Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pichlers "Amatörer" ger en klarare bild av Sverige

Ur Gabriela Pichlers film "Amatörer".

Marit Kapla ser en klarare bild av Sverige i Gabriela Pichlers "Amatörer", som inviger Göteborgs filmfestival i helgen.

FILM | KRÖNIKA. Göteborgsregissören Gabriela Pichlers nya långfilm börjar med ett sammanträde i den fiktiva svenska kommunen Lafors. Den tyska lågpriskedjan Superbilly vill etablera sig i trakten och det står mellan Lafors och Alingsås. Nu gäller det att ”visa sig i framkant”. Men hur?

För alla som någon gång deltagit i ett möte i ett svenskt kommunhus väntar en nästan plågsamt underhållande stund. Allt känns igen: hur kaffekopparna klirrar när fikavagnen rullas in, det kamratligt raljanta skämtandet och faktiskt också det uppriktiga engagemanget i kommunens väl och ve, inte sällan drivet av tävlingsinstinkt (nog ska Lafors kunna klå Alingsås, ”potatisstaden”!).


LÄS MER: Karin Olsson: Arbete är ett måste för varje klassresa 

Premiär på Göteborgs filmfestival

När "Amatörer" inviger Göteborgs filmfestival på fredag, visas den inte bara på biografen Draken i Göteborg där invigningarna brukar hålla hus. Samtidigt rullar filmen (såvitt digitala filmkopior fortfarande rullar) på över 30 biografer i Västra Götalandsregionen. Med tanke på filmens innehåll är det inte svårt att föreställa sig att verklighet och fiktion kommer att smälta samman på sina håll, även i resten av landet när filmen har biopremiär den 16 mars.

Att en kommun försöker locka investeringar som kan ge lokala arbetstillfällen är rimligtvis vardag för många i publiken. Lösningen för Lafors blir, som för så många verkliga kommuner, att göra en reklamfilm. I stället för att ”fylleklipp från westernhelgen” ska fortsätta toppa googlesökningarna på Lafors och ge kommunens pr-strateger gråa hår, ska den som söker information hitta en representativ berättelse om ett naturskönt och investeringsvänligt samhälle. Av budgetskäl engageras ortens skolelever och två tonårstjejer börjar entusiastiskt filma sin omgivning. Men är deras version av Lafors attraktiv nog?


LÄS MER:  Ida Ölmedal om journalistik i "Äta sova dö"-land 

Gabriela Pichlers film

"Amatörer" är en komedi som elegant flätar ihop två av dagens viktigaste samhällsfrågor. Det handlar om människors levnadsvillkor utanför storstäderna. Och det handlar om makten över den offentliga berättelsen om Sverige. 

”Om människor i ett medialiserat samhälle aldrig ser sig själva speglade så uppstår en känsla av att de inte finns eller är värda att skildra”, säger Gabriela Pichler i en intervju som tidskriften FLM gjorde under inspelningen av "Amatörer". Just den osynligheten gör "Amatörer" uppror mot.

Filmen underminerar en rad förutfattade meningar genom att visa en plats befolkad av individer, inte av grupper. Var och en är i första hand sin egen person, inte ”invandrare” eller ”svensk”. "Amatörer" fångar också hur en liten befolkning och massor av rymd gör att var och en blir synligare. Det gör inte att människor automatiskt kommer närmare varandra men det har en väsentlig existentiell betydelse. En avfolkningsbygd som på ytan ser tom ut, är inte riktigt det. "Amatörer" laddar tomheten med mening. Och i bästa fall förskjuter den fastlåsta blickar på platser och människor. Vilket är det svåraste av allt.


LÄS MER: Jonas Holmberg: Filminstitutet gör rätt som könskvoterar 


Marit Kapla är krönikör för GT Kultur.