Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varför gal tuppen?

Foto: Gredeskog Maria
VARFÖR GAL TUPPEN?
”Uppe med tuppen”, säger man, men är det verkligen så att tuppen mest gal på morgonen? Och varför gal den egentligen?
Inger

SVAR: - Rent generellt brukar man säga att när tuppen gal så hävdar han sitt revir. Han talar om att han finns och att området och hönorna som finns i det är upptagna, berättar professor Linda Keeling vid institutionen för husdjurens miljö och hälsa vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.
Gal han gal mest på morgonen?
- Ja, för i den fuktiga och svala morgonluften når ljudet längre och hörs bättre. De flesta fåglar sjunger faktiskt mest på morgonen.
Påverkas tuppens galande av hönornas kacklande?
- Hönsdjuren kommunicerar med varandra precis andra djurslag. Alla ska till exempel varnas vid en eventuell fara.
 Vad kan de säga till varandra?
- Hönorna har en repertoar av ett 30-tal olika ljud. Fast vi människor hör kanske inte alltid nyansskillnaderna. När hönan kallar på sina kycklingar låter det till exempel ”po-po-po-po-po-po”. De har också ett speciellt ljud när de precis värpt ett ägg.
Hönsdjuren har dessutom olika varningssignaler beroende på om faran kommer från marken eller från luften.
- Det låter alltså inte likadant när räven kommer in i hönsgården som när en hök närmar sig.
Både hönor och tuppar varnar för markbundna rovdjur.
- Däremot är det mest tuppen som varnar för faror som kommer från luften. Där finns alltså en könsskillnad, berättar LInda Keeling.
Varje tupp har också en helt egen röst.
- Hur kraftig rösten är har samband med storleken på hans kam. Den tupp som har störst kam är oftast den mest dominanta och gal också både högre och oftare än de andra.

KAN MAN PIMPLA BÅDE ÖL OCH VIN?
Jag säger ”pimpla öl”, men några kompisar hade aldrig hört talas om det uttrycket. Däremot säger de ”pimpla vin”. Vilket uttryck är mest rätt, om något? Och var kommer det egentligen ifrån?
Inger S.

SVAR: Pimpla kan antingen betyda att stå och fiska på isen eller att dricka alkohol. Men bägge betydelserna går tillbaka på ett och samma dialektord som betydde ”göra ospecificerade mindre saker”.
- Sen har det utvecklats till att antingen betyda ”smårycka i reven på isen” eller ”sitta och dricka i små klunkar”. Det är förmodligen rätt gammalt, men finns inte belagt tidigare än i slutet av 1700-talet, berättar GT-kulturens språkexpert Sture Allén.
Däremot är det ingen skillnad på vad man dricker. Pimpla öl och pimpla vin går alltså lika bra, eller, som man sa förr, pimpla grogg.
- Men använder man ”pimpla” vid dryck så gör det ett mycket vardagligt intryck. Man sitter inte vid en högtidlig fest och pimplar vin utan man sitter kanske på en gräsmatta i stället och blir lite lurvig, konstaterar Sture Allén.

VAD SKA GARDELL GÖRA I RADIO?
Hej. Jag hörde på radion att Jonas Gardell skulle leda något program i helgerna, men jag missade vad det var och när det skulle börja. Vet ni?
Gunvor

SVAR: Gardell är först ut i P1:s ”Vinter i P1” som är en slags motsvarighet till sommarprogrammet ”Sommar”. Det drar faktiskt i gång precis i dag, klockan 13, med repris 22.05. Han är också en av ”Stjärnorna på slottet” på SVT1 som även det har säsongspremiär i kväll.
”Vinter” pågår i åtta dagar och övriga vintervärdar är bland andra Jan-Öjvind Swahn, systrarna Kallur, Henning Mankell och Kerstin Ekman.

Ingrid Norrman
Frågeredaktör

Inget ämne är för stort, för litet eller för pinsamt. Skriv, ring, faxa eller e-posta så tar vi reda på svaren.
Post:
”Fråga Kulturen” GT, Box 417, 401 26 Göteborg
Telefon: 031-725 90 37
Fax: 031-725 91 12
E-post: kulturen@gt.se

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!