Ur Gabriela Pichlers film "Amatörer".
Ur Gabriela Pichlers film "Amatörer".

Pichlers "Amatörer" ger en klarare bild av Sverige

Publicerad

Marit Kapla ser en klarare bild av Sverige i Gabriela Pichlers "Amatörer", som inviger Göteborgs filmfestival i helgen.

FILM | KRÖNIKA. Göteborgsregissören Gabriela Pichlers nya långfilm börjar med ett sammanträde i den fiktiva svenska kommunen Lafors. Den tyska lågpriskedjan Superbilly vill etablera sig i trakten och det står mellan Lafors och Alingsås. Nu gäller det att ”visa sig i framkant”. Men hur?

För alla som någon gång deltagit i ett möte i ett svenskt kommunhus väntar en nästan plågsamt underhållande stund. Allt känns igen: hur kaffekopparna klirrar när fikavagnen rullas in, det kamratligt raljanta skämtandet och faktiskt också det uppriktiga engagemanget i kommunens väl och ve, inte sällan drivet av tävlingsinstinkt (nog ska Lafors kunna klå Alingsås, ”potatisstaden”!).

 

LÄS MER: Karin Olsson: Arbete är ett måste för varje klassresa 

Premiär på Göteborgs filmfestival

När "Amatörer" inviger Göteborgs filmfestival på fredag, visas den inte bara på biografen Draken i Göteborg där invigningarna brukar hålla hus. Samtidigt rullar filmen (såvitt digitala filmkopior fortfarande rullar) på över 30 biografer i Västra Götalandsregionen. Med tanke på filmens innehåll är det inte svårt att föreställa sig att verklighet och fiktion kommer att smälta samman på sina håll, även i resten av landet när filmen har biopremiär den 16 mars.

Att en kommun försöker locka investeringar som kan ge lokala arbetstillfällen är rimligtvis vardag för många i publiken. Lösningen för Lafors blir, som för så många verkliga kommuner, att göra en reklamfilm. I stället för att ”fylleklipp från westernhelgen” ska fortsätta toppa googlesökningarna på Lafors och ge kommunens pr-strateger gråa hår, ska den som söker information hitta en representativ berättelse om ett naturskönt och investeringsvänligt samhälle. Av budgetskäl engageras ortens skolelever och två tonårstjejer börjar entusiastiskt filma sin omgivning. Men är deras version av Lafors attraktiv nog?

 

LÄS MER:  Ida Ölmedal om journalistik i "Äta sova dö"-land 

Gabriela Pichlers film

"Amatörer" är en komedi som elegant flätar ihop två av dagens viktigaste samhällsfrågor. Det handlar om människors levnadsvillkor utanför storstäderna. Och det handlar om makten över den offentliga berättelsen om Sverige. 

”Om människor i ett medialiserat samhälle aldrig ser sig själva speglade så uppstår en känsla av att de inte finns eller är värda att skildra”, säger Gabriela Pichler i en intervju som tidskriften FLM gjorde under inspelningen av "Amatörer". Just den osynligheten gör "Amatörer" uppror mot.

Filmen underminerar en rad förutfattade meningar genom att visa en plats befolkad av individer, inte av grupper. Var och en är i första hand sin egen person, inte ”invandrare” eller ”svensk”. "Amatörer" fångar också hur en liten befolkning och massor av rymd gör att var och en blir synligare. Det gör inte att människor automatiskt kommer närmare varandra men det har en väsentlig existentiell betydelse. En avfolkningsbygd som på ytan ser tom ut, är inte riktigt det. "Amatörer" laddar tomheten med mening. Och i bästa fall förskjuter den fastlåsta blickar på platser och människor. Vilket är det svåraste av allt.

 

LÄS MER: Jonas Holmberg: Filminstitutet gör rätt som könskvoterar 

 

Marit Kapla är krönikör för GT Kultur.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag