Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Teatrar har slagit nya rekord – bra sommar!

Hanna Lindblad och Claes Malmberg på Gunnebo. Foto: Lina Ikse

Sommarens sol och värme har inte bara varit bra för människorna utan också för årets sommarteatrar som slagit nya rekord.
– Vi har fått säga nej till människor varenda dag, berättar Stefan Edman, författare till "Bredfjällsspelen" i Ljungskile.

När sommaren kommer packar institutionsteatrarna ihop och tar sommarlov, men utanför stan uppstår i stället nya spelplatser.Och nya sorters föreställningar som ofta är knutna just till platsen där de spelas.

Jag minns Birgitta Stenbergs pjäs om Margareta Huitfeldt i en lada på Tjörn med svalorna svirrandes under taket.

Den ljumma kvällen uppe på Bredfjället förra sommaren där själva fjället fick spela en roll i pjäsen om dess egen historia. På samma sätt som årets nyaste spelplats, Brännö varv, förvandlade sin fars till ett debattinlägg kring militariseringen av Göteborgs övärld.

Det är roligt att nya historier berättas. Men teatern hittar också en ny publik som kanske vandrar vidare in på Folkteatern, stadsteatrarna eller Göteborgsoperan när hösten kommer.

– Vi har väldigt många förstagångsbesökare som kommer hit för det vackra slottet, men sedan stannat för föreställningen, berättar Catarina Gnosspelius, pressansvarig för Läckö slottsopera som i sommar spelade Verdis "Falstaff".

Mersmak

Fullsatt varenda spelkväll utom den enda regnkvällen och man sålde till och med ståplatser för halva priset. Några av de 5 600 besökarna fick säkert mersmak och vandrar vidare till Göteborgsoperan i höst.

Uppe på Bredfjället spelades en omarbetad version av förra årets succépjäs om fjällets historia. Även årets föreställningar av "Bredfjällsspelen" gick för fulla hus, sammanlagt 2 300 personer såg pjäsen.

– Vi tar upp tidlösa frågor i ett historiskt kontext, menar Stefan Edman. Sen är vädret ju alltid en joker i leken, men av elva utsålda föreställningar hade vi bara två minuter regn!

Och succén har gett mersmak. Bredfjällets teatersällskap vill fortsätta fylla berget med liv.

– Men nästa år blir det något enklare, som poesikvällar eller konserter ...

En helt ny spelplats i år var varvet på Brännö där Henrik Wallgren och Per Umaerus i "Sköna skjut i skärgården" gav militären en känga för alla skjutövningar som begränsar rörelsefriheten runt öarna utanför Göteborg.

– Vi vill etablera en ny scen på Brännö och hoppas att sommarteatern ska bli en tradition, sa Wallgren strax före premiären.

Så hur gick det?

– Utsålt alla tolv föreställningar. De sålde biljetter till och med till folk i båtar som ankrat utanför varvet. Helt galet. Så vi tänker fortsätta i många år till, förklarar Henrik Wallgren.

"Allt utsålt"

Nya spelplatser i år var även Bohus fästning i Kungälv där man gav en spännande "Romeo och Juliet" och Gustafsbergs badort utanför Uddevalla, där "Gustafsbergsspelet 1814" berättade ortens historia.

– Allt utsålt, berättar författaren Ulf G Eriksson nöjd.

Teater Tofta utanför Kungälv brukar sticka ut genom att framgångsrikt spela klassiker i sitt gammalt sädesmagasin, men i år satte man i stället upp den nyskrivna musikaliska föreställningen "Lycka". Mycket folk, men inte lika mycket drag som efter Strindberg och Norén tidigare år.

Störst av alla är dock Gunnebo slottsteater. Nyskrivna "Från Parken till Vegas" spelade i sommar 30 föreställningar för 16 000 personer. Men med Claes Malmberg på scen kommer publiken. Det räcker att detta komiska geni lyfter på ögonbrynet för att publiken ska vika sig av skratt, jag fattar inte hur karln gör!

Hur många nya spelplatser som än öppnas på sommaren verkar publiken inte räcka till. Hallå där Tjolöholm, varför inte ge oss lite Shakespeare också nästa sommar?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!