Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Falun. Foto: SVEN LINDWALLNordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Falun. Foto: SVEN LINDWALL
Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Falun. Foto: SVEN LINDWALL
NIls Funcke, yttrandefrihetsexpert. Foto: YLWA YNGVESSONNIls Funcke, yttrandefrihetsexpert. Foto: YLWA YNGVESSON
NIls Funcke, yttrandefrihetsexpert. Foto: YLWA YNGVESSON
Per Wirtén är författare och medarbetare på Expressen Kultur. Foto: YLWA YNGVESSONPer Wirtén är författare och medarbetare på Expressen Kultur. Foto: YLWA YNGVESSON
Per Wirtén är författare och medarbetare på Expressen Kultur. Foto: YLWA YNGVESSON

Man ska få förespråka politiskt våld

Publicerad

Nils Funcke försvarar polisens beslut att låta Nordiska motståndsrörelsen demonstrera i centrala Göteborg under Bokmässan. 

Polisen har nu gett Nordiska motståndsrörelsen tillstånd att demonstrera i centrala Göteborg under Bokmässan.

När jag skriver till försvar för de grundläggande rättigheterna läser Per Wirtén ett passionerat försvar för nazisters rätt att demonstrera.

Hans upprördhet tycks slå ut förmågan att tillgodogöra sig mina argument. 

 

LÄS MER – Per Wirtén: Nordiska motståndsrörelsen har våldet som strategi 

Uppvigling är redan olagligt

Inte ens under pågående världskrig gick regeringen med på högerns krav på partiförbud för nazister och kommunister. Vad Per Wirtén vill med organisationsfriheten är oklart. Han säger sig inte vilja ha ett partiförbud men uttrycker att staten inte bara ska agera mot handlingar utan mot NMR som organisation.

Att i allmänna ordalag förespråka politiskt våld är en sak. Det är och bör förbli en rättighet att förespråka såväl en oblodig som blodig revolution. Det gäller oavsett om man vill införa republik och hänga den siste kapitalisten i den siste prästens tarmar, ha ett klasslöst samhälle eller en rasren nation. Det tål demokratin.

Att däremot konkret uppvigla, planera eller utföra våldsdåd är en annan. Sådana gärningar är brottsliga och ska lagföras. Men brott utförs av individer även om ingripanden ibland leder till att ligor eller organisationer slås ut.

NMR ska få demonstrera under Bokmässan

Per Wirtén vill förvandla polismyndigheten till en åsiktspolis. En polis som ska värdera vilka åsikter som ska få framföras var när den enbart ska agera mer som trafikpolis och dirigera demonstrationer enbart för att kunna upprätthålla en hyfsad ordning. Vi har historiskt sett tillräckligt av en politiserad poliskår där saklighet och opartiskhet varit främmande begrepp.

Per Wirtén inser inte att upprätthållandet av grundläggande rättigheter för nazister, salafister, kolumnister och kommunister eller vilka ”ister” det vara må att uttrycka sig i det offentliga rummet går att förena med att bekämpa brottsliga handlingar. Han borde hysa större tilltro till sin egen förmåga att argumentera i stället för att begränsa andras rättigheter i dag och därmed kanske också sina egna i morgon.

 

LÄS MER – Jonas Gardell: Nazisterna är ett integrationsproblem 

 

Av Nils Funcke  

Nils Funcke är yttrandefrihetsexpert.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag