Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vad betyder triangeln?

Prometheus.

VAD SYMBOLISERAR TRIANGELN?

Fråga: Jag är kanske inte så kulturell, men jag fattar faktiskt inte statyn som står vid Vallgraven nedanför Kungstorget. Varför har den en triangel i stället för huvud och vad symboliserar det? Kan man få hjälp?"

"Konstigt?" 


SVAR: Statyn i fråga heter Prometheus och är gjord av konstnären Vassil Simittchiev.

– Verket kan symbolisera att vi inte är längre är humana. Det är dagens Prometheus och det är ingen triangel utan en pyramid av betong han har över huvudet. Prometheus är heller inte ung längre, det är en åldrad kropp – människovärlden har åldrats, säger konstnären.

Pyramiden i sig är också en människosymbol, beroende på hur man använder den, fortsätter Vassil Simittchiev.

– Dagens värld är ganska stadig, pyramidal kan man säga, men den känns hård och inte längre riktigt mänsklig på samma sätt som den värld den gamle Prometheus räddade. Men det finns ett hopp, det är därför han håller en fackla i handen.

Att förklara ett verk i detalj är dock inte lätt ens för konstnären själv.

– När man gör ett konstverk så är det en känsla som driver en och först efteråt kan man som konstnär själv upptäcka - inte hitta på, men förstå - vad som drivit fram en.

Titanen Prometheus var i den grekiska mytologin, i lite olika varianter, människornas välgörare. Bland annat stal han elden från himlen för att lyfta människorna kulturellt. Som straff lät Zeus fjättra Prometheus vid en klippa där en örn ständigt hackade i hans lever. Så småningom befriades han dock av Herakles.

Myten om Prometheus har varit ett återkommande motiv inom konst, litteratur och musik och återfinns bland annat i verk av Shelley, Goethe, Michelangelo, Beethoven och svenskarna Viktor Rydberg, Strindberg samt Hjalmar Gullberg.

Verket Prometheus stod tidigare på Bastionsplatsen men flyttades för att ge plats åt minnesmärket över förintelsens offer, Mörker, väx morgondag av konstnären Kent Karlsson.


VILKET DJUR BYGGER GÅNGARNA?

Fråga: På stranden till vårt sommarställe mitt emot Dragsmark är det ett djur som bygger stora gångar precis i strandkanten, kanske sex-sju centimeter i diameter. Vad i all sin dar är det för djur som lever så nära havet? När det är högvatten blir ju gångarna helt översvämmade!

B.N. 


SVAR: – Jag tror det handlar om vanliga åkersorkar. Ute på skärgårdsöar kan det ofta vara höga tätheter med åkersork och då kan de hålla sig väldigt nära vattennivån, om det är på läsidan av en ö där vågorna inte slår upp, svarar Kennet Lundin, marinbiolog på Göteborgs Naturhistoriska museum.

– Man kan höra hur de låter i gräset när de piper och slåss. Själv har jag en släktstuga på södra Orust och det är snarare regel än undantag att när du vänder på en båt, så tittar någon jätteförvånad liten sork upp och undrar vad som händer.

För att åkersorken ska kunna hålla sig så nära vattnet krävs dock att det växer grästuvor ända ner.

Åkersorkar finns i hela Sverige förutom på Gotland. De känns igen på sin lilla korta svans, 3-4,5 centimeter, som är tydligt tvåfärgad. Själva kroppen är 9-13 centimeter. Åkersorkarna bygger nätverk av gångar i markytan.

– Om de är livligt trafikerade av många sorkar som springer fram och tillbaka så blir de ganska stora, förklarar Kennet Lundin.

Den kanske mest kända sorken är Klas Klättermus, som dock är en skogssork vilken på norska heter klatremus. Historierna om Klas och de andra djuren i Hackebackeskogen skrevs av norrmannen Thorbjørn Egner. En annan känd sork är Bamses ärkeantagonist Krösus Sork, som även han är en skogssork.

Har du frågor om djur och natur så kan du maila Naturhistoriska museet på adressen gnm@vgregion.se. Skicka gärna med en bild på det du undrar över.


Isolde Berner

Frågeredaktör

kulturen@gt.se

Fråga Kulturen

Fråga om vad som helst som har med kultur att göra. Inget ämne är för stort, för litet eller för pinsamt. Skriv, ring eller e-posta så tar vi reda på svaren.
Post: Fråga Kulturen, GT, Box 417, 401 26 Göteborg
Telefon: 031-725 90 37
E-post: kulturen@gt.se