FAMILJEBAND. Aleksander Motturis förra roman handlade om fadern, den nya om brodern. Foto: MAI NESTORFAMILJEBAND. Aleksander Motturis förra roman handlade om fadern, den nya om brodern. Foto: MAI NESTOR
FAMILJEBAND. Aleksander Motturis förra roman handlade om fadern, den nya om brodern. Foto: MAI NESTOR
"Broder"."Broder".
"Broder".
Aleksander Motturi vimlar på Backateatern. Foto: JAN WIRIDENAleksander Motturi vimlar på Backateatern. Foto: JAN WIRIDEN
Aleksander Motturi vimlar på Backateatern. Foto: JAN WIRIDEN

Skrivande som våld och kärlek

Publicerad

Maria Edström läser Aleksander Motturis nya roman "Broder".

I Aleksander Motturis förra roman ”Svindlarprästen” var det faderns död som satte i gång skrivandet, på en gång fiktivt och biografiskt. I nya boken ”Broder” – är det broderns Kimos hårda och missbrukande liv som till slut leder till döden.

”Till Mikko” står det på försättsbladet och i texten kommenterar Kimo uppskattande tilltaget; bokstäverna omkastade minus ett k! 

Liv och dikt sammantvinnade och författarjaget resonerar ständigt kring sin roll och sitt syfte, kring hänsynslösheten i den rätt han tar sig med anhöriga och minnet.

 

LÄS MER: Nils Schwartz läser Motturis "Svindlarprästen" 

 

Respekt och galghumor

Motturi, numer medelklassig (böcker, avhandlingar, pjäser, psykoanalys), bor i Göteborgs gentrifierade innerstad men har hela tiden kontakt med sin bror. Oroas med sin mamma och sina syskon över Kimo, vad han gör, om han lever. En central plats i boken tar telefonsamtalen, hur det hörs om Kimo döljer något, hur tröttsamt hans trassliga liv är. Men det finns också en sällsam ömhet och respekt, och en knivsudd galghumor mellan bröderna.

Är det bandet till Kimo som håller Motturi kvar i minnesbanken? Livet i ”Smycke”, bostadsområdet i Västra Frölunda där gator och torg paradoxalt har namn efter ädelstenar som Opal och Topas. Livet som fadern en dag bara gick ifrån, där skolmaten var nödvändig för att bli mätt, där barnen fritt kunde tulla av moderns sprit eftersom ”hon inte drack”. Där vräkningen av familjen från bostaden blir en katastrof.

 

LÄS MER: Motturis "Pappersgudarna" på Angeredsteatern

 

Skrivande som utövat våld

Motturis filosofiska anslag till trots så är det kropparna som får bära berättelsen. Kimos tatuerade kropp deformerad av frakturer och till slut uppsvullen av organsvikt blir till ett överfyllt kärl som inte kan härbärgera sin egen historia. 

Även författarens egen vanskötta diabetes, hans sömnbrist och rökning är en kroppens vittnesbörd. Modern med sin värkande reumatiska kropp och isblå blick som kodas ”kriget, flykten, Sverige, pappa, vräkningen, och allt med Kimo…”.

Skrivandet som utövat våld, menar Aleksander Motturi, men i romanen ”Broder” – precis som i boken om fadern – också som utövad kärlek.

 

ROMAN

ALEKSANDER MOTTURI

Broder

Norstedts, 331 s.

 

Maria Edström är kritiker på Expressens/GT:s kultursida.

Maria Edström
Maria Edström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag