Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Konsten att göra en öletikett

Ren design. "Rudolf" med den göteborgska undertiteln "Ren Ale" var det första julölet och finns fortfarande i sortimentet, konstaterar Ola Freijd nöjd. Årets julöl har bytt renen mot två kors­näbbar. Foto: Lisa Irvall
Foto: Lisa Irvall

Allt vi har omkring oss har en form, men vi tänker sällan på varför ­saker ser ut som de gör. Därför börjar GT-kulturen i dag en serie om formgivare.

Först ut är Ola Freijd som designar etiketterna till Dugges Ale- och ­Porterbryggeri i Landvetter.

FORMGIVARE

Ola Freijd ritade sin första öletikett för Dugges mikro­bryggeri år 2005 innan det första ölet ens var bryggt.

- Jag hade tidigare jobbat ihop med Mikael Engström som startade bryggeriet och när han skulle dra igång satt vi tillsammans och spånade fram en grafisk profil.


De hade klart för sig från början att det här ölet inte skulle ha ett traditionellt ölbildspråk med medaljer och texter som "established 1862". Grabbig rock'n'rollrealism var inte heller aktuellt liksom buskisvarianter med fåniga namn. I stället ville de förmedla något muntert, fantasifullt - och färgglatt!

- Vi var bägge roade av ett äldre form- och bildspråk och loggan jag gjorde känns typisk 50-tal. Det är banankänsla över den, lite som Fyffes-loggan...

Retrokänslan präglade också de första ölsorterna som döptes efter statyer i Göteborg, "Johannas Bästa" (Johanna i Brunnsparken), "Gustafs Finger" (Gustaf II Adolf-statyn), "Poseidon Porter"... På etiketterna syns en del av statyn, stjärnor och något slumpmässigt grafiskt element. Till varje etikett försöker Ola också baka in en liten filosofisk twist i bilden.


- Hur ölet smakar påverkar förstås också hur etiketten utformas. I Göteborgsserien är etiketten till "Avenyn Ale" ljusast, och sedan blir både öl och etiketter allt mörkare fram till "Kals Stout" som är väldigt mörk.

Nästa ölserie hade lite kraftigare smaker och namngavs därför efter olika kraft­uttryck. "Fuggedaboudit!" (från Sopranos) har stiliserade skyskrapor och en dollarsedel på etiketten. "Holy Cow!", en India Pale Ale, fick en helig indisk ko. Ölen är fyllig, etiketternas färger explosivt gröna, orange, rosa och lila och flaskorna sticker ut bland traditionella öl på hyllorna.

- De går inte att missa i affären och det är ju också en uppgift för etiketten, att sälja ölet.


Foto: Foto: Lisa Irvall

Det första folkölet fick svartvit etikett. På "Brandmästare Andréns Törstsläckare" poserar en av de anställda i bryggeriet, dessutom före detta brandmästare, i en gammal uniform lånad från brandstationen i Mölndal. Åskmolnet bakom hans huvud plåtade Ola genom bilfönstret på väg hem från Jönköping en dag.

- Detta var den första etikett som helt baserades på en fotografisk bild, eller illusionen av en helt fotografisk bild. Och gamla bilder är ju svartvita, vilket dessutom passade in i vår retrotrend. Så till nästa folköl behöll vi det svartvita stuket.

Just nu är julölen mest aktuell och etiketten till "Rudolf" (med den göteborgska underrubriken "Ren Ale") ritade Ola redan 2007.

- Det finns en hel serie säsongsöl och där har vi också försökt hitta ett gemensamt formspråk.

På etiketterna finns alltid ett djur, mest fåglar eftersom Ola är gammal fågelskådare.

- Staren var självklar på vår­ölet, den kaxiga testosteron­stinna fågeln sprider en sprudlande glad vårkänsla. Den kontemplativa gräsanden intill en spegelblank vattenyta fick stå modell för höstölet, medan ett par korsnäbbar fick symbolisera jul. "Snö, granar och is­tappar. Korsnäbbarna är våra nordiska barrskogars livliga och färggranna papegojor. De finns här hos oss hela den bistra vintern, klänger i kottar och knipsar frön", är Olas egen kommentar till etiketten.

- Korsnäbbarna visas sida vid sida inuti en gran. Som en bild av gemenskap, skyddade från köld och vindar i det ödsliga vinterlandskapet.

Många funderingar runt en enda öletikett, men allting omkring oss är ju formgett på ett eller annat sätt. Hur hade Göteborg sett ut utan formgivning?

- Form går inte att tänka bort. Och formen hänger tätt ihop med funktionalitet. En lie är gjord för att få balans i svingen, precis som en Iphone är gjord för att ligga fint i handen med funktioner som gör det lätt att navigera. Det som är användbart och funktionellt upplevs som vackert.

Formgivningen påverkar oss mycket mer i vardagen än vi vanligtvis tänker på.

- Arkitekturen i ett rum kan göra att vi känner oss tillfreds och harmoniska. Storlek och proportioner är också viktigt. Och sen kompletteras förstås upplevelsen av den personliga smaken.

Ola Freijds formgivning har till och med satt spår på andra sidan Atlanten.

- En amerikansk nagelartist har på sin blogg en hel sida med bilder på hur man dekorerar sina naglar inspirerade av vårt öl "Celebration!".

För Ola Freijd är det viktigt att ölet är resultatet av en lust att skapa något mer än att "bara brygga öl".

- Jag tackar nej till jobb om jag känner att jag inte kan stå för produkten. Men jag har inga problem med att vara kommer­siell när det bara innebär att förmedla en kvalitetsvara eller tjänst till någon som kan ha användning för den. Och det här jobbet började med en vision om smakupplevelser och kreativitet, det kändes enkelt och roligt att vara med på det tåget.

- Jag minns första gången jag sniffade på Avenyn Ale, det var som att stoppa näsan i en blomster­äng.

PÅ FREDAG: Konsten att designa en klänning.

Formgivare

Namn: Ola Freijd.

Bor: Kålltorp.

Ålder: 56 år.

Utbildad: Grundis och Birkagårdens konstskolor i Stockholm. Högskolan i Skövde och diverse kurser.

Gör: Webbdesigner och formgivare av allt från öletiketter, bildspel, loggor och hemsidor till solklockor för barn.