Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Radioteater på puben

I Göteborg spelades tio pjäser in på tre dagar med hjälp av skådespelare från Folkteatern. Här är det livat värre på Puben Bishops Arms där allmänheten gav inspelningen en autentisk stämning. Pjäsen är skriven som en enda lång irländsk dryckesvisa. På bilden syns bland andra Lars Magnus Larsson, Dag Malmberg och Erik Ståhlberg.Foto: Per Wissing

RADIOTEATER I DAG – OCH ÅRET UT.

Under 2013 kommer etern fyllas av nyskriven dramatik med historier tagna från mirakulösa, makabra och meningsfulla människoöden. I Radioteaterns största projekt någonsin bjuds en fem minuter lång pjäs, varje dag under hela året.

- Det här är ett helt vansinnigt projekt, säger Augustin Erba.

"Hur äter man en elefant? Man tar en bit i taget", lyder ett indiskt ordspråk. Och enligt den devisen lever för tillfället Augustin Erba som är producent och huvudförfattare till de 365 pjäser som skall komma att sändas i P1 varje dag under hela 2013.

Runt 120 pjäser är klara. Det kanske låter mycket men det är 245 stycken kvar och sammanlagt blir det runt 34 timmar nyskriven dramatik, säger han.

"Världshistorien" heter projektet och hela Sverige är arbetsplatsen. Alla länsteatrar i landet har för första gången förenats i en jättelik ensemble för att stå till tjänst i arbetet med pjäserna.

Människorna vars livsöden som kommer att gestaltas är tagna från en kalender signerad Forum för levande historia och Svenska PEN-klubben.

Kalendern är hopsatt för att högtidlighålla minnet av Raoul Wallenberg. Varje dag presenteras en historisk ikon som kämpat för mänskliga rättigheter och demokrati. Vi gör pjäser av dessa personers livsöden, säger Augustin Erba.

Men pjäserna spelas inte in i någon mörk och isolerad radiostudio. Frihetskämparnas historier är levande och samma sak gäller inspelnings. platserna.

När Göteborg stod som värdstad för projektet fick bland annat Bishop Arms stå till tjänst som skådeplats. Dörrarna var öppna även för allmänheten, som inte ett ont anande bidrog till en autentisk stämning och ljudbild under inspelningen.

- Den är en av mina favoritpjäser och skriven som en enda lång irländsk dryckesvisa. Det piggade upp. Ska man skriva 365 pjäser där många handlar om ond bråd död och tortyr måste man ibland tänka lite annorlunda, säger Augustin Erba.

Visserligen handlar visan just om ett mord, om mordet på den irländska advokaten Rosemary Nelson. En kvinna som försvarade dem som alla andra inte ens ville titta åt. Men melodin är konstant klapp- och stampvänlig.

Det är pjäser som denna som får Augustin Erba att kalla projektet både vansinnigt och gränslöst, för det gör han, hela tiden.

Jag försöker låta bli att tänka på alla de timmar som är kvar att spela in. Jag frågar mig själv lite för ofta om vi verkligen kommer att klara av det här. Men alla olika länder, tider och konflikter som finns representerade i dessa människors livsöden tycks inte ha slutat inspirera mig.

Premiär i dag

Första pjäsen handlar om undersköterskan Sarah Wägnert som genom att ensam protestera mot vanvården hon såg på äldreboendet där hon arbetade förändrade Sverige och gav namn åt en ny lag, Lex Sarah, som innebär att personal ovillkorligen måste slå larm om missförhållanden inom vården.

Manus och regi: Augustin Erba. Ljud och mix: Jan Cruseman. Med: Maxida Märak och Lena Enqvist Forslund på Sameteatern i Kiruna.

P1 i dag 14.55 med repris i kväll 19.30.

 

I morgon

  Wesley Autrey, byggnadsarbetaren som kastade sig ned på spåret i New Yorks tunnelbana för att rädda en man som fallit framför ett tåg, lägga honom i en urgröpning intill rälsen och skydda honom med sin egen kropp. Båda klarar sig oskadda.

Världshistorien" består av 365 femminuterspjäser som sänds varje dag i P1 hela 2013 med start i dag.

Temat är olika historiska och samtida personer som betytt något för demokrati och mänskliga rättigheter och är skrivna av Augustin Erba, Radioteaterns chef Stina Oscarson, Dmitiri Plax och Julia Kommel. Just nu är 120 pjäser klara, 245 återstår.

I Göteborg spelades pjäserna in på bland annat Pedagogen, Emmaus Björkö, Linnégatan, och Bishops Arms på Järntorget med hjälp av skådespelare från Folkteatern, men alla landets 19 länsteatrar, som exempelvis Regionteater Väst och Teater Halland, medverkar i projektet. Pjäserna spelas in i verkliga miljöer, i Varberg till exempel på kaféer, högskolan, och provrummet i en klädesbutik.

En pjäs om dagen i ett år

som en dryckesvisa.