Helmi som Marja, i full frihet i Las Palmas
Helmi som Marja, i full frihet i Las Palmas

Kyparn, kan jag få en paraplydrink till?

Publicerad
Uppdaterad
Till hyllade filmen Dockpojken konstruerade han en dräkt som vägde 40 kilo och hade inbyggt vätsketillförselsystem. Den här gången har han använt sin ettåriga dotter.
Nu tävlar Johannes Nyholm om Startsladden med nya kortfilmen Las Palmas.
De uppgivna men härdade servitörerna städar upp efter en kväll på baren i Las Palmas. På golvet ligger ännu en däckad charterturist. Den gamla kassaapparaten tröskar fram hennes nota, antalet poster verkar oändligt.
Scenen är tagen ur Johannes Nyholms kortfilm Las Palmas som har sin premiär på Göteborgs filmfestival som förfilm till invigningsfilmen Kongen av Bastøy och därmed blir den allra första filmen som rullar på biografen Draken. Charterturisten Marja, filmens huvudroll, spelas av Johannes Nyholms ettåriga dotter Helmi. Som motspelare har hon marionettdockor.
– Jag var fascinerad av det liv och den råa energi som finns hos ett litet barn och tyckte det var kul att se om det gick att göra något av det, säger Johannes Nyholm.

Det gick det. Det som från början var tänkt att bli ett slags dokumentärfilm blev i stället en mer komplex och lekfull historia. Den om en jobbig charterturist som ballar ur under ett restaurangbesök; dricker obegränsade mängder med sprit, äter från andras tallrikar, dansar på bardisken och tar över musikunderhållningen. Och nu ett och ett halvt år gamla Helmi är oerhört övertygande i sin debut, självklart med hjälp av ett gediget klipparbete.
– Det gick ju inte direkt att regissera henne. Så det gällde att skapa en situation som var rolig som en lekplats, där hon kunde göra som hon ville; äta, leka, riva ner saker, helt utan stress. Det fick inte alls kännas som en filmsituation, berättar Johannes Nyholm.
Totalt filmades upp mot femtio timmars material med den lössläppta ettåringen, men det mest tidskrävande var skapandet av den autentiska barmiljön och marionettservitörerna, som på pricken liknar sina förlagor på turistorterna.
Vad har du själv för erfarenheter av charterresor?
– Jag har varit på lite sådana resor men mest baserar jag historien på människor på hemmaplan; sådana som sitter ensamma i ett hörn, dricker för mycket och sedan tar över stället. Och inte alls vill snacka om saken nästa dag.
Johannes Nyholm har varit guldbaggenominerad både för Dockpojken och Drömmar från skogen. Filmerna har också, liksom hans Sagan om den lille dockpojken, visats och prisbelönats på festivaler världen över, bland annat i Cannes där Dockpojken marscherade omkring på Croisetten i egen hög person. Men innan det eventuellt blir Rivieran för vid det laget tvååriga Helmi så är det alltså tävlan om Startsladden som gäller.
Vad har du fått för reaktioner på att du använder ett så litet barn i din film?
– Det skojas om barnarbete och att hon kommer att få bearbeta sin traumatiska barndom när hon blir äldre. Och så att det är typiskt manligt; att man måste hitta en funktion med allt.

Camilla Larsson
kulturen@gt.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag