Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maskinisterna som blev biografägare

Två av tre, och en projektor. Katarina Lorentzon och Gunnar Johansson tittar till den gamla projektorn medan Mattias Mattsson är ute och jobbar med att digitalisera andra biografer.
Foto: Per Wissing

Skanstorget får behålla sin nedläggningshotade biograf sedan maskinisterna tagit över och blivit biografägare.

1 mars öppnar en av Sveriges sista biograf med mittgång åter för publik.

BIOGRAFER

Saker och ting behöver egentligen inte vara så komplicerade. Är man biografmaskinist och känner kärlek till - och från - en gammal biograf, så vill man visa film där. Punkt slut. Så enkelt är det i alla fall för trion som nu tar över Bio Capitol. Det är en vecka sedan kontraktet skrevs på och två veckor till nyöppning, på biografen som varit helt stängd sedan december. Skanstorget ser som vanligt ut som en byggarbetsplats men inne på Capitol tänker man inte hoppa på ombyggnadsivern inför omstarten i ny regi.

- Ridån har hängt stilla och inte använts på ett tag, så den tänker vi laga. Annars är biografen fin som den är, den behöver bara lite puts och kärlek, säger biografföreståndaren och maskinisten, numera även biografägaren, Katarina Lorentzon.

Katarina Lorentzon har jobbat på bio Capitol sedan 1989 och när Clas Gunnarsson kände att han hade gjort sitt efter tjugofem år blev det dags för henne att kliva in tillsammans med lika erfarna maskinist- och biografteknik-kollegorna Gunnar Johansson och Mattias Mattsson.

- Vi bryr oss om Capitol för dess egen skull men känner också att den har sin plats i Göteborg. En stad av den här storleken behöver i alla fall minst ett par riktiga singelbiografer, säger Katarina Lorentzon.


Trions initiala målsättning är att tydligt visa och markera att repertoarvisningarna är igång på Bio Capitol igen. Det blir två föreställningarna om dagen - olika filmer, för att kunna erbjuda besökarna ett större utbud. På helgerna kommer man att köra matinéer och under den lite mörkare årstiden möjligen även eftermiddagsvisningar på vardagarna.

- En bra, pålitlig repertoar är det viktigaste för oss nu. Sen kommer vi att utvecklas och hitta på saker framöver. Men nu ska folk helt enkelt veta att de kan se film här varje dag.

Bio Capitol kommer att digitaliseras, till en början med inhyrd utrustning, men 35mm-projektorn kommer att få finnas kvar, till skillnad från hos många andra, där den åker ut i samband med den nya och snart helt nödvändiga tekniken. På så vis kan Capitol komma att bli en av få biografer där det överhuvudtaget går att visa äldre filmer framöver.

- 35-projektorn är ju lite av bions själ och hjärta. En digital projektor klappar man inte på. Möjligen fräser man lite på den och startar om den ibland, säger Katarina Lorentzon.


Repertoarmässigt kommer Bio Capitol att behålla sin kulturprofil och visa kvalitetsfilm för sin huvudsakligen vuxna publik. Men också söka ny, lite yngre sådan.

- Det är ju bions signum. Men det betyder ju inte att vi visar jättesvår och besvärlig film på något sätt, utan intressant och bra film och där kan man ju ta ut svängarna också när man vill. Man kan väl säga att vi är mindre politiska än Folkets Bio, kanske.

Själv vill hon framhålla själva upplevelsen av biografen som ibland lika viktig som filmen. Därför finns plats för både Bergakungen och Bio Capitol i Göteborg.

- Absolut. Vi gör olika saker. En singelbiograf som den här erbjuder ju arkitekturhistoria, en upplevelse och en stämning, och ett möte med någon som mig som har tid att ta hand om publiken och prata med folk. Det pratas mycket om nedladdning hit och dit men även om folk lagar mat hemma så äter de ju på restaurang också.

Öppningsprogrammet inför 1 mars är inte helt klart, men en av filmerna kommer att vara Olivier Assayas nyligen festivalvisade "Efter revolutionen". Filmen distribueras av Triart som drivs av Mattias Nohrborg, en gång i tiden mannen bakom Triangelfilm, bolaget som gav Capitol sin första braksuccé med "Zigenarnas tid" 1990.

Cirkeln är sluten.

Här är Bio Capitols 71 år

  • Bio Capitol öppnade 1941. Under 70- och 80-talen hette den Nya Boulevard och var porrbiograf.
  • År 1988 tog Clas Gunnarsson över och bytte namn till det ursprungliga Capitol. Biografen renoverades och 1997 byttes de galonaktiga stolarna ut mot plysch. Bio Capitol är en av få biografer som idag har en mittgång kvar.
  • Bions första succé var "Zigenarnas tid" 1990. 1994 gav Kieslowskis röd-vit-blå trilogi rekordsiffror. 1998 blev ännu bättre då "Festen" och "Idioterna" gick på repertoaren.
  • Med start 2008 fick Bio Capitol under en period stöd från Västra Götalandsregionen för att kunna leva kvar. Detta stöd är nu indraget.
  • Inför 2013 lämnade Cinemateket och Göteborgs filmfestival Bio Capitol på grund av biografens osäkra framtid.
  • I mars 2013 tar Katarina Lorentzon, Gunnar Johansson och Mattias Mattsson över biografen.