Mässing, krympplast, betong och skrot. Ida Aronsons smycken är både okonventionella och ovanliga.
När Ida flyttade till Göteborg hade hon bara varit här två gånger tidigare. Men ett rum stod ledigt och hon gillar att upptäcka nya städer. Med bara en tygsäck och en rullväska flyttade hon 2012 till en lägenhet i Olskroken, och med sig tog hon halva Phenton, smyckeföretaget som hon driver ihop med vännen Emelie Lindberg sedan 2010. Det började med att de helt enkelt gillade att pyssla vid köksbordet tillsammans.

- Det började på lek. Sedan började vi sälja våra smycken till vänner och på internet, och där föddes en tanke. Vi tänkte att vi ville locka med svensk design, samtidigt som vi ville ha ett internationellt gångbart namn.
Efter många turer blev det till slut Phenton, inspirerat av Ture Sventon. Och det är passande att det blev en komisk figur som gav namn åt smyckena. I designen finns ofta en humoristisk och underfundig skruv. Ett exempel är örhänget utformat som en räv bakom örat, vilket också är ett av de smycken som säljer bäst. Ett annat är halsbanden och örhängena med paraplyhängen.
- Det regnar väldigt mycket i Göteborg, nästan så jag är lite chockad, säger Ida Aronson, som tycker att design och formgivning är viktigt även för att göra en stad attraktiv. Samtidigt framhåller hon ansvaret att formge på ett schysst sätt, inte minst gentemot naturen.
Olika djur, däribland vargar och fåglar, är återkommande teman i hennes smycken. Ida nämner uppslagsverk som en annan källa till inspiration. Att bara bläddra, titta på bilder och läsa om roliga och udda företeelser ger kreativa idéer som blir både smycken och annat hantverk. Hon fascineras också av smyckeskonst som är mer knäpp än funktionell. Men egentligen tycker hon att inspiration är ett alltför diffust begrepp.
Det handlar snarare om att sätta pennan mot pappret och bara börja.
- Jag brukar inte vänta på inspiration eller en snilleblixt. Snarare drivs skapandet av suget, att det kliar i fingrarna.
Hon har alltid gillat att jobba med händerna, och blir rastlös om hon inte får pilla med något. Oftast har hon flera projekt på gång samtidigt. Just nu väver hon en matta och har tankar om att göra en barnbok. I sommar ska hon till föräldrarnas sommarstuga för att jobba i träverkstad. Hon har också börjat experimentera med betong, ett svårt material som kräver smarta lösningar. I alla fall om det ska användas i smycken.
Men det roligaste är att arbeta med återanvändning, att ta något som inte är ett smycke och göra det till ett, säger Ida, som alltid bär med sig en idébok att klottra i.
Phenton har lite olika målgrupper beroende på material. De geometriska figurerna i mässing är populära bland trendmedvetna 25-åringar, medan de humoristiska örhängena och halsbanden går hem hos kulturtanter i alla åldrar.
- Jag tänker på min mamma. En glad Gudrun Sjödén-tant som tycker om när någon tittar två gånger på det hon har runt halsen. Den första tanken med plastkollektionen var att smyckena ska fungera som isbrytare.
Ida vill utveckla Phenton som ett miljövänligt märke, och jobba mer i återvunna material. Hon menar att ett öppet konst- och designklimat gynnar samhället, och att mångfald är viktigt även inom formgivning. Trender är oundvikliga, men också något man får försöka hålla sig kallsinnig till. Om smyckena blir för inne, kommer de en dag också att vara hopplöst ute.
- Jag vill inte hitta mina smycken för två och femtio i någon second hand-korg. Jag vill att man ska fortsätta älska dem, åtminstone en stund.