Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skäggiga män tycker om att prata om skägg

Anders Bergstedt.

Anders Bergstedt, Göteborgsbaserad fotograf som i september släpper "Skäggboken" tillsammans med Axel Naver och Eric Thorsson som sedan tidigare driver "Skäggbloggen".

Varför är det så spännande med skägg?

- Undertiteln på boken är "varje skägg bär en historia", och det är egentligen det allt handlar om. Alla odlar skägg av helt egna anledningar, och alla har olika uppfattningar om hur de ser ut och blir bemötta med sitt skägg. Alla har något skägg-relaterat att berätta.

Vad är det ni tar upp i boken?

- Dels är det mycket skäggtips, från Skäggbloggens läsare. Det är halva Sveriges skäggbefolkning som kommit med sina tips. Sen har vi intervjuer med folk som har något att berätta om sitt skägg, allt ifrån kända personer som Leif Pagrotsky, Adam Tensta och Christer Lundberg till vanligt folk. Vi har över 100 bilder i boken på skäggbärare. Det finns helskägg och mustascher och polisonger, alla möjliga skägg helt enkelt.

Hur kom ni på den här idén?

- Det är Axel och Eric som kom på att ha en blogg, och när den funnits i några år tänkte de att man lika gärna kan göra en bok också. Skäggiga män tycker väldigt mycket om att prata om skägg med andra skäggiga män. Det finns ett stort intresse. Så de kontaktade mig, eftersom jag fotograferat väldigt mycket skägg.


Hur står det till med ditt eget skägg?

- Jag har ju inte skägg egentligen, utan polisonger och mustasch. Jag har alltid haft polisonger och alltid älskat polisonger, det är lite det som är min grej. Så har det varit sen gammalt, jag kom in på 70-talet på något vis och började gilla jäkligt stora polisonger. På den vägen är det. Sen har det gått över styr.

Finns det snygga skägg i Göteborg?

- Vi har fantastiskt snygga skägg här faktiskt. De är riktigt bra, helt klart. Man märker att folk har blivit medvetna om det, det finns väldigt många snygga och stylade skägg nu. Och vi har fått barberare i stan där man kan göra det riktigt bra. Jag vet inte vad det kommer sig, men vi har mycket skägg i Göteborg.