Besättningen på M/S Svea: Harald Treutiger, Dick Andreasson och Roy Thornström. Foto: Anki Raun
Besättningen på M/S Svea: Harald Treutiger, Dick Andreasson och Roy Thornström. Foto: Anki Raun

Skärgårdstur i fem knop

Publicerad
Uppdaterad
Just nu vimlar Göteborg och Västsverige av kulturaktiviteter och vi testar ­utbudet. I dag: Kulturbåtarna.
På väg från Marstrand. Det är skönt på soldäck som är nytt för i år.Foto: Ingrid Norrman
Lunchstopp på Björkö med havets wallenbergare. Fast de var godare i Mollösund.Foto: Ingrid Norrman
Det är sommar och man bor vid havet. Klart man vill ta en tur med "kulturbåtarna"!
Strax före tio kliver jag ombord på M/S Svea af Bohuslän utanför Göteborgsoperan.
"6-9 sekundmeter och vinden kommer från Borås", meddelar vår skeppare Harald Treutiger.
Nja, det gör den nog inte, men vem bryr sig? Göteborg är vackrare från vattnet än från land och med slowboating hinner jag njuta av utsikten. Dessutom är det ingen risk för njurskador som med ribbåten som snart drar förbi i 50 knop.
Efter två och en halv timme är vi framme vid Björkö. Det hade gått fortare med bil.
Äter lunch, havets wallenbergare.
Kulturkvoten so far: Några husgrunder vid Varholmen från trankokerierna under senaste sillperioden.
Ut på havet igen. Vi passerar sälar, ålekråkor, svanar, får och kor på vägen mot Marstrand.
"Sälarna gillar att sola, de vet att 75 procent av den ultravioletta strålningen når dem även om det är lite molnigt", meddelar skeppare Treutiger.
Sen får han signera den skiva jag tagit med där han rappar "En riktigt god jul" ihop med Leif "Loket" Olsson. Den sjunger vi varje jul.
Det är vackert i skärgården, men jag undrar försiktigt vart "kulturen" tagit vägen i "kulturbåtarna".
- Båten är kulturhistorisk, den är från 1904, får jag som förklaring av Dick Henriksson.
Köper det. Livet är fint på soldäck och våra reskamrater trevliga. Dessutom blir det snart allsång till dragspel. Alla sjunger med i Engelska flottan.

Klockan fyra är vi framme i Marstrand och checkar in på havshotellet. Får ett rum med utsikt. Tar en promenad runt Marstrandsön bland näckrosor, törnrosor och fetknopp. Lyfter blicken mot Pater Noster och horisonten. Sämre kan man ha.
Flaggen i fören fladdrar vilt när vi nästa dag far vidare norrut.
- Varför har den en vit ram runt, undrar jag.
- Gösen (som den alltså heter) är egentligen gjord för ångaren Bohuslän, förklarar skepparn. Den vita ramen lär betyda att båten inte behöver lots för att gå längs kusten. Men att den inte ser ut som en vanlig flagg är för att den inte får se ut som en vanlig flagg när den sitter i fören. Den vanliga flaggen ska sitta i aktern.
Vi glider förbi akvarellmuseet i Skärhamn med sina grå fågelholkar till gästateljéer. Dem kan allmänheten hyra på sommaren. Men det är populärt, man får vara ute i god tid.
Vid Kråkesund river västvinden upp sjön, men snart är vi i lä igen och efter en och en halv dag till sjöss börjar stadsstressen lämna kroppen. Att glida fram i fem knop genom en av världens vackraste skärgårdar och kolla på kobbar och skär, det är bra nog för en göteborgare!

Lunch i Mollösund, havets wallenbergare igen, och sen slingrar vi oss norrut så mycket inomskärs det går. Med en filt runt benen är det fortfarande skönt på soldäck med tid att fundera över hur många färger ett berg kan ha och hur snabbt havet kan skifta. Tid också att summera mina två dagar på havet.

Nej, det var inte som jag tänkt mig. Inte så mycket "info" om saker. Inte så organiserat. Men tid att hämta andan och upptäcka att det byggs för fullt längs kusten (har vi inte en strandskyddslag i Sverige?), men att det fortfarande finns massor av plats på Bohusläns 3000 öar, kobbar och skär.
Och man behöver ingen lyxbåt för att ta sig dit. Går det ingen färja eller turbåt kommer man långt med en kanot.
Ingrid Norrman
Ingrid Norrman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag