Kungsbacka vinner över Göteborg

Kungsbacka satsar stort. 1 100 bostäder, skola, förskola, idrottshall och område för företag byggs nu på ängen i Kolla vid Kungsbackafjorden.
Foto: Lennart Rehnman

Kungsbacka blomstrar, Mölnlycke och Mölndal expanderar och Lilla Edet upplever en "lägenhetsboom".

Vad innebär det att göteborgarna flyttar från kärnan? Jan Jörnmark är djupt oroad för utvecklingen.

VAD HÄNDER I VÄSTSVERIGE?

En amerikansk företagsledare har beskrivit hur det gick till när han förstod att ny konkurrens gjorde att han behövde förändras: "När jag till slut såg varifrån hotet kom var det som att se en emboli i snabb tillväxt. I full fart var den på väg rakt mot hjärtat." Det är även en nästan perfekt bild av de sista decenniernas stadsutveckling. Hjärtat i regionen försvagas, medan andra delar blir allt starkare.

På 1960-talet var Göteborgs förorter fortfarande ganska isolerade bruksorter eller lantbrukssamhällen. I Partille tillverkade man motorsågar, och i Mölndal rullade man papper. Mölnlycke och Kungsbacka var sömniga småorter med var sin textilfabrik och gott om pensionärer.


Allt förändrades på 1970-talet när motorvägarna byggdes ut, samtidigt som skattesystemet gynnade villaboende på ett extremt sätt. Kungsbacka och Mölnlycke kunde möta textilindustrins kris genom att skapa sig en helt annorlunda nisch. Man öppnade på vid gavel för villabyggandet, och sedan kunde man enkelt locka till sig ett nytt skikt av göteborgska medelinkomsttagare. Det som ändå höll tillbaks attraktionen en aning var att de nya villamattorna oftast byggde på leriga utmarker utan verkliga centrum.

Men de sista två decennierna har den leriga bilden förändrats på ett remarkabelt sätt. Alla de gamla bruksorterna har fått nya centrum och investeringarna i nya handelsområden och kontor visar inga tecken på att vika i omlandet.


Allra bäst går det i Kungsbacka. Textilfabriken finns faktiskt kvar, men redan på 1970-talet förvandlades den till Kungsmässan, som växer oavbrutet och numera erbjuder 1 200 fria p-platser för avgiftströtta Göteborgare. Invånarna är högavlönade, vilket dessutom gjort det möjligt att bygga både en ny teater och ett kulturhus. Området nere vid centrum har förtätats med massor av nya och ofta vattennära lägenheter.

Förändringen är påtaglig jämfört med hur det såg ut så sent som 1990, och den inre delen av Kungsbacka gör numera verkligen intryck av att vara centrum för regionens mest välmående del. Den ökade livskraften gör att attraktionen växer ytterligare, och det närmsta decenniet pekar det mesta på att Mölndal-Mölnlycke-Kungsbacka-Varberg bygger fler bostäder än Göteborg. Man kommer dessutom att bygga bostäder för just de medelinkomsttagare som i allt högre grad lämnar kärnan.


Vi ser dessutom liknande utvecklingstendenser i Partille-Lerum-Floda och i Stenungsund-Tjörn-Orust. Den nya järnvägen och E45:an mot Trollhättan har gett Älvdalen förutsättningar att bli ytterligare ett expansionsområde. Häromveckan rapporterade lokaltidningen att Lilla Edet upplever en "lägenhetsboom", med ett starkt ökat intresse från Göteborg.

Och i all denna expansion återstår egentligen bara frågan om hur mycket konkurrens om skattebetalarna som kärnan kan klara de närmsta decennierna. Själv känner jag mig inte sällan djupt oroad.

Kolla Parkstad

  • Största bostadsprojektet i Kungsbackas historia
  • Den stora ängen i Kolla vid Kungsbackafjorden är platsen för helt ny stadsdel med gångavstånd till centrum och pendelstation, Kungsbackaskogen och motorvägspåfart.
  • Skolor och seniorboende samt att de 1 100 nya bostäderna byggs som bostadsrätt, hyresrätt, kedjehus och radhus ska bidra till en bredd bland de boende.
  • Inflyttning sker från maj 2013.

Fakta: Kungsbacka kommun

FAKTA

TIDIGARE AVSNITT

6 januari: Göteborgarna blir allt fattigare och i vissa stadsdelar har medelinkomsten inte ökat på 20 år.

11 januari: Andra Långgatan blir allt flashigare och de boende allt rikare.

23 januari: Det går inte så bra för Majorna där inkomsterna ligger långt under medelvärdet i Göteborg.

8 februari: Redbergsplatsen delar östra Göteborg. Inkomsterna ökar i rika Bagaregården, men sjunker i fattiga Olskroken.

22 februari: Hjällbo började som en vision om det perfekta medelklassamhället, men i dag är arbetslösheten dubbelt så hög som i övriga Göteborg, var tredje lämnar grundskolan utan behörighet till gymnasiet och medelinkomsten har fastnat på 10 000 kronor.