Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rignäs tränades inför Uppdrag granskning

Det tog ett dygn innan Inger-Lena Bennman kom ihåg mötet med kommunikationsdirektören.

När "Uppdrag granskning" ville intervjua Bostadsbolagets förre vd Bertil Rignäs kallades en PR-byrå in för medieträning och kommunikationsrådgivning.
Till priset av 145 000 kronor stödde PR-byrån ett agerande som strider mot Göteborgs stads informationspolicy.

Hur gick det egentligen till när Bostadsbolagets förre vd Bertil Rignäs valde att inte ställa upp på en tv-intervju kring hans numera berömda franska kvittohistoria? Kan det verkligen stämma, som jag fått höra, att Bostadsbolaget med stöd från en PR-byrå haft ett möte med Göteborgs stads kommunikationsdirektör några dagar innan den tilltänkta intervjun? Kan det dessutom stämma att PR-byrån valde att inte lyssna på kommunikationsdirektören som tyckte att Rignäs inte hade något val, att han - utifrån Göteborgs stads informationspolicy som förespråkar öppenhet och transparens - helt enkelt måste ställa upp på en tv-intervju?

- Nej, rådet att inte framträda kom från vår säkerhetschef och hänger samman med att Bertil Rignäs sedan tidigare haft en hotbild mot sig, säger Inger-Lena Bennman, Bostadsbolagets kommunikationschef.

Tog beslutet tillsammans

Hon bekräftar dock att en PR-byrå, JKL, kallades in så fort "Uppdrag granskning" begärt ut Rignäs kvitton från bostadsmässan i Cannes där han varit bolagets enda representant de senaste fyra åren. Själv förstod hon vad som skulle komma när hon ögnade genom kvittona.

- Jag visste ju att Kookai är en klädaffär, inte en lunchrestaurang.

JKL fick uppdraget att medieträna Bertil Rignäs samt ge kommunikationsrådgivning kring härvan. Att PR-byrån och Bostadsbolaget skulle ha haft ett möte med Göteborgs stads kommunikationsdirektör kan Bennman dock inte minnas - inte nu, på förmiddagen måndagen den 18 november.

Men kommunikationsdirektören själv, Helena Mehner, minns:

- Jag har deltagit vid ett möte med Bertil Rignäs, Inger-Lena Bennman och en representant från JKL. Jag tyckte att det var bättre att ta intervjun, att ställa upp och inte bara svara via mejl vilket man ville, säger hon.

Det tyckte även JKL?

- JKL förespråkade mejl. Tillsammans tog man beslutet att sköta det så.

Bostadsbolaget hänvisar till att det fanns en hotbild mot Bertil Rignäs, hur allvarlig var den?

- Jag har inte den insynen, men jag tror ändå att det hade varit bättre att ställa upp på en intervju.

Med ett timpris på 1800 kronor har JKL:s engagemang kring Rignäs kvittohistoria hittills kostat skattebetalarna 145 000 kronor. Men hade en PR-byrå behövts kallas in? Göteborgs informationspolicy är som sagt tydlig - öppenhet och transparens gäller.

Då är det väl bara att svara på frågorna och tala sanning som gäller?

- Ibland kan vi behöva stöd och hjälp. Men då måste man agera korrekt och utgå från vår informationspolicy. Vi kan inte ha byråer som ger råd som strider mot den.

- Sedan måste man också se det här i relationen till skattepengar. Vi kan inte använda PR-byråer för att tvätta bort rykten kring enskilda personer, säger Helena Mehner.

Kommer Göteborgs stad att använda sig av JKL i fortsättningen?

- Det kan säkert bli aktuellt, men jag kommer att bli ännu tydligare kring vad som gäller i kontakter med byråer.

JKL:s representant i frågan är den förre moderate kommunpolitikern Henrik Nilsson.

- Vi rekommenderar alltid våra kunder att utgå från öppenhet och transparens och de regler som gäller.

Men det är just det ni har blivit beskyllda för att inte ha gjort i det här fallet?

- Jag kan inte kommentera det. Det är vår policy att aldrig kommentera vilka råd vi ger våra kunder. Du får vända dig till Bostadsbolaget, säger Henrik Nilsson.

På måndags-eftermiddagen kan fortfarande inte Bostadsbolagets kommunikationschef Inger-Lena Bennman dra sig till minnes att hon varit med på ett möte med JKL och Göteborgs stads kommunikationsdirektör.

På kvällen kontaktar hon Helena Mehner.

Och följande morgon mejlar Inger-Lena Bennman mig:

"Vad gäller det möte du frågade om igår då JKL deltagit, funderade jag senare på om du kanske avsåg ett möte vi hade på vårt kontor, då bl a Göteborgs Stads kommunikationsdirektör deltog?"

"Mycket diskussioner"

När jag återigen ringer upp henne minns hon att det var diskussioner på mötet och att "staden" förordade att Bertil Rignäs skulle ställa upp på en tv-intervju, och att man skulle ordna med bevakning om så krävdes. Hon berättar också att JKL:s hållning var: "om man inte kan ställa upp, så kan man svara via mejl".

Var det JKL:s idé?

- Det kan jag inte svara på. Det var så mycket diskussioner fram och tillbaka.

Men det blev i varje fall ingen bra lösning. Sett i backspegeln tycker hon att Bertil Rignäs borde ställt upp på en intervju.

- Att bara svara via mejl skyddade ju honom inte. Tvärtom, så blev han extremt exponerad, säger Inger-Lena Bennman.