Vad är så rasande kul med en hotfull pudel?

Publicerad

Göteborgska Lisa Ewald debuterar med ett seriealbum som myllrar av allt från lektioner i klitoriskunskap till förnumstiga pudlar.

Malin Lindroth skrattar så hon kiknar.

Det är svårt att sätta tummen på vad som är så rasande kul med en hotfull liten pudel. När jag första gången möter dess blick i Lisa Ewalds seriealbum "Allt kommer bli bra" har jag redan skrattat små igenkännande skratt åt flera av bilderna. Men nu kommer det stora, besinningslösa skrattet.

"Från och med nu", hotar pudeln med oskyldig min, "försvinner jag aldrig någonsin ur ditt medvetande". Flera dagar senare funderar jag fortfarande på vad i detta som får mig att skratta så jag närapå fräser ut kaffet genom näsan.

Kanske handlar det om att pudeln på befriande roligt vis inte lever upp till sin roll, som söt och behagfull varelse. Det är i sådana fall något den har gemensamt med många av figurerna i Ewalds brutalroliga debut. I kollage och teckningar möter vi en hel parad av störiga, bullriga typer som svämmar över alla breddar med sina åsikter, sin ångest, sina kroppar och allmänna brötighet. Lektioner i klitoriskunskap varvas med hemsksöta teckningar och roliga förslag på hur man kan bryta en sommarnorm. (I stället för att kvällsbada naken i havet med sommarflirten? Ta ett fotbad i skurhinken.)

"Nej, jag tänker inte lugna ned mig. Nej, jag tänker inte sluta vara så jävla hysterisk. Ja, jag kommer fortsätta vara sjukt jobbig för i helvete", lyder hälsningen från den stelt leende kvinnan med kniven, en replik som hade passat i stort sett vem som helst i Ewalds värld.

Det är ironiskt och politiskt, skitigt, normbrytande och framför allt råförbannat på ett sätt som drar tankarna till en rad andra feministiska serieskapare som till exempel Sara Granér och Liv Strömquist.

Den ironiska enrutingen dominerar albumet tillsammans med kollagen med sockersöta bokmärken och bilder ur veckotidningar, ofta föreställande fyrtiotalskvinnor som försetts med nya, lite felplacerade ögon. Det händer att jag längtar efter mindre uppenbar ironi, färre punchlines och mer undertext, men mest gläds jag över att vara i en värld som så konsekvent står på det översvämmande livets sida.

Som bäst, och mest egen, är Ewald när hon är som mest tvetydig. En favorit är det enkla kollaget av välartade bokmärkesbarn som pryds av texten "Do your thing". Och pudlarna förstås, både den lilla hotfulla och den större, lite anklagande som dyker upp längre fram med den beska hälsningen "Ville bara säga... Tack för ingenting."

Lilla pudeln lyckas ju dessutom driva igenom sitt hot om att äta sig in i min hjärna, den dyker verkligen upp med sitt "lilla, lilla leende kittlande bakom din näthinna" när jag minst anar det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag