Ur "Play". Foto: Marius Dybwad Brandrud
Ur "Play". Foto: Marius Dybwad Brandrud 

Starka filmer som vågar utmana tittaren

Publicerad
Uppdaterad
Camilla Larsson har fått en första glimt av Ruben Östlunds nya projekt.
Igår avslutades festivalen för barn- och ungdomsfilm, BUFF, i Malmö. Och precis som varje festival i tiden har BUFF också en work in progress-sektion med heta filmer mitt i produktion. Direkt från klipprummet i Göteborg kommer producenten Erik Hemmendorff för att prata om Ruben Östlunds Play. Med sig har han två drygt sju minuter långa scener som här visas för första gången.
Efter underdog-läget med Gitarrmongot och framgången med De ofrivilliga, visad i Cannes 2008, ska Ruben Östlund nu leverera den svåra tredje filmen. Som kommer att engagera, oroa och orsaka anspänning hos publiken, tro mig.

Play
är,
mycket kort förklarat, en dramatisering av "mobiltricket", ett retoriskt brott där barn rånar andra barn på deras telefoner genom att hävda att de i sin tur har tagit dem. Formen är sedvanligt östlundsk med noggrant komponerade och koreograferade bilder av människor som agerar under någon form av social press:
En spårvagnsfärd full av obehag, tumult och känslomässigt våld.
En frustrerad pappa, som går över gränsen mot en färgad pojke, som rånat hans egen son - alltmedan två upprörda kvinnor lägger sig i.
Erik Hemmendorff lovar en minst två timmar och tjugo minuter lång, laddad film och menar att de unga amatörskådespelarna själva är den bästa barometern på om en scen funkar eller inte; kan de spela den naturligt, så är den äkta.
Någon i publiken undrar vem det egentligen är meningen att de ska få medkänsla för. Men det talar Ruben Östlund såklart inte om för oss. Det är vi som åskådare som avgör och det är svårt och jobbigt, men också utmanande och befriande; kanske till och med lite avslöjande.

Sin första svenska publik möter också Plattformregissören Axel Danielson, som deltar i ett seminarium med sin Pang-pangbröder, som för ett par månader sedan hade premiär på filmfestivalen i Rotterdam och går upp på bio i Sverige i höst. Danielson har under tio år filmat sina systersöner; tvillingar, en kortväxt och en inte. Precis som Östlund tar han ställning mot den standardiserade dramaturgiska modellen och utmanar tittaren med en serie omsorgsfullt och klockrent utvalda scener från pojkarnas uppväxt. Att döma av reaktionerna från den gymnasieklass som inbjudits som publik så gör han helt rätt.
Vi kan se fram emot två starka filmer långt från schablonisering och klichéer.

Camilla Larsson
kulturen@gt.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag