Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pinnen sitter i hönshuset

Varifrån kommer uttrycket "trilla av pinn"? undrar Nyfiken och får svar i Frågespalten.
PINNEN SITTER I HÖNSHUSET
Varifrån kommer uttrycket att ”trilla av pinn”?   
Nyfiken
Foto: Christer Wahlgren
SVAR: Betydelsen är väl rätt känd: att ”trilla av pinn” betyder kort och gott att kasta in handduken, hänga upp skylten, lämna in tofflorna – ja, att dö, helt enkelt. Men varifrån kommer uttrycket?
GT Kultur ställde frågan direkt till Ingemar Unge – författare till just boken Att trilla av pinn och vara ur led – språkfunderingar, tillika språkfunderare i tidningen Vi:
– Troligen syftar det på att höns sitter på en pinne i hönshuset. När de dör trillar de av pinnen, säger Ingemar Unge.
– Det är ett gammalt allmogeuttryck bland folk som har med höns att göra – och förr i tiden så var det ganska många som hade det.
Varför har vi så många omskrivningar om döden?
– Vi har omskrivningar för allt som är otrevligt. Vi pratar inte direkt om vargen eller djävulen heller.


TÄNKER I BILDER
Kommunens plantering mitt emot Handelshögskolan liknar en damm av mörk krokus med partier med ljusare krokusar som liksom rinner i rännilar ner från dammen. Tänker man så att man målar i bilder med blommorna? Utanför Trädgårdsföreningen mitt emot Bältesspännarparken finns det ju till exempel en krokusfigur som ser ut som en spermie och ett ägg?   
Kajsa
Foto: Lars Sjöqvist
SVAR: Ja, de landskapsarkitekter som ligger bakom Göteborgs blomsterplanteringar har ofta tänkt i bilder.
– Det är klart att man försöker skapa någon slags mönsterverkan. Speciellt nu när det finns speciella maskiner som tar hand om planteringen så man slipper att sätta alla lökarna för hand, förklarar Lars Johansson, stadsträdgårdsmästare i Göteborg 2004 till 2008.
Landskapsarkitekt Elisabeth Lindgren på Göteborgs park- och naturförvaltning ligger bakom båda de planteringar Kajsa frågar om.
– Krokusplanteringen vid Handels var tänkt som rinnande vatten, ja.
Spermien utanför Trädgårdsföreningen då?
– Att den ser ut som den gör beror på att vi har planterat lök i stället för sommarblommor i en redan befintlig gammeldags medaljongplantering. Det har absolut ingenting med spermier att göra – det var en ren besparingsfråga!


GÅNGTUNNELN FYLLDES IGEN
När jag var liten fanns en gångtunnel som förband Centralstationen med Drottningtorget. Varför togs den ur bruk?
Nyfiken i en strut
Foto: Lennart Rehnman
SVAR: Mycket riktigt så fanns där en gångtunnel. Den byggdes 1962 och togs bort hösten 1994, i samband med den första av två ombyggnationer av Drottningtorget. I dag återstår ingenting.
– Den är igenlagd: fylld och plomberad, säger Tommy Rosenfors, arkivarie på stadsbyggnadskontoret i Göteborg.
Orsaken till att man byggde tunneln var att det var både mycket gångtrafik till stationen och mycket biltrafik förbi den.
När man byggde om Drottningtorget – först 1994 och sedan 1996 – och mycket av biltrafiken dirigerades bort så lade man också igen tunneln.
– Innan tunneln var trafiken så illa att man hade en polis i vita manschetter som dirigerade den för att fotgängare skulle komma över säkert. Men man ville ha ett torg som gav resenärer som steg av i Göteborg ett lite bättre första intryck, så man byggde om Drottningtorget – och då behövdes inte tunneln längre, säger Stig Hammarson i spårvagnssällskapet Ringlinjen.

Dan Andersson
Frågeredaktör

Fråga om vad som helst som har med kultur att göra. Inget ämne är för stort, för litet eller för pinsamt. Skriv, ring, faxa eller e-posta så tar vi reda på svaren.
Post:
”Fråga Kulturen” GT, Box 417, 401 26 Göteborg
Telefon: 031-725 90 37
Fax: 031-725 91 12
E-post: kulturen@gt.se

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!