Foto: Berglund Stephan
 Foto: Berglund Stephan

Porten som åldrats vackrast i Göteborg

Publicerad
Uppdaterad
Porten till huset på Erik Dahlbergsgatan 17 är unik. Det är en tjock massiv träport som leder in till trapphuset.
Det finns många gamla träportar från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal i Vasastan. De allra flesta är renoverade, målade med tjocka lager färg. Men inte den här. Den ser precis ut som när huset byggdes 1912. Men den är inte alls sjabbig, bara charmig och sliten på det där mysiga viset som gedigna, hantverksgjorda grejer kan bli. Man ser spåren efter alla hyresgästerna som passerat in och ut igenom porten, det brunbetsade träet är ljusare och lite nött under låset och lite längre ned där man trycker upp dörren med kroppen när man bär på kassar.
Den här trädörren är faktiskt behandlad som en riktig antikvitet, den har åldrats mycket vackert och ingen klåfingrig typ har målat dörrblad och bättrat på utseendet.
Konstigt nog finns också de gamla snart hundraåriga fönsterrutorna i dörren kvar. Där står: “Förbjuden ingång för försäljare” i guldskrift på glaset.
Texten på glaset är en fläkt från en annan tid, när det fanns dörrförsäljare som drog runt i Vasastan, och folk som bar hem matvaror. Försäljarna skulle inte ”störa” herrskapet som bodde i lägenheten utan ta köks-vägen –  en smalare trappa inifrån gården. Där fanns tjänstefolk som tog emot leveransen. Den idén känns mer antik än själva dörren.

Huset med den stiliga dörren är ett fyravånings bostadshus i rött tegel, som ligger i backen ner mot Engelbrektsgatan och Vasagatan med Domkyrkan i fonden. Erik Dahlbergsgatan är en av de allra vackraste gatorna i Vasastan, och alla bostadshusen längs gatan är byggda runt sekelskiftet. Längs gatan finns också Schillerska gymnasiet med sin stora skolgård.
I porten på Erik Dahlbergsgatan 17 finns det snygga utsirade jugendornament på dörrbladet, och gamla runda knopphandtag i mässing.
Träporten är också enkelt dekorerad med jugendblomster utskurna i träet, mycket snyggt. Extra pluspoäng också för att de gamla runda mässingshandtagen finns kvar. Däremot är alla fönstren i huset utbytta mot klumpiga moderna fönster, som inte alls ser kul ut.
Om det var en självklarhet att portarna till bostadshusen mitt i stan skulle vara i trä och kännas gedigna för hundra år sedan är det helt annorlunda i dag. Det har länge strösslats med fula, men praktiska aluminiumdörrar till nya och gamla bostadshusentréer.

Ett exempel på en helt annorlunda och modern lösning finns på Värmlandsgatan 26 i Masthugget, nära Linnégatan. Där ligger ett bostadshus från 2003 med en ovanlig entré in till trapphusen. Den klassiska träporten är ersatt med en perforerad smidesport med ett sju meter brett och två meter högt järnstaket intill där man kommer in i en bred portgång och vidare in till en grönskande gård. Detta är något nytt i gamla sekelskiftesstadsdelen kring Linnégatan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag