Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Träffa Gustaf Krook – i din egen mobiltelefon!

Gustaf Krook på Nya Älvsborgs fästning.
Foto: Jonas Myrstrand

Vad kan man lära sig om Västsveriges historia i sin egen mobil?

Peter Wennö testar en ny filmapp.

Vi lever i den digitala snuttifieringens tidevarv. På Carl Grimbergs tid var det tjocka skinnband på 600 sidor som gällde. Nu krävs snabbare ryck, mer adhd-kompatibla lösningar för en rastlös och sms-tumme-skadad generation. Och historia som sprinterlopp når aldrig högre hastig-heter än i denna applikation.


Bakomarbetet är desto mer åt lång- distanshållet. Jonas Myrstrand och hans medarbetare har ägnat tre år åt att researcha och dramatisera göteborgska och västsvenska människor, platser och händelser. Resultatet är 24 lättsamma sammanfattningar på 3-4 minuter där kartor, foton och tavelmotiv kompletteras med mimande skuggfigurer som übertydligt understryker vad den aktuella berättarrösten förmedlar.

Varför? För vem?

Ja, jag är osäker. Tilltalet är ungt och lite slängigt. Filmerna känns, med all respekt, mer anpassade för regionens högstadieelever än för Herman Lindqvist. Men herregud - varför inte? Som faktabaserad underhållning på en kompakt mobilskärm kan det väl funka och jag har viss förståelse för att Västarvet, Kulturrådet, Kultur i Väst och VG-regionen hör till finansiärerna.


Här byggs, rivs, brinner och invaderas städer, fästningar och kvarter i rekordfart. Med ett knapptryck får du allt från Jonas Alströmer, Lödöse och Göta Kanal till Lindholmen, Järntorget och Lasse i Gatan. I högst komprimerat skick.

All voice-over är väl inte av proffsklass och ibland dränker de animerade skuggfigurerna alltför mycket av substansen med sin hejdlösa slapstick. Men som några minuters visuella minikåserier kan appen och dess historiska snuttar ha sitt existensberättigande.

Själv upptäckte jag exempelvis för första gången den monumentalt misslyckade och lätt debile knickedicken Gustaf Krook, fängelsekommendant på Nya Älvsborgs fästning. Och det är jag evigt tacksam för. Av både komiska och historiska skäl.

FAKTA

Filmapp

JONAS MYRSTRAND

Historiens Skuggor.

Studio Jox.

www.historiensskuggor.se