Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klassiker i nygammal tid

PJÄS AV VÅR TID. I Bohusversionen ser vi en laid-back Romeo och en plågad Juliet.
Foto: Pamela Cortés Bruna

Bohus fästning har allt som krävs av naturliga miljöer och atmosfär för sommarens stora satsning på Shakespeares kärlekssaga nummer ett, den hjärtslitande, blodiga, råa och roliga Romeo och Juliet. En grässlänt där unga, hormonstinna män kan slåss med svärd och ropa  snuskigheter. En stenmur där kvinnor i frasande klänningar kan vanka  omkring i väntan och vånda. En intensivt blå himmel att förklara sin  kärlek inunder. Men framför allt en laddad atmosfär där det mesta som  utspelar sig tycks ske på liv och död.

På väg upp för den sega backen, som leder oss från fästningens port upp mot borggården tänker jag att den här formen, som så smidigt smälter samman historia, utflykt och fiktion går lite utöver ditt klassiska kostymdrama i turistvänlig miljö. Jämte att bjuda på den suggestiva spelplatsen bjuds också ett intressant möte mellan tre olika tider - nutid, dåtid och fiktionstid. Den tid som är. Den tid som var. Och den tid som skulle kunna vara.

Föreställningen, som ges i samarbete med gruppen Teater Teatro, är en satsning i storformat, som krävt 18 månaders planering. Tanken har varit att göra rum för aktörer med vitt skiftande skådespelarbakgrund. Så möts maskdansare, gymnasister, amatörteaterskådespelare, musicalartister och professionella skådespelare från Sverige, Island och Grönland i samma pjäs. Som publik får man vara beredd på att inledningsvis vandra runt en del. Men när vi väl har slagit oss ned på bänkarna på borggården kommer den största delen av pjäsen att visas på en vanlig scen.

Träbänkarna är redigt obekväma trots sittunderlag och inget för den med ryggbesvär. Ändå dras jag snabbt in i historien som är oavbrutet levande.

Att skådespelarinsatserna spretar är att räkna med i en ensemble som rymmer så skiftande erfarenheter. Det fina är att spretigheten sällan blir ett problem. Tvärtom bidrar det till att pjäsen blir levande och energifylld. Som Romeo är Niklas Oscarsson Lundström mer av en laid back-typ än den av passion av förtärda, en pojkvän som passar för vår tid. Malin Alfredsson är suverän som det hjärtligt kaxiga råskinnet Mercutio och Juliet, i Jennifer Peñas tolkning, genomgår en lyhörd transformation från förälskad fjortonåring till plågad ung fru med sönderslitet hjärta, hela tiden i fint samspel med sin amma, spelad med tyngd och lågmäld komik av Elisabeth Heilmann Blind.

Gemensamt för hela ensemblen är det lediga förhållandet till texten, som får också de största orden att klinga så autentiskt. Många leker med orden, färgar den med dialekter och distans på ett sätt som gör texten gott. I ett traditionellt teaterrum hade jag nog haft svårt med den tonsatta balkongscenen, men uterummet håller för sentimentalitet i högre dos. Det älskande parets duett må vara ordentligt sockrad, men framförd i den fina sommarkvällen med vind i klänningen blir det på riktigt vackert.

Med alla dessa förtjänster kan man tycka att det är lite synd att en del av det praktiska hänger upp sig på premiären. Att släppa in publiken bara för att de ska stå i gassande sol och titta på en stängd port i tjugo minuter blir en lite tråkig början. Dessutom: klarare besked om hur och vart vi skulle gå hade räddat oss från att vela runt och leta när spelplatsen skulle skiftas. Men allt det här är petitesser i det stora hela.

Vad som spelar roll i längden är förstås historien och den är absolut värd en resa till Kungälv. En sak bara, om du ska dit: lämna klackskorna hemma. Annars kommer du garanterat att vricka fötterna när du kliver på stenarna.


Shakespeares Romeo och Juliet på Bohus fästning

Spelas på Bohus fästning onsdag-söndag 9-27 juli.

Onsdag-lördag börjar pjäsen kl 19. Söndagar kl 17.

Biljetter finns till försäljning i fästningens entré, via hemsidan, på biblioteket Mimers hus eller Stenungsunds turistbyrå.

Biljettpris: 300 kronor. Barn och studerande: 200 kronor.

Rekommenderas från 8 år.

Picknickpåse till pausen kan förbeställas på www.bohusfastning.com