Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu får Operan får
en ny slags direktör

FLYTTAR. Ronnie Hallgren (till höger) flyttar norrut från Götaplatsen till Lilla Bommen.

Göteborgsoperan byter profil på sin vd. Efter två direktörer från näringslivet tar en regissör och teaterchef i sommar över ansvaret för Göteborgsoperans ekonomi.

På nytt jobb

Det blir alltså Göteborgs stadsteaters vd, Ronnie Hallgren, 66, som tar över vd-stolen på Göteborgsoperan när nuvarande vd Peter Hansson går i pension i sommar. Efter nio år på Stadsteatern är det dags att kliva vidare.


Hallgren har varit vd på teatern, men även deltagit i det konstnärliga arbetet och hoppat in som regissör. På Göteborgsoperan ska han däremot enbart ägna sig åt den administrativa ledningen.

- Det har vi gjort klart för Ronnie och varit väldigt tydliga med från presidiet. Här på operan är Adolphe Binder konstnärlig ledare för danskompaniet och Stephen Langridge konstnärlig ledare för opera och musikal. Ronnie har ansvaret för ekonomi, personal och övergripande frågor, poängterar Frank Andersson, ordförande i Göteborgsoperans styrelse.

Operans två tidigare direktörer kom från näringslivet. Kenneth Orrgren har en bakgrund som chef på byggföretaget NCC, Peter Hansson var tidigare vd för Volvo personbilar. De fick jobbet för sin förmåga att "visa svarta siffror på sista raden". Den konstnärliga kompetensen fanns ju på andra ställen i huset.

Även denna gång sökte operan en "affärsinriktad person med goda kontakter inom näringslivet", men valde en vd från den konstnärliga sfären.


Det är i ett rätt lugnt läge Ronnie Hallgren tar över, poängterar Frank Andersson.

- Förra året gick ekonomin bra. I år har vi budgeterat ett litet underskott eftersom musikalen "La Cage aux Folles" inte riktigt uppfyllde förväntningarna. Musikalerna är ju oerhört viktiga för vår ekonomi. Men vi tror vi tar igen det i höst med "Kristina från Duvemåla".

Ronnie Hallgrens kontrakt med operan sträcker sig i fyra år.