Var kommer "dagsmeja" ifrån?

Varifrån kommer det skojiga ordet "dagsmeja", undrar Louise Carlsson och får svar i Frågespalten av Svenska Akademiens Sture Allén. 

VAR KOMMER "DAGSMEJA" IFRÅN?

Det väldigt skojiga ordet ”dagsmeja” har jag funderat över. Vet GT-kulturen möjligen varifrån det kommer? 

Louise Carlsson

Foto: Jan Düsing

 SVAR: – Det är ett mycket fint ord och när man säger det kan man nästan känna kontakten bakåt i tiden, det är många hundra år gammalt. Det användes redan på 1500-talet, säger GT-Kulturens språkexpert Sture Allén.

 Han förklarar att dag syftar just på dagen medan meja kommer från fornsvenskans mäghin som betyder kraft och styrka.

 – Ordet fanns redan i våra gamla språk och det kanske är det bästa sättet att återge den kraften. Ordagrant kan man säga att det betyder dagskraft eller dagkraft, säger han.

 Det är nu under vinterns senare del och vårens början som vi kan se dagsmejan. Ordet beskriver det meteorologiska fenomen som innebär att snön på mark och hustak börjar smälta och droppa. SMHI skriver på sin hemsida att i motsats till uttrycken tö- eller blidväder ska temperaturen vid dagsmeja vara under noll grader samt att det ska vara mer eller mindre solsken.

 Dagsmejan är som starkast på snö som är förorenad av grus eller smuts. De partiklarna absorberar solstrålningen mycket bättre än vad ren snö gör.

 – Det är faktiskt många personer som redan i år frågat mig om vad ordet kommer från, det är kanske för att vi ser det så tydligt nu när snön börjar rinna bort, säger Sture Allén.


 REGLER FÖR DUBBELNAMN

I GT i måndags förklarade Laila Bagge att hon efter bröllopet med Niclas Wahlgren ska heta Bagge Wahlgren. Är det riktigt eller borde hon heta Laila Wahlgren Bagge? Vilken regel gäller?

Håkan Sannebro

Foto: Christian Örnberg

 SVAR: När man gifter sig kan man enligt namnlagen välja mellan att behålla sitt tidigare efternamn eller välja ett gemensamt.

 – Dubbelt efternamn får man inte ha, men man kan ha mellannamn och efternamn, säger Lars Tegenfeldt, expert på folkbokföringsfrågor på skatteverket.

 Det Laila väljer att göra är alltså att lägga till Bagge som mellannamn och ta Wahlgren som efternamn. Däremot får Niclas Wahlgren inte ta efternamnet Bagge eftersom man inte får ta ett gemensamt efternamn som någon av parterna fått genom ett tidigare äktenskap.

 Det finns inte heller någon regel som säger i vilken ordning namnen ska komma.

 – Om hon skulle välja att heta Wahlgren Bagge behåller hon ju sitt namn och då får hon i så fall med den andres samtycke bära hans namn som mellannamn, säger Lars Tegenfeldt.

Har det blivit vanligare att kvinnor behåller sitt efternamn?

 – Ja, namnlagen är gammal och man kunde behålla sitt namn innan också, men det har klart blivit vanligare nu, säger Lars Tegenfeldt. VARFÖR FÅR VI VÅRKÄNSLOR?

Varför känner vi vårkänslor, att vi är gladare, piggare och också kanske lite mer kära på våren? 

Amor


 SVAR: Delar av den forskning som gjorts pekar på att det är det ökade antalet dagsljustimmar och de varmare temperaturerna som påverkar oss och väcker våra hormoner.

 – Vårförälskelser kan mycket väl vara en realitet för många människor. Men hur mycket som beror på våra förväntningar, att vi är mer öppna för vi vet att det är vår, vet vi inte, säger Lars-Gösta Dahlöf, docent i psykologisk sexologi vid Göteborgs universitet.

 Han berättar att när vi är pigga och bemöter varandra med leenden så upptäcker vi varandra på ett mer positivt sätt.

 – Och att vinterkläderna åker av betyder faktiskt att vi känner oss mer attraktiva. Det bli också roligare att se på människor med lättare klädsel. Genom detta och värmen från solen kommer också kroppsdofter in i bilden på ett annat sätt så att vi kan reagera på och påverkas av dem.


Lisa Jakobsson

 Frågeredaktör


 Fråga om vad som helst som har med kultur att göra. Inget ämne är för stort, för litet eller för pinsamt. Skriv, ring, faxa eller e-posta så tar vi reda på svaren.

 Post:

 ”Fråga Kulturen” GT, Box 417, 401 26 Göteborg

 Telefon: 031-725 90 37

 Fax: 031-725 91 12

 E-post: kulturen@gt.se