Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vad betyder ordet våmb?

Våmb betyder ju komage, men varifrån kommer namnet på orten Våmb, undrar signaturen Nyfiken dalslänning och får svar i Frågespalten.

VAD BETYDER ORDET VÅMB?

Läste om ordet våmb i dagens tidning och fick för mig att jag sett detta på en vägskylt någonstans. Mycket riktigt så fann jag det i trakten av Skövde. Så nu undrar jag vad ordet betyder i detta fall? 

Nyfiken dalslänning

Våmb 1901Foto: Västergötlands museum

 SVAR: Javisst, bara någon kilometer utanför Skövde ligger det lilla samhället Våmb med cirka 150 invånare.

 – Den äldsta formen av socknens stavning är Vam och kommer från 1270-talet. Det är första gången det förekommer i skrift, men det är möjligt att det kan vara mycket äldre än så, säger Katharina Leibring, namnforskare på Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Uppsala.

 Namnet tros vara en sammansättning där förleden va- betyder ’vrå eller hörn’ och efterleden är en förenkling av hem som betydde just ’hem eller gård’. Efterleden är vanligt förekommande i flera västgötska ortsnamn som Varnhem, Bolum, Bjällum och Häggum.

 – Så man kan säga att namnet betyder ungefär Gården i hörnet, det är inte roligare än så. Men det är klart att det är en trevligare tolkning än att det skulle komma av komage, säger Katharina Leibring.


 ÄR JAG DOKTOR ELLER LÄKARE?

Jag är AT-läkare och när barn frågar brukar jag presentera mig som doktor. Men min pojkvän menar att man måste ha en akademisk forskarexamen för att kalla sig för det. Vem har rätt?  

Läkaren & doktoranden

DubbeldoktorFoto: Krister Larsson

 SVAR: Ni har båda rätt. Doktor kommer från latinets doctor, ’lärare’, och enligt Svenska akademiens ordbok har det använts sedan 1500-talet både för att beskriva någon som ”vid universitet eller högskola erhållit den högsta lärdomsgraden” och för läkare.

 – Läkare kan kalla sig för doktorer, egentligen menas det ju någon som disputerat men båda har rätt att kalla sig det. Det är allmänt språkbruk, säger Olle Lärkö, dekanus på Sahlgrenska akademin som skulle kunna kallas för dubbeldoktor då han har både en läkarexamen och doktorsexamen i sin meritlista.

 – När man använder det i praktiskt bruk vet ju folk vad man menar. Sedan kanske de som skrivit en avhandling känner att de gjort en annan prestation, men att utbilda sig till läkare är en prestation det med. Men det kan vara lite förvirrande, tillägger han.


 HUR FÅR MAN BORT MÖGELDOFTEN?

Hur får jag bort mögel/mögeldoft från lapptäcken som legat i en plastlåda och blivit blöta och sedan torkat i lådan och legat i lådan sedan förra vintern? 

Rådlös

Foto: Pelle Ericsson

 SVAR: Börja med att försöka säkra så att det inte finns några mögelsporer kvar i täcket.

 – Man kan dammsuga bort det om man har en dammsugare med HEPA-filter. Men man ska vara försiktig när det kommer till mögel eftersom vissa sorter kan vara hälsovådliga, säger Heidi Åberg, textilkonservator på Studio Västsvensk Konservering.

 För att få bort doften kan det räcka med att vädra täcket. Ozonbehandling är ett annat alternativ eftersom ozon i små mängder neutraliserar partiklar som ger upphov till obehaglig doft. Enligt Heidi Åberg har den metoden använts framgångsrikt efter att någon hade spytt (!) i en kruka på Nationalmuseum i Stockholm.

 Slutligen tipsar ättikstillverkande företag om blanda 2–3 deciliter 12-procentig ättikssprit med tio liter vatten, och låta mögeldoftande textilier ligga i blöt 15–20 minuter. Efter detta ska lukten vara borta. Men tänk på att bomull är känsligt för syra och att det är viktigt att skölja ur noga efteråt.

 – Har mögel en gång fått fäste kan det lätt komma tillbaka. Så det kan vara bra att ta ut sina textilier och vädra med jämna mellanrum. Annars blir det lätt sådana här överraskningar, säger Heidi Åberg.

 Ha tålamod, undersök vilka behandlingar som textilierna i ditt lapptäcke tål och upprepa behandlingarna varierat med vanlig tvätt och värmebehandling, som ångstrykning, så kanske lukten försvinner.


 Lisa Jakobsson

 Frågeredaktör


 Fråga om vad som helst som har med kultur att göra. Inget ämne är för stort, för litet eller för pinsamt. Skriv, ring, faxa eller e-posta så tar vi reda på svaren.

 Post:

 ”Fråga Kulturen” GT, Box 417, 401 26 Göteborg

 Telefon: 031-725 90 37

 Fax: 031-725 91 12

 E-post: kulturen@gt.se