Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

''Mer Amerika än så här blir det aldrig"

Nya hus i Åby. Utanför Göteborg byggs det för fullt.
Foto: Jan Jörnmark

I veckan kom ytterligare en av de talrika "Nej till Heden"-artiklarna i Göteborgs-Posten.

Att argumenten slagit knut på varandra verkar inte spela roll.

Den här gången var det ett namnkunnigt garde av fotbollspelare, programledare och arkitekter som tagit det som sin livsuppgift att förespråka att det inte byggs någonstans som försvarade parkeringsplatserna som en del av Hedens gröna inramning.

Trots att det liggande bebyggelseförslaget innehåller mer aktivitetsytor än det redan finns hävdade de också med sin vanliga vishet att det skulle bli omöjligt att spela fotboll i framtiden om det byggdes hus på den Heliga Platsen.

Men att argumenten slagit knut på varandra och blivit en metafysisk dimma spelar ingen roll. Det innebär bara att de kan blandas på ständigt nya sätt ända till politiker på jakt efter marginalväljare till slut sågar ned bebyggelseförslagen så att ingenting återstår.

Men att allt inte är förlorat blev ändå tydligt för mig i helgen och det var förstås en person utifrån som öppnade ögonen på mig.

Ingen brist på nybyggen

En kompis deltog i Grävseminarierna på Mässan och som så ofta när mina stockholmsbekanta besöker stan bad hon mig om en rundtur för att visa de säregna platser som jag brukar berätta och skriva om. När jag hämtade upp henne utanför Hotell Gothia bestämde jag mig för att skippa den ganska förutsägbara nordostsvängen till Hjällbo och Hammarkullen och i stället köra mot söder och väster.

Men även om jag i stora drag visste vad som var på gång blev jag förvånad av det vi såg. Hela vägen från Almedal över Krokslätt och ned till Fässberg och Kvarnbyn har alla tänkbara planer förvandlats till verklighet samtidigt. Så fort man kommer utanför trängseltullarna råder det ingen brist på vare sig nybyggen eller realt existerande byggkranar. Efter Mölndal svängde vi västerut, och eftersom både Katarina och jag varit mycket i USA blev vi direkt överens om att "mer Amerika än så här blir det aldrig i Sverige". Det extremt utspridda verksamhetslandskapet korsas av motorvägar och i centrum av vårt eget Long Island byggs det nu för fullt i både Hovås och Sisjön.

Ödelägger byggmöjligheter

Allt talar för att det vi såg är början på en okontrollerad dynamik som inte skådats på många decennier i Göteborgsregionen. Att utvecklingen går direkt på tvärs mot alla officiella mål och visioner gör dessutom att det hela blir spännande på riktigt, för sannolikt handlar alltihop om det som min gamle idol Joseph Schumpeter kallade skapande förstörelse: Göteborgs historiska centrum är nu på väg att ödelägga sina byggmöjligheter för att i stället utveckla sin roll som arenamuseum och värdort till andra klassens fotbollsturneringar.

Det gör att det blir möjligt för något nytt och verkligt spännande att växa fram någon helt annanstans.