Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lena Matthijs sticker upp ur deckarfloden

AKTUELL PÅ NYTT. Lena Matthijs är polisöverintendent och biträdande operativ chef i polismyndigheten i Västra Götaland. Deckarna som bygger på verkliga historier skriver hon på fritiden. Här med en av sina tidigare böcker. Foto: Per Wissing

Den västsvenska polischefen ägnar sig åt brott även på fritiden.

Nu kommer Lena Matthijs med sin tredje kriminalroman.

Kriminalroman

LENA MATTHIJS

Lejonet från Zagros

Hjalmarson & Högberg

Vädret är strålande, ett gäng poliser från Borås roar sig storligen på Liseberg, men när chefens mobil ringer är det klippt. Ett styckat lik har påträffats i Ätran nära Ulricehamn, och kommissarie Hasse Nelander-Wein och hans kolleger måste rycka ut.

Utredningen går knackigt eftersom offret inte kan identifieras, och dessutom blir man distraherad av ett andra styckmord. Media vädrar seriemord, snaskar duktigt i de makabra detaljerna och får en snyting av författaren. Som, det kan vara värt att nämna, är polisöverintendent och biträdande operativ chef i polismyndigheten i Västra Götaland.

Men utredarnas största problem är att de inget vet om bakgrunden till det hela, nämligen händelser i irakiska Kurdistan. Där finns tolvårige Zana, vars mor Aisha är försvunnen. Hon giftes som femtonåring bort med en brutal karl som gjorde hennes och de fem barnens liv till ett helvete, något som många kände till men ingen gjorde något åt eftersom det försiggick inom familjen.

Till slut klarade inte Aisha mer utan flydde, kvar blev Zana och hans småsyskon och fadern - som plötsligt fraktar iväg barnen till en bergig vildmark där de lämnas för att dö. Det är en kraftigt upprörande historia som man trots vissa övertydligheter följer med andan i halsen.

Om faderns motiv bör inte mer sägas än att det handlar om heder och hämnd, och överhuvudtaget bör man hålla truten om det mesta av intrigen - förutom om den koppling till Sverige som läsaren från början känner till. Detta alltså till skillnad från poliserna, som stretar på så där som de gör i polisromaner. Genrens obligatoriska vardagsbekymmer saknas inte heller - Hasse grälar med sitt ex och har en trotsig tonåring att tampas med.

Det finns en del som är kantigt och klantigt i Lena Matthijs tredje bok, men liksom i den föregående också en intressant berättelse och något sympatiskt som gör den värd att läsa. Vilket får den att sticka ut en bit i den strida ström av kriminalare som absolut inte är det.

 

Jan Ceder

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!