Foto: Lars Printzén
 Foto: Lars Printzén

Trixter finner metod i galenskapen

Publicerad

Monomani | Teater Trixter | Manus och regi: Mikael Kyrklund, Petra Revenue, Tina Lenne, Peter Alfredsson | I rollerna: Ingvar Örner, Frederik Nilsson, EvaLena Ljung-Kjellberg, Lars Andersson.

Teater Trixter har gjort sig kända som monologspecialister, ända sedan de beryktade "Private Shows" som förvirrade flanörer på Odinsgatan i Göteborg i slutet av 90-talet. Mer än en besökare lär ha lockats in av den förföriska skylten utanför teatern och upptäckt att han, i stället för spännande fysiska aktiviteter i båset, fått sig till livs tänkvärda filosofiska monologer.

I går hade Trixter premiär på "Monomani", fyra nyskrivna monologer, varav en som kortfilm. Sinsemellan är de ganska olika, men ändå med omisskännlig Trixter-känsla: en rätt handfast vardagsrealistisk botten, överbyggd med flera våningar fantasi, dröm och galenskap. Till föreställningen hör också en konstutställning av gruppen BMW Art och en ljud­installation av Mikael Bojén, som samplat och bearbetat Björn Knutssons teatermusik från tidigare Trixter-uppsättningar.

 

Denna öppenhet mot andra konstformer är kanske lite av hemligheten med Trixters framgångssaga: med ett stort kontaktnät fångar man lätt upp nya talanger. Mikael Kyrklund är en sådan: ung dramatiker och regissör som nu debuterar på Trixter med "Richard", en monolog om världsförbättraren som hunger­strejkar för att få uppmärksamhet kring sitt storslagna projekt: ett lyckligare samhälle med reglerade samlagsmönster och golf- och bandyförbud som några av grundstenarna. Ingvar Örner har en utsökt förmåga att kombinera villrådighet och patos i sina rollfigurer - här får han många tillfällen att visa upp sin konst.

Petra Revenue står för manus och regi till det originella "Tacktalet", som börjar som en trevande hyllning till en arbetskamrat som strax ska gå i pension, men snart utvecklas till en bisarr bekännelsemonolog. Frederik Nilsson gör den självutlämnande talaren, skickligt balanserande på gränsen mellan inre monolog och världsvant representationstal.

Tina Lennes kortfilm "Drottningen", med EvaLena Ljung-Kjellberg som mänsklig bidrottning, är kanske den bästa storyn och har också en kusligt precis dramaturgi som ger kalla kårar en bit in i filmen, men tappar tyvärr på att den inte hittar ett bra slut. EvaLena Ljung-Kjellbergs tolkning av den förvirrade kvinnan är däremot mäster­- lig: i en enda fysisk detalj antyder hon kvinnans galenskap, i övrigt är hon Din Excentriska Granne, ofta mer förnuftig i sina resonemang än du själv.

 

Peter Alfredssons "Tre", som avslutar kvällen på Trixter, har samma problem med upplösningen som Lennes opus. Här handlar det om en terrorist­aktion, skildrad inifrån med en av terroristerna som huvudperson: det är välspelat, spännande och oförmodat romantiskt - men även det stycket hade vunnit på en mer dramatisk avslutning.

Kanske sneglade man för mycket, här och var, på att monologerna skulle presenteras under relativt festliga former - lite mer malört i partydrinkarna hade inte varit fel.

Kristjan Saag
Kristjan Saag

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag