Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu målar Billgren igen

ANDRUM. Före vernissagen hinner Helene Billgren med ett besök hos mamma i Mölndal, sedan väntar de nya idéerna otåligt på henne hemma i Stockholm.
Foto: Lisa Irvall

I morgon i Borås öppnar den största  separat­utställningen på 15 år med Helene Billgren. Och det har hänt  något med hennes bilder sedan sist.

The End. Så heter utställningen med Helene Billgren som öppnar på Borås Konstmuseum i morgon. Det är också titeln på en 159 sidor tjock bok om hennes konstnärskap som kommer exakt samtidigt. Men för Helene Billgren själv känns det inte alls som något slut. Själv vill hon bara lämna ordet Borås bakom sig, åka hem, och börja måla igen – det var för längesedan nu.

I alla fall känns det så när vi pratas vid, medan hon går på stan i ett regnigt Borås. Och inte för att hon har något emot staden Borås i sig – nej snarare för att hon under så lång tid levt med den här utställningen och boken och hela tiden svarat "jo, i Borås!", när någon frågat om hon inte ska ställa ut snart.

Och nu är utställningen klar. Under bara en och en halv dag har hon tillsammans med sin gallerist hängt det som är hennes största separatutställning sedan slutet av 90-talet; 40-50 målningar från senare år, men också en vägg med äldre teckningar och annat gott och blandat.

– Jag har ju ett lager med otroligt mycket grejor och har rotat fram en hel del och tagit med och valt ut vad som ska vara med, här på plats. Jag har ju alltid ställt ut installationsartat men här har det blivit en del nya konstellationer, kan man säga, berättar hon.


När hon nu ser det gamla; teckningar, föremål, ställt mot det färskare, och funderar över vad som hänt och den utveckling hennes konstnärskap tagit sig, så är det en sak som först dyker upp.

– Det är inte så humoristiskt längre, humorn kommer inte längre lika högt på listan. Det är annat som har kommit fram, som alltid funnits där; ensamhet, övergivenhet, som inte tidigare har fått förstaplatsen, men som nu tagit över. Men man är ju inte samma hela tiden, så humorn kommer kanske tillbaka.

Säger hon, och tillägger snabbt att det ju såklart inte bara är allvar nu heller – och att färgerna är starka och klara, som vanligt.


En annan sak som tydligt skiljer de senare målningarna från tidigare verk är storleken. Från början var målningarna små, som kolteckningarna, men så växte de och inrymmer nu ofta stora landskap, där de välbekanta unga kvinnorna visserligen är kvar, men mindre i det större, betraktandes sin omgivning.

– Färgen ville ha plats, mera plats. Så det fick den. Men nu har jag hamnat i ett läge där jag trivs, det är ju många centimeter som ska fyllas, så jag vet inte om det finns anledning att gå upp mer i storlek!

I samband med utställningen ger Sveriges allmänna konstförening ut sin årsbok som i år ägnas Helene Billgrens konstnärskap. Konstnären själv berättar att det är tjock bok med hårda pärmar och att hon, förutom att hon valt ut de målningar som finns med, har lämnat in massa material på diabilder och cd-skivor och ibland känner sig överraskad över vad som i slutändan kommit med.


Samtidigt är Helene Billgren konstnären bakom årets pris i SAK:s stora konstlotteri. Verket heter "please please me" och lottas ut i november, men kommer resande till Borås för att delta i morgondagens vernissage.

– Jag har aldrig målat på det sättet, på beställning, det är ju skitjobbigt – så långt har jag inte kommit ännu. Jag hade en ny målning som jag föreslog och alla blev jättenöjda och alla vill ha den, säger hon.

Innan vernissagen hinner hon med ett besök hos mamma i Mölndal, sedan väntar de nya idéerna otåligt på henne hemma i Stockholm.

– Det har varit ett långt uppehåll. Förutom utställningen och boken så har jag och min dotter inrett en lägenhet. Så nu är jag sugen på att sätta igång att måla igen.


Camilla Larsson

kulturen@gt.se

Jobbar som konstnär & scenograf

Namn: Helene Billgren. Yrke: Konstnär och scenograf. Född: 1952 i Norr­köping, uppvuxen i Mölndal. Bor: I Stockholm. Aktuell: Utställningen "The End" på Borås Konstmuseum pågår 20/10 2012-16/1 2013. Den 19 november samtalar hon med museichef Pontus Hammarén på Borås Konst­museum.