Olivia Bergdahl ska hålla stämningen i gång i kväll på poesiklubben. Foto: Mette Muhli
Olivia Bergdahl ska hålla stämningen i gång i kväll på poesiklubben. Foto: Mette Muhli

Premiärkväll för ny poesiklubb i Göteborg

Publicerad

I kväll får Göteborg en ny poesiklubb när estradpoeterna Olivia Bergdahl och Oskar Hanska drar igång Sveriges första internationella spoken word-klubb på Göteborgs stadsteater.

PREMIÄR I KVÄLL

Är just hösten en bra årstid för poesi, Olivia Bergdahl?

- Självklart! Höst, vår, sommar och vinter är bra poesiårstider, men i synnerhet hösten då vardagen drar i gång efter sommaren. Då krävs det omedelbar känslostorm från scen för att hålla själen i schack.

Hur ofta kommer ni att köra?

- En gång i kvartalet, är vår plan.

I kväll har ni Andrea Gibson från USA och Tswi Hlakotsa från Sydafrika som gäster. Hur finansierar ni så långväga besökare?

- När det kommer till Tswi så är det så turligt och fantastiskt nog så att han nyligen har flyttat till Sverige. Amerikanerna är redan på Sverigeturné - så resorna är endast inom landet.

- Poetry slam är, förutom en rolig konstform, också ett utvecklat nätverk. Både Oskar och jag har turnerat runt i åratal, hemma och utomlands, och har goda kontakter med arrangörer i exempelvis Tyskland, Danmark och Storbritannien. Vi har fullständig koll på när långväga storheter kommer att vara i norra Europa, och på så sätt kan man hjälpas åt att finansiera resor gemensamt.

Vad ska du själv läsa?

- Framförallt kommer jag och Oskar att presentera och hålla stämningen i gång, men vi båda kommer att bjuda på något litet stycke. Kanske till och med något nyskrivet.

Hoppas du att en poet ska få årets nobelpris i litteratur eftersom ni kör klubben så nära årets nobelprisavslöjande?

- Givetvis! Framförallt en scenpoet, det hoppas jag intensivt på varje år! Fast jag tycker ju att priset ska tilldelas författare med en lång gärning bakom sig, och spoken word i denna form är en förhållandevis ny genre. Men Oskar och jag har sammanställt en liten lista över poeter akademien bör hålla koll på om sisådär 20-30 år: Shane Koyczan (Kanada), Andrea Gibson (USA), Staceyann Chin (Jamaica/USA), Buddy Wakefield (USA) och Marçal Font (Katalonien/Spanien).

- Och Andrea Gibson kan man ju höra live redan i kväll på Stadsteatern!

Ingrid Norrman
Ingrid Norrman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag