Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Söndagsfika med Alice

Foto: Oskar Allerby

Varje söndag i några veckor framöver så är du välkommen ner i kaninhålet på sagostund. Ann-Marie Ljungberg har varit och lyssnat på första delen av Alice i Underlandet. 

Regissören Ulrica Almgård tyckte att det var synd att det bara var barn som fick berättelser upplästa för sig. Så medan hon med Alice i Underlandet som tema började planera en längre sekvens av föreställningar arrangerade hon därför högläsning för vuxna ur den gamla klassikern av Lewis Carroll.

 – Man kan ha många ingångar i den här berättelsen, säger hon, och vi ville ge publiken originalberättelsen först. 


Högläsningsstunderna, som anordnas av Aktör och vänner, går av stapeln på söndagseftermiddagar. Själva läsandet börjar 16.00 man tjänar på att äta av buffén som serveras först och bör därför vara på plats en halvtimme i förväg. Buffén är enkel med basingredienserna te i små porslinskoppar och ekologiska scones. Det finns både laktos- och glutenfria varianter. Man får låna ett par raggsockor och därefter kan man kliva in i högläsningsrummet med sin tekopp och sina scones. Högläsningsrummet är möblerat med kuddar, filtar och täcken. Det råder ett härligt högläsningsvänligt halvdunkel, med bara några få gamla lampor som lyser. Publiken får sno åt sig bra platser kuddar och eventuellt filtar på ett allmänt solidariskt sätt. Sedan är det bara att lyssna.


Boken Alice i Underlandet läses upp som en följetong i fyra delar. Den första delen lästes söndagen den fjortonde februari av Åsa Gustafsson sittande en fåtölj mitt i rummet. Den andra delen kommer att läsas av Charlotta Grimfjord Cederblad på samma sätt i dag och därefter följer del tre som läses av Evalena Ljung Kjellberg den tjugoåttonde februari och del fyra den sjunde mars. Under högläsningen kan man få påfyllning på sitt te och fler kakor och läsningen pågår i drygt en och en halv timme med paus.

 De här högläsningsstunderna är bara en del av temat som Ulrica Almgård har satsat på. I höst kommer också en föreställning på ämnet Alice i Underlandet. 

 – Den blir inte alls som originalet. Den kommer att undersöka olika aspekter av tillvaron med Alice som utgångspunkt. 


Under den sista högläsningsstunden med Alice i Underlandet kommer publiken att bjudas in till någon form av interaktion som sedan kommer att bidra till höstens uppsättning av Alice i Underlandet. 

 – Det kan vara att någon vill skriva något som vi kan använda till exempel.

 Men varför just Alice i Underlandet?

 – Jag drogs till den, eftersom den inte bara är en god saga, utan på många sätt en hemsk och läskig saga också. Jag vill utforska de psykologiska irrgångarna i den, säger Ulrika Almgård.

FAKTA

ALICE I UNDERLANDET
•  Boken skrevs av Lewis Carroll 1865 och kom ut på svenska redan fem år senare. Men då under titeln ”Alices Äfventyr i Sagolandet”.
•  En av de mest kända filmatiseringarna är Disneys tecknade version från 1951.
•  Den 3 mars i år har Tim Burtons nyfilmatisering premiär. Medverkar gör bland annat Johnny Depp, Anne Hathaway och Alan Rickman.