka som börjat bli lite gisten, men vill helst inte börja täta med silikon. Hur länge ska man låta den ligga i marvatten för att den ska svälla maximalt? Och finns det inga gamla sätt att täta träbåtar? Dreva med lin och tjära? Eller nåt träbåtsmuseum dit man kan åka för att få tips?
Kajsa
Foto: Suvad Mrkonjic
SVAR: Högst några dagar ska man låta båten ligga sjunken och flyta på träet, enligt Kjell Fjellsson, ansvarig för båtvården i Föreningen Allmogebåtar.
– Om båten inte tätat på 3–4 dar så är det nåt annat som är fel, att det finns skruvhål eller liknande.
För att täta självsprickor föreslår Kjell Fjellsson fårtalg.
– Det går att få från slakterier. Jag brukar koka upp det i en gammal kastrull, hälla ut och låta torka i en kaka.
I välsorterade båtvårdsaffärer finns även medlet Ettan som går bra att använda. Receptet är hemligt men innehåller mycket talg och tjära.
– Jag avråder bestämt från att använda tråd, eller så kallat lysvekegarn i självsprickor. De går inte igen utan sprängs sönder av garnet.
Däremot kan man täta med garnet mellan borden.
Föreningen Allmogebåtar har en stor samling sjödugliga träbåtar och driver museum på Bassholmen utanför Uddevalla.

Isolde Berner
Frågeredaktör

Fråga om vad som helst som har med kultur att göra. Inget ämne är för stort, för litet eller för pinsamt. Skriv, ring, faxa eller e-posta så tar vi reda på svaren.
Post:
”Fråga Kulturen” GT, Box 417, 401 26 Göteborg
Telefon: 031-725 90 37
Fax: 031-725 91 12
E-post: kulturen@gt.se

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!