Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Opalen - helt utan elegans

Foto: Jan Wiriden
Scandic Opalens påbyggnation med fem våningar står snart klar. GT:s Ola Nylander låter sig inte imponeras av bygget.
Det är inte i stadsbyggnadssammanhang Hotel Opalen har gjort sig känt. Det är istället under rubriken popstjärnor smashar rum som Opalen är ett begrepp. Då det var ingen mindre än Jimi Hendrix som stod för förstörelsen har det satt hotellet ”på kartan”. I januari 1968, var Jimi Hendrix i Göteborg för en spelning på Lorensberg. Spelningen skulle äga rum 4 jan och natten innan konserten passade Hendrix på att festa till och därefter slå sitt hotellrum sönder och samman. Hendrix togs om hand av polisen och fick plåstras om på Sahlgrenska för att sedan sova ruset av sig i fyllecellen.

Konserten dagen efter kunde ändå genomföras och det var inte den slätstrukna arkitekturen utan ett pressat turnéschema som Hendrix angav som förklaringen till sitt uppträdande.
Annars kunde Hendrix likaväl surnat till på storleken på Hotel Opalen. Det var när det stod klart 1964 ett av de högsta husen i Göteborg med sina 11 våningar. Detta var innan rivningarna i Nordstan, Annedal och Landala. De flesta av de höga hus som fanns i Göteborg låg i de nybyggda förorterna såsom Norra Guldheden, Kortedala och Frölunda.

Nu drygt 40 år efter Hendrix besök är Opalens påbyggnad med 5 våningar nästan klar. Som vanligt när det gäller höga hus talas det om en ”accent” i stadsbilden. Stadsbyggnadskontoret beskriver påbyggnaden som ”ett uttryck som speglar dess tillkomst /…/ger hotellet en ny, framträdande, plats i stadsrummet.” Och det är just det senare som är problemet. Tidigare kunde man passera Opalen utan att fundera så mycket på dess plats i stadsbilden. Det var högt, men dessbättre även intetsägande och anonymt. Nu med fem extra våningar stör det istället.

Det är nu ett ännu högre hus men helt utan den elegans som finns i exempelvis Malmös höghus Turning Torso.
Tillsammans med höjden gör Opalens bredd att det dominerar i staden om man befinner sig på Guldheden eller Johanneberg och blickar ut över centrum. Den homogena massa av 5–6 våningshus som länge varit karakteristiskt för de centrala delarna av Göteborg håller på att plottras bort av höga hus till synes slumpmässigt placerade såsom vid Mässan, Gårda och nere vid Göta Älvbron.
En förhoppning som Stadsbyggnadskontoret hade inför påbyggnaden var att utformningen skulle ”ge volymen en större lätthet”. Att det inte blir så är tydligt nu när det nästan är klart. Det blir bara högt, stort och tyvärr också fult. Förhoppningsvis kommer påbyggnaden fungera som ett avskräckande exempel nästa gång någon ivrig byggare vill ge sig på ett hus i centrum.
Det är synd att förändringarna i stadsbilden inte blir bättre än så här. Samtidigt som de mer radikala förslagen att bygga nya bostäder på platta kontorshustak i centrala lägen inte har blivit av. Den typen av förtätning skulle ge fler boende i innerstan och därmed mer av den blandstad som efterfrågas då Göteborg ska växa.

Varför överhuvudtaget bygga på redan höga hus i känsligt läge? Det finns gott om centrala platser som istället kunde bebyggas. Ett helt nytt hotell, med hänsyn till Göteborgs byggnadshöjder, kunde exempelvis byggas vid Carlandersplatsen eller ersätta något av envåningshusen vid 2:a och 3:e Långgatorna, eller varför inte vid Korsvägen?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!