Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Supervalåret är det vita män som gäller

Morgan Larsson och Christer Lundberg (th) programleder ett nytt aktualitetsprogram. Emerentia Leifsdotter Lund (tv) konstaterar att det finns ingen kvinna bland de tre program som fördjupar nyheter i P3.

I Sverige fick kvinnor rösträtt 1921. Det var ett stort år. Något att minnas och någonting jag tänker på ofta. Rätten att rösta.

Men rätten till en röst. Det är någonting annat.

Och rätten att göra sig hörd, en tredje.

Att bli lyssnad på, en fjärde.

Det är valår i år. Supervalår för att citera andra. Under valåren vrids bevakningen av politiken upp. Nyhetsvärderingen förändras och det som händer och sägs politiskt blir viktigare än vanligt.

Vart fjärde år satsar medierna mer extra mycket på nyheter. Så hur ser Sveriges Radios satsning på unga väljare ut? Hur klarar företaget uppdraget att spegla hela landet och variationen i befolkningen utifrån ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv?

Jag får ett pressmeddelande om att Emanuel Karlsten tar över "P3 Nyheter" efter Natalia Kazmierska. Det ska rikta in sig mot valet i år. Det ska göras samhällsjournalistik. "P3 Nyheter" programleds av en gift, vit småbarnsfar. En etablerad vit man.

Jag får ett pressmeddelande om att Christer Lundberg och Morgan Larsson ska programleda ett aktualitetsprogram i P3 under året, "Christer och Morgan rapporterar - en timme innan sex".

På pressbilderna har Christer och Morgan nakendräkter på sig. Först när det ifrågasätts kommer förklaringen om att de står nakna inför utmaningen att göra nyheter på deras sätt. I redaktionen finns fyra vita män och en vit kvinna. Programmet programleds av två vita män. Två etablerade vita män.

Jag får ett till pressmeddelande. Robin Olin och Henrik Torehammar ska göra en valpodd. Den heter "Kvalet" och är Sveriges Radios satsning för unga under valet. Två vita män över trettio och två mikrofoner. En homosexuell vit man och en vit småbarnsfar. Två etablerade vita män.

Nu tycker jag vi utvärderar:

Vi har tre program: "P3 Nyheter" med Karlsten, "Christer och Morgan rapporterar - en timme innan sex" och "Kvalet" - med Olin och Torehammar

Och vi har fem programledare: Robin Olin, Henrik Torehammar, Christer Lundberg, Morgan Larsson och Emanuel Karlsten.

Det jag ser är att:

5/5 är vita.

4/5 är heterosexuella.

4/5 är gifta.

3/5 är småbarnsföräldrar.

0/5 är kvinnor.

0/5 är under 30 år.

För det finns ingen kvinna bland de tre program som fördjupar nyheter i P3. Det finns ingen som inte är vit.

Dessa tre program är de som uttalat fördjupar nyheter för unga i Sveriges Radio. Om vi lägger till "Verkligheten i P3", "Tankesmedjan" och "Morgonpasset" förändras visserligen bilden något, men en stark signal kvarstår. Att när det handlar om ordentlig, fördjupande nyhetsrapportering. Då är det vita män som gäller.

Kanalen P3 har haft en ambition att nå de oetablerade. Att nå de som inte nås i P1. Att lyssna till dem som inte alltid hörs.

När jag anställdes pratades det om att P3 hade en ambition att anställa fler kvinnor. Och det pratades om att det Göteborg hade gjorts det.

Vi var fem kvinnor som under sommaren 2012 gjorde två program från Göteborg. Det lyftes fram. Men vad som inte lyftes fram var att bara en av dem fortsatte programleda i P3 när sommaren var slut och att det 2013 inte är någon kvar med en programledarroll på P3.

Sveriges Radio har en unik möjlighet att satsa på personer som inte är så etablerade. Det kunde vara en fantastisk plantskola där fler fick chansen. Det kunde vara en arbetsplats som på riktigt speglade Sverige.

I en tid då unga personer startar en plattform för samtal och analys som "Rummet", skrivargrupper som "Pantrarna" och podden "Klassresan" för att det inte finns en plattform för dem bör Sveriges Radio se sig om, analysera sin egen betydelse och framför allt: inte anställa de som alltid anställs och som redan hörs och hörts. Det är dags att göra någonting nytt. För andra än vita män.

Det finns ett gäng yrken som upplevs manliga. Sveriges Radio har just lagt till ytterligare ett på den listan. Och det enda som det går att hoppas på nu är att man gör det här för att starta en ny, ung kanal. Men då måste de jobba fort, för annars blir valet en fråga bara för vita män och inte för alla.

 

 

Emerentia Leifsdotter Lund