Gustaf Krook på Nya Älvsborgs fästning. Foto: Jonas Myrstrand
Gustaf Krook på Nya Älvsborgs fästning. Foto: Jonas Myrstrand

Träffa Gustaf Krook – i din egen mobiltelefon!

Publicerad

Vad kan man lära sig om Västsveriges historia i sin egen mobil?

Peter Wennö testar en ny filmapp.

Vi lever i den digitala snuttifieringens tidevarv. På Carl Grimbergs tid var det tjocka skinnband på 600 sidor som gällde. Nu krävs snabbare ryck, mer adhd-kompatibla lösningar för en rastlös och sms-tumme-skadad generation. Och historia som sprinterlopp når aldrig högre hastig-heter än i denna applikation.

 

Bakomarbetet är desto mer åt lång- distanshållet. Jonas Myrstrand och hans medarbetare har ägnat tre år åt att researcha och dramatisera göteborgska och västsvenska människor, platser och händelser. Resultatet är 24 lättsamma sammanfattningar på 3-4 minuter där kartor, foton och tavelmotiv kompletteras med mimande skuggfigurer som übertydligt understryker vad den aktuella berättarrösten förmedlar.

Varför? För vem?

Ja, jag är osäker. Tilltalet är ungt och lite slängigt. Filmerna känns, med all respekt, mer anpassade för regionens högstadieelever än för Herman Lindqvist. Men herregud - varför inte? Som faktabaserad underhållning på en kompakt mobilskärm kan det väl funka och jag har viss förståelse för att Västarvet, Kulturrådet, Kultur i Väst och VG-regionen hör till finansiärerna.

 

Här byggs, rivs, brinner och invaderas städer, fästningar och kvarter i rekordfart. Med ett knapptryck får du allt från Jonas Alströmer, Lödöse och Göta Kanal till Lindholmen, Järntorget och Lasse i Gatan. I högst komprimerat skick.

All voice-over är väl inte av proffsklass och ibland dränker de animerade skuggfigurerna alltför mycket av substansen med sin hejdlösa slapstick. Men som några minuters visuella minikåserier kan appen och dess historiska snuttar ha sitt existensberättigande.

Själv upptäckte jag exempelvis för första gången den monumentalt misslyckade och lätt debile knickedicken Gustaf Krook, fängelsekommendant på Nya Älvsborgs fästning. Och det är jag evigt tacksam för. Av både komiska och historiska skäl.

Peter Wennö

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag