Anders Bergstedt.
Anders Bergstedt.

Skäggiga män tycker om att prata om skägg

Publicerad

Anders Bergstedt, Göteborgsbaserad fotograf som i september släpper "Skäggboken" tillsammans med Axel Naver och Eric Thorsson som sedan tidigare driver "Skäggbloggen".

Varför är det så spännande med skägg?

- Undertiteln på boken är "varje skägg bär en historia", och det är egentligen det allt handlar om. Alla odlar skägg av helt egna anledningar, och alla har olika uppfattningar om hur de ser ut och blir bemötta med sitt skägg. Alla har något skägg-relaterat att berätta.

Vad är det ni tar upp i boken?

- Dels är det mycket skäggtips, från Skäggbloggens läsare. Det är halva Sveriges skäggbefolkning som kommit med sina tips. Sen har vi intervjuer med folk som har något att berätta om sitt skägg, allt ifrån kända personer som Leif Pagrotsky, Adam Tensta och Christer Lundberg till vanligt folk. Vi har över 100 bilder i boken på skäggbärare. Det finns helskägg och mustascher och polisonger, alla möjliga skägg helt enkelt.

Hur kom ni på den här idén?

- Det är Axel och Eric som kom på att ha en blogg, och när den funnits i några år tänkte de att man lika gärna kan göra en bok också. Skäggiga män tycker väldigt mycket om att prata om skägg med andra skäggiga män. Det finns ett stort intresse. Så de kontaktade mig, eftersom jag fotograferat väldigt mycket skägg.


Hur står det till med ditt eget skägg?

- Jag har ju inte skägg egentligen, utan polisonger och mustasch. Jag har alltid haft polisonger och alltid älskat polisonger, det är lite det som är min grej. Så har det varit sen gammalt, jag kom in på 70-talet på något vis och började gilla jäkligt stora polisonger. På den vägen är det. Sen har det gått över styr.

Finns det snygga skägg i Göteborg?

- Vi har fantastiskt snygga skägg här faktiskt. De är riktigt bra, helt klart. Man märker att folk har blivit medvetna om det, det finns väldigt många snygga och stylade skägg nu. Och vi har fått barberare i stan där man kan göra det riktigt bra. Jag vet inte vad det kommer sig, men vi har mycket skägg i Göteborg.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag