Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Porten som åldrats vackrast i Göteborg

Foto: Berglund Stephan

FAKTA

RITADE AVALON
•  Huset på Erik Dahlbergsgatan 17 byggdes 1912 i jugendstil. Arkitekten heter Hjalmar Cornilsen, som också bland annat ritat bostadshuset på Vasaplatsen 4, Storgatan 22, och Packhusplatsen 4.
•  Huset på Värmlandsgatan 26 byggdes 2003, arkitekt Semrén och Månsson, som bland annat ritat hotell Avalon och studenthemmet på Smedjegatan i Nordstan.

Porten till huset på Erik Dahlbergsgatan 17 är unik. Det är en tjock massiv träport som leder in till trapphuset.
Det finns många gamla träportar från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal i Vasastan. De allra flesta är renoverade, målade med tjocka lager färg. Men inte den här. Den ser precis ut som när huset byggdes 1912. Men den är inte alls sjabbig, bara charmig och sliten på det där mysiga viset som gedigna, hantverksgjorda grejer kan bli. Man ser spåren efter alla hyresgästerna som passerat in och ut igenom porten, det brunbetsade träet är ljusare och lite nött under låset och lite längre ned där man trycker upp dörren med kroppen när man bär på kassar.
Den här trädörren är faktiskt behandlad som en riktig antikvitet, den har åldrats mycket vackert och ingen klåfingrig typ har målat dörrblad och bättrat på utseendet.
Konstigt nog finns också de gamla snart hundraåriga fönsterrutorna i dörren kvar. Där står: “Förbjuden ingång för försäljare” i guldskrift på glaset.
Texten på glaset är en fläkt från en annan tid, när det fanns dörrförsäljare som drog runt i Vasastan, och folk som bar hem matvaror. Försäljarna skulle inte ”störa” herrskapet som bodde i lägenheten utan ta köks-vägen –  en smalare trappa inifrån gården. Där fanns tjänstefolk som tog emot leveransen. Den idén känns mer antik än själva dörren.

Huset med den stiliga dörren är ett fyravånings bostadshus i rött tegel, som ligger i backen ner mot Engelbrektsgatan och Vasagatan med Domkyrkan i fonden. Erik Dahlbergsgatan är en av de allra vackraste gatorna i Vasastan, och alla bostadshusen längs gatan är byggda runt sekelskiftet. Längs gatan finns också Schillerska gymnasiet med sin stora skolgård.
I porten på Erik Dahlbergsgatan 17 finns det snygga utsirade jugendornament på dörrbladet, och gamla runda knopphandtag i mässing.
Träporten är också enkelt dekorerad med jugendblomster utskurna i träet, mycket snyggt. Extra pluspoäng också för att de gamla runda mässingshandtagen finns kvar. Däremot är alla fönstren i huset utbytta mot klumpiga moderna fönster, som inte alls ser kul ut.
Om det var en självklarhet att portarna till bostadshusen mitt i stan skulle vara i trä och kännas gedigna för hundra år sedan är det helt annorlunda i dag. Det har länge strösslats med fula, men praktiska aluminiumdörrar till nya och gamla bostadshusentréer.

Ett exempel på en helt annorlunda och modern lösning finns på Värmlandsgatan 26 i Masthugget, nära Linnégatan. Där ligger ett bostadshus från 2003 med en ovanlig entré in till trapphusen. Den klassiska träporten är ersatt med en perforerad smidesport med ett sju meter brett och två meter högt järnstaket intill där man kommer in i en bred portgång och vidare in till en grönskande gård. Detta är något nytt i gamla sekelskiftesstadsdelen kring Linnégatan.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!