Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Se Göteborg – med
nya ögon från ovan

Ögla. Som en jättelik ögla i grönområdet ligger den välvda huskroppen vid Tycho Brahes gata i Bergsjön.Foto: Lars Bygdemark
Från luften ser husen vid Fagottgatan i Frölunda ut som utplacerade Monopolhus.Foto: Lars Bygdemark
En hemlig gård i hörnet Södra vägen och Korsvägen avslöjas från luften.Foto: Lars Bygdemark

Idén är förstås inte helt ny. Den som först lät oss få nya perspektiv på världen var den franske fotografen Yann Arthus-Bertrand. För 14 år sedan publicerade han boken "Earth from above" där han i fem år i samarbete med Unesco dokumenterat jorden, dess tillstånd och utveckling. Boken är den största fotobokssuccén någonsin och på bara tre år hade över 40 miljoner sett Arthus-Bertrands fantastiska bilder av vårt klot.

FAKTA

NIKLAS HJULSTRÖM LÄSER BOKEN

Kan man vandra runt i sin hemstad genom en bok med flygbilder? Niklas Hjulström läser boken "Göteborg från ovan" på GT-kulturen fredag 7 mars.

Jag upptäckte hans bilder när de ställdes ut i Paris samma år som boken släpptes. Tre år senare hade bilderna kommit till Gustaf Adolfs torg i Göteborg och blev även där en pyramidal succé.

"Earth from above" översattes till svenska och öppnade för en rad lokala efterföljare: "Esbo från ovan", "Malmö från ovan", "Örkelljungabygden från ovan", "K-spaning från ovan: Sverige för 50 år sedan och hur landet ligger i dag"... Och nu har Göteborg fått en egen "Göteborg från ovan" med bilder av Lars Bygdemark (som släppte boken "Sverige från ovan" för åtta år sedan) och texter av författaren och journalisten Kristian Wedel.

 

I dag öppnar dessutom en utställning på Göteborgs stadsmuseum med ett urval bilder och texter från boken.

Och ja, magin finns där fortfarande.

"Jorden från ovan" hade målet att bilderna också skulle bli ett verktyg för att upptäcka miljöförändringar och förstå dess konsekvenser.

- Vi anlitade vetenskapsmän för att skriva texterna och angav exakt longitud och latitud för att andra skulle kunna komma tillbaka och dokumentera eventuella förändringar. Tillsammans skulle de bli ett vittnesbörd för framtiden, berättade Yann Arthus-Bertrand.

 

Bilderna i "Göteborg från ovan" kan också användas för att upptäcka förändringar i stadsmiljön, men mest går jag omkring i museets utställningssalar och får nya perspektiv på min stad.

Inte har jag tänkt på vilken rörelse de konkava fasaderna vid Fagottgatan skapar i Frölunda. Visst har jag varit på Tycho Brahes gata i Bergsjön, men flygbilden ger mig en helhetsbild av denna ormande och populära huskropp. Och den som går Södra vägen ner mot Korsvägen har ingen aning om vilka roliga innergårdar som gömmer sig bakom stenfasaderna.

- Det här är flygbilder att titta på länge och krypa in i. Och gårdarna är dolda världar där barnen har ett eget universum, säger Kristian Wedel som upptäckte en rosa prick på en bild som möjligen är hans egen dotter.

En flygbild över centrala Göteborg domineras av en jättelik oval huskropp på Otterhällan.

- Men för göteborgaren i allmänhet är byggnaden helt anonym. Från marken syns den inte, konstaterar Lars Bygdemark.

 

Utställningen visar inte bara staden från ovan. I ett miljonprojekthus i Bergsjön, ett radhus i Åkered och ett landshövdingehus på Hisingen är besökaren nere på marken, inne i husen och möter göteborgaren som bor där. Missa inte de tre filmerna som ger kött och blod åt det som lika mycket är staden - människorna som bor där.

Utställningen "Göteborg från ovan" öppnar på Göteborgs stadsmuseum i dag och pågår till 11 januari 2015. Efter utställningens slut införlivas bilderna i museets samling.