Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Premiär i morgon
 för Dudamel Play

Dubbelt så bra. Gustavo Dudamel - i morgon både live och på videolänk i Göteborg.
Foto: Johan Carlén

Gustavo Dudamel har stor final som chefsdirigent för Göteborgs symfoniker i morgon och på lördag.
På samma gång har han premiär. För "symfonikerna play".

Med nyinstallerad kamerautrustning ska en konsert i månaden börja sändas till biografer och andra salonger över hela Västra Götaland. Officiell start i höst.

Däremellan ska andra konserter läggas ut för gratistittare på webben i livesändning.

Men tjuvstarten i helgen går bara inom Konserthuset. Medan 1 200 besökare bänkar sig i den vanliga konsertsalen kan 350-400 verkliga entusiaster samtidigt njuta av Gustav Mahlers uppståndelsesymfoni på bioduk i Stenhammarssalen, vägg i vägg.

– Det är utsålt sedan länge i stora salen, så vi ville ge fler chansen, förklarar Måns Pär Fogelberg som ska vara producent och se till att rikligt med filmade närbilder klipps in på både Dudamels ansikte och fiolerna. Något som publiken i stora salen inte får se i detalj.


Maffigt lär det ljuda ändå, i bägge lokalerna. Österrikaren Gustav Mahler kände inga gränser för artistlöner när han skrev sin andra symfoni 1894-1895. Över 100 musiker kommer att trängas på podiet, en extra trumpetsektion har fått hyras in. Plus hela konserthuskören och solisterna Anna Larsson, alt och Camilla Tilling, sopran. Det blir på gränsen att alla får plats, och ingen annan scen i Västra Götaland kan rymma en så stor orkester. Möjligen Vara konserthus om musikerna lyckas knö ihop sig ännu mer.

Och det är orsaken till videosändningarna över nätet. Politikerna i Västra Götalandsregionen har länge efterlyst fler spelningar utanför Göteborg. De behöver ju motivera anslagen till symfonikerna (och Göteborgsoperan) så att skattebetalarna i Skaraborg och Dalsland också känner lust att vara med och bidra. Men symfonikerna har haft svårt att turnera på hemmaplan med full orkester, det har varit enklare att spela i Spanien eller Japan än i Borås och Uddevalla.

Åtta fasta och fjärrmanövrerade kameror har installerats i stora konsertsalen. Publiken kommer inte att märka dem. Några kameramän behöver inte springa omkring i rummet, när modernaste teknik ska sprida kulturen ut till människor som inte kan komma till Göteborg.


Ännu är det inte klart vilka biografer och orter som får de direktsända konserterna i höst. Kamerorna kom på plats tidigare än planerat när Stena ställde upp och betalade de två miljoner kronor som utrustningen kostade. Övriga programmet får planeras under sommaren.

Den som vill njuta av uruppförandet på videolänk i Göteborg har fortfarande chans att få biljett till Stenhammars-salen.

Premiär i morgon, fredag klockan 18.00. Repris lördag kl 15.00 men då får publiken som bonus vara med om hur Gustavo Dudamel blir officiellt avtackad på scenen - och bioduken.


Karl Henrik Sax

kulturen@gt.se