Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varför heter det stryktipset?

VARIFRÅN KOMMER "STRYK" PÅ TIPSET?


En enkel fråga: Varför heter det ”stryktips” på tipslappen?

Ture Eriksson


SVAR: Förklaringen är historisk.

 – 1934 när stryktipset lanserades i Sverige såg kupongen annorlunda ut än i dag. I stället för att kryssa i rutor för att markera matchresultat skulle man stryka de lag man inte trodde på. Därav namnet, berättar Ulf OIofsson, projektledare på tipset.

 Annars har det inte hänt så mycket med tipset under dessa år.

 – Stryktipset drog igång 1934 med tolv matcher. När Tipsextra började 1969 ökade man till 13 matcher. 1993 lanserades italienska stryktipset, i dag Europatipset, som går på söndagar. Men sedan dess har inte mycket hänt. 

 Förrän nu.

 – Nästa vecka lanserar vi faktiskt ett helt nytt spel, Topptipset. Där tippar man de åtta första matcherna på kupongerna som ett tilläggsspel på kupongen, berättar Ulf Olofsson. 


VET NI MER OM NANNYLUND?


Har hemma en liten broschyr om ”Invigningen av Smålands Idiothem Nannylund 1883”. Man kan tycka en del om dagens mentalvård, men det var då inte bättre förr. Skulle vara intressant att få veta lite mer om Nannylund och hur länge hemmet existerade.

Lena Olsson, Västra Frölunda

 SVAR: Nannylund var ett hem för ”sinnesslöa” barn och ungdomar som öppnade 1883. Stället ligger utanför Eksjö och finns kvar än i dag, fast nu i mindre skala som skola för utvecklings-störda. 

 En som vet mycket om Nannylund är Kjell Sundstedt, manusförfattare till den hyllade filmen ”Den nya människan” om tvångssteriliseringarna i Sverige. Filmen hade premiär på Göteborgs filmfestival i början av året. Huvudperson är Kjell Sundstedts moster som placerades på Nannylund vid åtta års ålder när mamman fick cancer och dog. I den fattiga statarfamiljen fanns tio barn som placerades på olika arbetsanstalter. Tre steriliserades. 

 – Min mamma fick plats som piga och kom undan. Tur för mig, annars hade inte jag funnits, konstaterar Kjell Sundstedt.

 Mostern hamnade på Nannylund för att hon hade epilepsi.

 – Men hon var fullkomligt normal, jag har läst hennes brev.

 Ändå var hon en av de 30 000 som tvångssteriliserades i Sverige de åren.

 – Just på Nannylund fortsatte man längre än på de flesta ställen.

 I Lena Olssons lilla broschyr från invigningen kan man läsa: ”Idioter... äro af 3 slag: Sinneströga, som blifvit sent utvecklade och merendels icke hinna någon hög utbildning; sinnesslöa eller halfidioter som lida af en ursprunglig slöhet i hjernan, men likväl kunna väckas till lif, och genom enkla, otydligt uttalade ord någorlunda uttrycka sina önskningar. Dessa två slagen kunna emottaga undervisning, men icke så fånarna eller helidioterna, som utmärka sig genom fullkomlig frånvaro af förnuft.”

 – Begreppet sinnesslö kunde betyda att du var utvecklings-störd, men lika gärna att du var asocial, sexuellt vågad eller allmänt stökig. Och barnen kom oftast från fattiga familjer med sociala svårigheter. Som mina släktingar där familjen brakade ihop när mamman dog. 

 Just nu turnerar Kjell Sundstedt runt landet med sin film, på lördag klockan 14 är han bland annat i Missionskyrkan i Stenungsund. Han håller även på att skriva en bok om sina släktingars öden.

 ”Den nya människan” finns också att köpa på dvd.


 INGRID NORRMAN

 Frågeredaktör


 Fråga om vad som helst som har med kultur att göra. Inget ämne är för stort, för litet eller för pinsamt. Skriv, ring, faxa eller e-posta så tar vi reda på svaren.


 ”Fråga Kulturen” GT, Box 417, 401 26 Göteborg

 Telefon: 031-725 90 37

 Fax: 031-725 91 12

 E-post: kulturen@gt.se