Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politiker tog semester på arbetstid

Stefan Landberg slutade blogga den 23 september när vi började undersöka hans resor, återkom den 28 oktober för att förklara att han har copyright på foton och texter och gjorde förra veckan ytterligare ett inlägg där han förklarar sitt misstag.
Medieakademins förtroendebarometer visar att mer än varannan svensk tycker att landets politiker har dålig moral. Hur påverkar det allmänhetens vilja att själva hålla en knivskarp gräns mellan rätt och fel när andra slirar? GT-kulturen tar ett grepp på den goda moralen inför medieakademins höstseminarium om två veckor med temat att folkhem, rättvisa och solidaritet är på modet igen.
Foto: Foto: Joe Lederer
Stefan Landberg, kommunfullmäktigeledamot, 1:e vice ordförande i stadsdelsnämnd Högsbo och heltidsanställd stadssekreterare för Folkpartiet i Göteborg, har gjort flera privata resor i Sverige och världen utan att ta ut semester.
Först när GT började granska hans resor registreras semestern.

Stefan Landberg flyger
och far en hel del. I Studieförbundet Vuxenskolans regi, där han är styrelseordförande för Göteborgssektionen, har han till exempel gjort flera veckolånga, ibland längre, utlandsresor, främst till Kenya där han är engagerad i ett projekt. Han har även gjort andra resor av mer privat karaktär, bland annat åkt med familjen ett par veckor till Kanarieöarna. Problemet är att han gjort de flesta resor på arbetstid och uppburit full lön för jobbet stadssekreterare vid Göteborgs stad.
- Jag har gjort ett misstag. Jag beklagar det och det ska nu korrigeras, säger Stefan Landberg.
Själv menar Landberg att han hela tiden trott att han haft semester, men att ledigheten på något sätt inte har registrerats i stadskansliets lönesystem. Detta har pågått i mer än två år.
Det Stefan Landberg säger kanske stämmer. Lite dålig koll på sina lönespecar kan man ju ha, och dessutom, vilket han påpekar - som politisk tjänsteman arbetar man i en gråzon utan någon reglerad arbetstid. Att skilja på arbete och fritid är inte alltid så lätt.
Det finns dock andra saker i historien om Stefan Landbergs gråfärgade ledigheter som väcker frågetecken. Vi tar det från början:

I april gör Landberg
en veckolång San Francisco-resa med kollegan Pär Gustafsson (F), politisk sekreterare åt Helene Odenjung. De åker på eget initiativ för att studera alkohol- och HBT-frågor.
Att paret studerat alkohol råder det ingen tvekan om när vi några månader efteråt läser Landbergs blogg. Det är mycket vinprovning, vintips, vätskepauser med öl och "glas vin vid kajkanten". Guideböckernas San Francisco-måsten har också hunnits med - promenad över Golden Gate, Lombard Street, Chinatown, Alcatraz, Castro... Och så poolbad och shopping förstås.
HBT-frågorna då? Jodå, några förmiddagar har ägnats åt det. Så här skriver Landberg torsdagen 23 april: "Generellt har vårt upplägg med intervjuer och studiebesök på förmiddagarna och andra kulturella upplevelser, ja till och med semester, på eftermiddagarna, fungerat bra. I dag har vi dock tagit paus från HBT-arbetet för att åka på heldagsutflykt till bl a Muir Woods och vindistriktet Sonoma."
Efter bloggläsning gör vi en koll med stadskansliets personalavdelning. Svaret kommer snabbt. Både Landberg och Gustafsson har varit i tjänst när de befann sig i San Francisco.

Skriver Landberg om
fler resor i bloggen? Det gör han.
Återigen vänder vi oss till personalavdelningens chef Helena Andersson - denna gång vill vi veta hur mycket Stefan Landberg varit ledig sedan 2007.
När svaret kommer nästa dag redovisas en semesterlista som ganska väl stämmer överens med de längre resor som Stefan Landberg har gjort utomlands.
Vi kontaktar Helena Andersson ännu en gång.
- Nej, uppgifterna du fått kommer inte direkt från lönesystemet, jag har frågat Stefan också.
Landberg har alltså fått chansen att rätta till sina uppgifter, listan som skickats berättar förmodligen inte hela sanningen.
Jag ber Helena Andersson om en lista baserad på lönesystemets uppgifter. Svaret dröjer över en vecka. När det kommer är sex av de sju ledighetsperioder (sommarsemestrarna borträknade) som Landberg redovisat markerade. Dessa ska, skriver Helena Andersson, "registreras till nästkommande lönekörning". Arbetstid ska alltså förvandlas till semester.
När jag till sist når Stefan Landberg erkänner han misstagen med tidigare semesteransökningar.
- Personalavdelningen hörde av sig till mig och frågade om mina ledigheter och det var ju lugnt, jag hade ju semester. Men så stämde inte det.
Och varför redovisades inte det på listan som skickades till mig?
- Det vet inte jag.
(Personalchef Helena Andersson kan för övrigt heller inte ge ett bra svar på frågan, men bedyrar att man absolut inte haft någon intention att dölja någonting.)
Sedan pratar vi om San Francisco. Landberg förklarar att det är en av de mest intressanta städer vad gäller behandlingsmetoder, HBT-kultur och forskning kring smittspridning av HIV. Därför valde han och Pär Gustafsson att åka dit.
Vem betalade resan?
- Det var en resa på egen bekostnad. Vi betalade alltihop själva.
Ni var ju på tjänsteresa. Varför betalade inte er arbetsgivare den?
- Därför att jag vill slippa den typ av frågor du ställer, säger Stefan Landberg.
Medresenären Pär Gustafsson tycker heller inte det är konstigt att de betalat för tjänsteresan själva.
- Den här typen av resa, kan jag tänka mig att man betalar själv. Jag tycker det är viktigt att förkovra mig.
Han tycker dock att det ofta är svårt att skilja på arbete och fritid.
- Jag jobbar mer eller mindre dygnet runt, året runt... Jag jobbar på semestern också, säger Pär Gustafsson.

Så vad säger deras chef, Helene Odenjung, om det här? Hon går inte att nå - är på Kanarieöarna. Efter ett par dagar, den 3 november, sms:ar hon dock "soliga hälsningar" och att hon är "tillgänglig först på torsdag eftermiddag", den 5 november.
Det är hon inte. Inte på fredagen heller. Men då ringer hennes politiske sekreterare upp, just det, Pär Gustafsson. Han säger att mina frågor till Odenjung kan ställas via hans mejl, "det är enklast och snabbast". Det tycker inte jag. Ett telefonsamtal behöver inte ta mer än tio minuter.
Först tisdag eftermiddag kommer ett kort mejl från Helen Odenjung:
"Stefan gjorde fel som inte registrerade semester i förväg för de resor han gjort till Kenya." Hon skriver också att: "Resan till San Francisco är finansierad via stipendium, inte av Göteborgs stad. Innehållet är sådant att det är till gagn för Stefans tjänst och är alltså inte ledighet."
Hur mycket pengar Landberg ska betala tillbaka är inte klart. Vi ställde frågan till personalavdelningen redan i oktober, men man har inte återkommit med något svar.