Foto: Lina Ikse
 Foto: Lina Ikse

Kärleksgränsen - var går den?

Publicerad
Uppdaterad
Åsa Lantz gick på Teater Tamauers nya föreställning "Whatever love means" och började fundera på hur mycket man kan pressa in i det lilla ordet "kärlek".
Jag har aldrig ägnat särskilt mycket tid åt Gry Forsell. Förrän i natt.
Hon ska ha sagt i någon intervju att hon och hennes man vet var de har varandra. De klarar att låta varandra gå på krogen, till och med att småflörta lite. ”Bara man vet var gränsen går, och vart man ska när kvällen är slut.”
Det är den där gränsen som har hållit mig vaken i natt. För var går den? Och varför just där?

Skulden för min sömnlöshet ligger helt på Teater Tamauer. På Hagateatern spelar de en ganska underbar liten pjäs för närvarande, Whatever love means. Ett vidarebygge på Liv Strömquists serier.
It’s all about love. Hela kvällen.
Om vår tids heligaste ko, den romantiska kärleken. Funkar den egentligen?
Historiskt sett, inte så bra. Tänk på Diana. Tänk Yoko Ono. Einsteins fru. (som tydligen kom på de genialiska uträkningarna tillsammans med sin man, men som ingen vet vem hon är.)
Och tänk på Gry Forsell.
Teater Tamauer använder nämligen Grys uttalande som trampolin för en historisk frivolt genom århundradena, i akt och mening att ringa in kärleken. Med den underförstådda frågan: Så som vi idag lever, är det naturgivet? Har det alltid varit så? Har utvecklingen inneburit att vi nu nått det optimala levnadssättet?

Problemen började, enligt Strömquist och Tamauer, med cashen.
Stålarna. Som männen hade.
Kvinnor fick inte ärva. Arbetsmarknaden, och därmed försörjningen, var i stort sett förbehållen män. Det enda sättet för en kvinna att få lite lugn och ro var genom gifte med någon som kunde försörja henne.
Männen däremot ville ha sex. Det ville kvinnorna också, men har genom tiderna tvingats trycka ner och skyla över den lusten, för att inte devalvera sin bästa handelsvara.
Så –  när man och kvinna möttes och lust uppstod, vad hände då?
Mannen: Jag vill ligga med dig.
Kvinnan: Visst. Men bara om vi gifter oss först.
Där – någonstans –  inleddes den sexuella äganderättens era. Den kvinnliga sexualiteten var en handelsvara, alltså ägde den man som köpte den (genom äktenskap) också kvinnans sexuella liv.
Tidigare hade äktenskap mest varit en affärsöverenskommelse. Ungdomar ur två bra familjer var lika med en ännu bättre familj.
Men nu, i den sexuella äganderättens era, hade sex utanför äktenskapet blivit förkastligt. Och hur skulle man klara att hålla sig till en?

Kärleken var svaret! Den romantiska kärleken. Om behovet av trygghet (äktenskap) kunde föras samman med behovet av sex, så hade man alltihop i en liten ask. Två människor äger varandra på alla vis som går att tänka sig, i alla dagar. 
En fullskalig totalaffär! Win-win i ett tidigt stadium.
Eller?
Nja. Det skulle visa sig att Kärleken ställde till problem. Eller rättare sagt, när man upphöjde Kärleken till högsta norm så låg överreaktioner nära till hands. Reaktioner som har att göra med att det kanske inte går att pressa in så mycket i ett enda litet ord. Kärleken riskerade att spricka av akut uttänjning.
Ett jämförande exempel ur föreställningen: En kvinna träffar sin bästa väninna. Hon berättar att hon på sin kurs lärt känna en annan väninna och haft så trevligt! Och nu känner kvinnan att hon vill ge den nya vänskapen en chans. Därför måste hon göra slut med bästa väninnan. Ett helt livs bästaväninneskap i soptunnan, aldrig mer ska de.
Troligt? Nja. Det verkar svårt att jämföra Kärlek med andra relationer. I ingen annan äger man nämligen varandra.
Ett annat exempel: En kvinna säger till sin man att hon legat med sin gymtränare. Mannen svarar att då måste de omedelbart flytta till varsitt hus, aldrig mer ligga med varandra i hela livet, och på sin höjd ses på en stel fika en gång om året.
Troligt? Absolut.  Att ”låta sina genitalier vidröra en annan människas kropp är det värsta man kan göra.” Då spelar det ingen roll om man är bra på att ta hand om barn tillsammans, eller om man har fantastiska samtal. En sådan relation måste dödas.
Och allt beror på den sexuella äganderätten.

För att ytterligare krångla till det kan man tänka såhär: Ens man kommer hem från krogen. Djupt ångerfull bekänner han att han gått med någon hem, men att det inte betydde någonting.
Ändå är risken stor att han åker ut. (Omedelbart flytta till varsitt hus, aldrig mer ligga med varandra i hela livet, och på sin höjd ses på en stel fika en gång om året.)
Om han istället sagt såhär: Jag stod och hängde i baren bara. Snackade med en tjej, vi stod där säkert i fem timmar och bara pratade. Men sen kom jag hem till dig.
Då hade han befunnit sig på rätt sida om gränsen.  Inte vidrört fel kropp. Bara gnuggat sig mot en själ.
Frid och fröjd alltså.
Eller?
Allt är Teater Tamauers fel. Och Grys.

Åsa Lantz
kulturen@gt.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag