Nordiska motståndsrörelsen i Falun 2017. Foto: SVEN LINDWALLNordiska motståndsrörelsen i Falun 2017. Foto: SVEN LINDWALL
Nordiska motståndsrörelsen i Falun 2017. Foto: SVEN LINDWALL
Per Wirtén är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: YLWA YNGVESSONPer Wirtén är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: YLWA YNGVESSON
Per Wirtén är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: YLWA YNGVESSON
Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke försvarar Nordiska motståndsrörelsens rätt att demonstrera utanför Bokmässan i Göteborg 2017. Foto: YLWA YNGVESSONYttrandefrihetsexperten Nils Funcke försvarar Nordiska motståndsrörelsens rätt att demonstrera utanför Bokmässan i Göteborg 2017. Foto: YLWA YNGVESSON
Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke försvarar Nordiska motståndsrörelsens rätt att demonstrera utanför Bokmässan i Göteborg 2017. Foto: YLWA YNGVESSON

NMR är ingen ofarlig sekt

Publicerad

Per Wirtén svarar Nils Funcke om Nordiska motståndsrörelsens rätt att demonstrera utanför Bokmässan i Göteborg.

Nils Funckes passionerade försvar för Nordiska motståndsrörelsens rätt att demonstrera utanför Bokmässans entré var märkligt. Det bortsåg ju från den svåra huvudfrågan: hur staten bör förhålla sig till politiska våldsrörelser. Ska det öppna samhällets tolerans inte ha några gränser?

Nordiska motståndsrörelsen

Mina invändningar mot NMR:s demonstrationstillstånd, och monter under Politikerveckan i Visby, grundar sig inte på att de är nazister. Inte heller på att de försvarar våld och revolution i sina tal. I sådana fall har Funcke rätt. Det ska finnas plats för demokratins fiender. 

Men NMR är något annat. Jag uppfattar dem som en unik organisation i modern svensk historia.

Politiskt våld är inget nytt. Vem minns inte kravallerna under EU-mötet i Göteborg? AFA och olika rasistsekter har länge misshandlat varandra. Det har funnits — och finns — små slutna kretsar som planerar terror. De behöver övervakas och våldshandlingar hindras eller bestraffas. Det är inget konstigt.

NMR har tagit våldet ett steg längre. De framstår som en hierarkiskt välorganiserad liga som med strategisk målmedvetenhet använder politiskt våld för att avskaffa demokratin och så småningom kunna avrätta statsministern och andra i regeringen. Deras fängslade medlemmar har särskilda regler på landets anstalter. 

Nils Funcke har fel

Att som Funcke påminna om FNL-gruppernas kamp för att få demonstrera i fred från polisen är anmärkningsvärt missvisande. NMR bör i stället jämföras med Baader-Meinhofligan, våldsgrupperna i Italien på 1970-talet och IS. Det är möjligt att jag är överdrivet alarmistisk. Men för första gången någonsin märker jag att människor, i synnerhet journalister, är välmotiverat rädda.

Jag vill varken ha parti- eller demonstrationsförbud. Men bör inte staten markera fientlighet mot det målmedvetna våldet — inte bara mot handlingarna utan även mot själva organisationen? Att flytta deras demonstration till en mindre laddad plats är en enkel signal. 

 

Per Wirtén är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hans senaste bok är "Är vi framme snart?" om drömmen om Europas förenta stater.

 

Läs Per Wirténs första inlägg: "Polisen har hamnat i en farlig dubbelmoral" 

Läs Nils Funckes svar: "Polisen är mer demokratisk än förmenta liberaler" 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag