Så hjärntvättas vi syrier att hata judar

I lördags kväll kastade en grupp maskerade gärningsmän brinnande föremål – enligt uppgifter molotovcoctails – mot synagogan i Göteborg.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
Somar Al Naher.

I lördags kväll kastade en grupp maskerade män brinnande föremål mot synagogan i Göteborg. En av de misstänkta har syriskt medborgarskap.

Somar Al Naher förklarar varför hon inte är förvånad.

Tre unga män sitter anhållna misstänkta för attacken mot synagogan i Göteborg i helgen. En av dem har syriskt medborgarskap.

Jag är bedrövad, men tyvärr inte förvånad över att just Syrien dyker upp i sammanhanget. Angreppet har sannolikt ingenting med Israel-Palestina-konflikten att göra. Snarare med statssanktionerad antisemitism.

Hat mot judar

Min uppväxt i huvudstaden Damaskus präglades av hat och rädsla för Israel och judar. Redan i tidig ålder fick vi barn lära oss att aldrig någonsin låta oss förknippas med judisk kultur. Judiska namn, symboler, språk, allt som andades judiskhet betraktades som en del av en sionistisk världsordning. 

Det var inget som jag förstod innebörden av som barn, men jag lärde mig ändå att skilja mellan davidsstjärnan och en ”vanlig” stjärna, mellan ett judiskt namn och ett ”vanligt” namn. Mellan det onda Israel och det goda Syrien. 

Allt det judiska gjordes politiskt. 

"Judarnas fel"

Anledningen är mycket enkel. Judarna har utgjort den perfekta måltavlan. 

Är skolorna dåliga? Det är judarnas fel. Är sjukvården i Syrien usel? Det är judarnas fel. Räcker pengarna inte till? Det är judarnas fel. 

Att resurserna hellre läggs på militär upprustning än på människorna i Syrien beror på att landet måste kunna försvara sig mot Israel, argumenterade ledarna i Damaskus. 

På så sätt har den syriska regimen, som letts av en och samma familj i nästan 50 år, ursäktat massövervakning, tortyr och kontroll av sina egna medborgare. För att hålla koll på den yttre fienden, och än viktigare: för att upptäcka förrädare på insidan. 

Judiska församlingen i Göteborg

Och hjärntvättningen fungerar. Trots att det inte finns någon regim som mördat lika många araber och muslimer som Baathregimerna i Syrien och i Irak, är det frågan om Jerusalem som väcker starkast reaktioner. Vi har lärt oss att fokusera blicken någon annanstans.  

Och enligt världskonspirationens alla regler görs den judiska församlingen i Göteborg till en del av den judiska världsmakten och därmed en legitim måltavla. 

Än vet vi inte så mycket om motiven bakom attacken. Men enligt Expo finns det inget som tyder på att de unga männen kommer från en radikaliserad islamistisk miljö. Men att åtminstone en av dem kommer från Syrien innebär en stor risk att han påverkats av en radikaliserad antisemitisk miljö. 

Svårt att kritisera antisemitism i Syrien

De flesta araber och muslimer är inte judehatare, om man tror det så gör man själva sakfrågan en rejäl otjänst. Man kan inte möta fördomar med fördomar. De som har fördömt attacken starkast i min närhet har varit just muslimer. Däremot är det viktigt att förstå roten till antisemitismen för att kunna bemöta den. 

Jag hade aldrig kunnat skriva den här kolumnen om jag hade levt i Syrien. Då hade jag antagligen hamnat i fängelse och anklagats för att vara spion för Israel. Så kraftfullt och systematiskt arbetar den syriska regimen.


LÄS MER: Svante Weyler: Tolka aldrig judehatet som en politisk protest 


Somar Al Naher är frilansskribent.