Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Midsommar Sveriges riktiga nationaldag

Vi har skördat hö sedan stenåldern.

Lördag med Ellen Mattson.

SÖNDAG. Tio sjukdagar räcker för att trädgården ska förvandlas till en vildmark. Gräsmattan är en äng som gått i frö, sniglarna har ätit upp alla blommor och sorkarna har grävt hål under syrenen. Den nyligen rensade jordplätten är täckt med snårvinda och jag inser att jag har förlorat, jag kommer aldrig att komma ikapp nu, naturen är för stark. Det räcker med en liten influensa för att den ska ta över.

Ser mig omkring i landskapet och tänker att våra trädgårdar och åkrar och ängar egentligen bara är en parentes. I det långa loppet är det alltid naturen som tar över.

MÅNDAG. I Hallstahammar har politikerna beslutat utreda möjligheten till en läxfri skola. Meningen är att eleverna ska lära sig det de behöver under skoltid och dessutom vill man att alla ska ha samma chanser oavsett om man har föräldrar som kan bistå med läxhjälp eller inte. Och det är ju en god jämlikhetstanke.

Men vackra tankar är en sak och praktik en annan och den skeptiskt lagde tänker att det här kommer att innebära både mer personal och längre skoldag. Vill eleverna verkligen tillbringa mer tid i skolan? Antagligen beror min skepsis framför allt på att jag minns min egen skoltid som en enda lång väntan på att det skulle ringa ut, att det permanent skulle ringa ut. Gärna tusen läxor, bara jag fick gå hem.

TISDAG. Utanför mitt hus pågår höskörden för fullt. Rader av jättelika marshmallows spottas ut och traktorerna arbetar till långt in på natten. Vita plastbollar är ingen prydnad, men djuren gillar gräset och fort går det, regnet har inte en chans att spoliera skörden.

Dessutom är det roligt att tänka på att själva verksamheten är densamma oavsett plast - vid den här tiden på året har man alltid slagit hö. Det gjorde man redan på stenåldern. Det är bara metoderna som har förändrats.

ONSDAG. Så irriterande den är, den stora nätbutikens vana att hålla koll på mina knapptryck och preferenser. Den kanske tycker den är hjälpsam när den skickar mejl med förslag på dvd-filmer som den tror att jag kan tycka om, men det är så genomskinligt, alla genomskådar dig du dumma nätbutik, det var ju de här filmerna jag kollade in förra veckan, jag vet redan att jag är intresserad av dem, det var därför jag kollade dem, du behöver inte påminna mig om att jag är intresserad av gamla Hitchcockfilmer för det vet jag redan, det enda du uppnår med ditt snokande är att jag aldrig kommer att köpa de här filmerna, i alla fall inte hos dig, stora dumma nätbutik med världsomspännande spionage och lagring av kunduppgifter!

TORSDAG. En jättestor huggorm ligger på min gräsmatta och låter sig nosas på av katten. Hur talar man om för katten att den inte ska nosa på en huggorm? Hur talar man om för huggormen att den inte får vara i min trädgård?

FREDAG. Midsommar betyder jordgubbar, sill och alkolholförtäring. Dessutom en del hedniska vanor som att dansa till solens ära; det gjorde man på bronsåldern och det gör man än i dag, glad i hatten även om receptet på mjöd är moderniserat.

Allmän flaggning och blåsorkestrar må anbefallas den 6 juni - det är ändå den här dagen som fortsätter att vara Sveriges verkliga nationaldag.

LÖRDAG. I dag infaller sommarsolståndet och för att fira tänker jag göra det jag så ofta planerat men sällan lyckats genomföra - stiga upp i gryningen och gå på promenad. En solståndspromenad.