Trist jobb. "Jag har kanske börjat få lite tråkigt", säger Ted Hesselbom som skäl att lämna jobbet som chef för Röhsska. Foto: SVT
Trist jobb. "Jag har kanske börjat få lite tråkigt", säger Ted Hesselbom som skäl att lämna jobbet som chef för Röhsska. Foto: SVT

När spricker ballongen?

Publicerad

Vid ett möte i går kom kulturförvaltningens chef med ett förslag till avgående Röhsskachefen Ted Hesselbom om hans framtid, men utan att de kom överens. Nytt möte är inbokat till i mitten av september.
Trots alla plumpar i protokollet lär alltså Hesselbom ha en framtid i Göteborg.

Det var i torsdags som Röhsskas chef Ted Hesselbom lade ut en jobbannons på Facebook. "Jag lämnar Röhsska!" Museichefen vet precis hur han ska få maximalt med uppmärksamhet och ett nytt jobb kommer han förstås att få. För en stad kan inte ha en museichef som inte vill vara museichef, det är verksamheten och de allmänna medel som satsas på museet för viktiga för.

"Hesselbom säger upp sig", trumpetade medierna ut och förra kulturministern Marita Ulvskog kallar det "kaxigt" i en kommentar på Facebook.

 

Fast Hesselbom säger förstås inte alls upp sig. Han lämnar bara sin post om han får ett nytt jobb. Och eftersom han inte fått de jobb han sökt i Stockholm kräver han nu att kulturförvaltningen eller Göteborgs stad hittar något annat åt honom att göra.

"Jag säger inte upp mig för att sedan stå utan lön", förtydligar han i Svenska Dagbladet.

 

I gårdagens DN beskriver han Röhsska när han kom dit som ett museum där "intresset var lågt, besökarna något av en elitistisk grupp och prinsessor klippte band". Vad säger förre museichefen Elsebeth Welander-Berggren om den beskrivningen, hon som tog över ett museum präglat av sot, vattenläckor, chefsproblem och stängda utställningar, men fick huset i ordning, samlingarna ut ur sina gömmor och låg bakom den nya hyllade basutställningen som blev klar strax innan Hesselbom tog över? På tre år fördubblades besökssiffrorna och museet nominerades till "Årets museum".

Att besöksantalet nu ökat är däremot en hesselbomsk sanning, det vill säga lika mycket lögn. Besöksantalet till själva museiverksamheten har i stället stadigt minskat de senaste fyra åren. Får man dessutom påminna om att prinsessan Victoria varit prisutdelare på Röhsska även under Hesselboms chefskap?

Elsebeth Welander-Berggren lämnade Röhsska för att bli chef för Waldemarsudde. Ted Hesselbom har inte lyckats få något nytt jobb, men det kommer han säkerligen att få, trots det bristande omdöme som präglat hans år i Göteborg. Fast förhoppningsvis utan ansvar för pengar.

Hesselboms eget företag utreddes av kronofogden när han började på Röhsska. Han ljög dessutom för sin chef om att skulderna var betalda. Och sålde prylar för 100 000 kronor till museet under sin sambos namn. Marknadsförde sprit på museet för ett företag där han själv var agent. Ropade könsord åt en medarbetare. Anklagade falskeligen modeskaparen Tommy Hilfiger för rasism. Lät ett jeansföretag ställa ut en reklamkampanj på museet och lanserade den som museets egen utställning. Använde fondpengar avsedda för forskning och inköp till julluncher och resor hem till egna bostaden i Stockholm.

 

Till råga på allt mår medarbetarna på Röhsska sämre än på alla andra museer i stan enligt kulturförvaltningens egna medarbetarundersökningar. Det sistnämnda borde väl i alla fall förvaltningen ta på största allvar?

"Sådant går upp och ner. I den senaste låg han inte sämst till vad jag minns", säger kultur-förvaltningens chef Björn Sandmark i GP.

Nej, inte riktigt, bara näst sämst. Sämst låg chefen för Konsthallen, en rekrytering som gjordes av Sandmark själv utan att tjänsten ens annonserades internt.

 

Nu vill Hesselbom lämna Röhsska, men det är inte den hårda kritiken som gjort att han slutar. "Jag börjar kanske ha lite tråkigt", förklarar han i stället i Svenska Dagbladet.

I går träffades Hesselbom och Sandmark för att prata om framtiden. Sandmark har idéer för Hesselboms framtid, men än är de inte överens. Nytt möte är inbokat till 13 september. Klart är i alla fall att Hesselbom stannar som museichef till sista januari.

I GP meddelade Hesselbom att han tänker ägna hösten åt att söka nytt jobb.

Han borde i stället ägna hösten åt få tillbaka museibesökarna och vårda sin personal.

Ingrid Norrman
Ingrid Norrman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag