Nina Glans, områdeschef för Sveriges Radio i Västsverige utanför Kanalhuset i Göteborg. Foto: Roger Lundsten
Nina Glans, områdeschef för Sveriges Radio i Västsverige utanför Kanalhuset i Göteborg. Foto: Roger Lundsten

Journalistik är värd att betala för!

Publicerad

Utan granskande journalistik blir demokratin tröttare.

Men trycket mot public service växer, varnar Nina Glans, områdeschef för Sveriges Radio i Väst­sverige.

Du kan tycka att nyhetssändningarna är tjatiga. Att debatten i Studio Ett är för tung. Att det är lättare att skanna av Facebook än att tröska igenom en kulturartikel.

Men vad skulle vi diskutera i Göteborg om journalisterna försvann? Och vem skulle sätta agendan?

De senaste 20 åren har jag arbetat inom Sveriges Radio, en public serviceinstitution som många tar för given och en maktfaktor som både älskas och ifrågasätts. Den etablerade journalistiken möter många utmaningar i dag. Och det är bra. Det finns anledning både att ifrågasätta och ställa krav.

Men utan medieföretag som prioriterar fördjupning och granskning blir demokratin tröttare och människor mindre benägna att påverka den verklighet de lever i. Visst kan vi kommunicera på Facebook, chattforum och i bloggar. Men diskussionen blir tunn om vi inte kan utgå ifrån källorna och analyserna som de kvalificerade redaktionerna förser oss med.

Sveriges Radios fyra lokala P4-kanaler i Västra Götaland sänder 15 000 unika nyhetssändningar varje år. Vi producerar cirka tusen aktuella eftermiddagsprogram med nyheter och debattämnen som är angelägna för oss i Västsverige.

I Kanalhuset i Göteborg finns redaktionen för P1:s program Kaliber med uppdrag att göra reportagen som gör skillnad. Ansvariga har fått gå, regler och rutiner har ändrats, debatter har startats och inte sällan får Kalibers reportrar också dig och mig att fundera över våra egna beteenden. Program om tonårsbrottslingar utan rättssäkerhet, om osäkra anställningsförhållanden, om allinclusiveturismens rovdrift på personal och miljö. Eller söndagens avslöjande om "missfallsmedicinen" som orsakar svenska kvinnor stort lidande. Varje vecka nya ämnen av journalister med kunskap, erfarenhet och den tid som krävs.

I samma radiohus granskar journalisterna på Mitt i musiken både nöjesindustri och finkultur. Programmet från Göteborg avslöjade slavkontrakten för de unga artisterna i talangtävling The Voice i TV4 och visade även hur svenska konserthus väljer bort kvinnliga dirigenter.

 

Under julhelgen avslöjade SR:s redaktioner i Västsverige att chefen för kommunernas lobbykontor West Sweden i Bryssel beviljade sig själv en extra månadslön varje år och en riklig representation.

Vi skulle kunna luta oss tillbaka på våra redaktioner. Sveriges Radio har det allra högsta förtroendet i mätningarna som visar vem folk litar på. Vi har en stor och bred verksamhet tack vare svenskarnas vilja att betala radio- och tv-avgiften.

Men trycket mot public service växer. Regeringens utredare filar just nu på ett nytt sändningstillstånd. Många vill gå in och tala om vad som ska sändas och inte sändas. Och vår finansiering urholkas år för år. De stora kapitalstarka mediebolagen i Sverige och Europa behöver tjäna pengar på en allt tuffare marknad och lobbar för att begränsa våra möjligheter att nå ut på webb och mobil.

Fast kanske är det just friheten från både politisk och kommersiell styrning som gör att nästan halva befolkningen lyssnar på Sveriges Radio varenda dag. Att P1 är en radiokanal som växer i den yngre delen av publiken.

Men radiolyssnarna ställer också krav. Om vi inte lyssnar har vi ingen framtid. Radioprojektet Bostadsfronten i P4 Göteborg kunde avslöja mygel och orättvisor på bostadsmarknaden tack vare tätt samarbete med lyssnarna och kontakterna i sociala medier. Samtidigt är det redaktionerna som kan sålla i flödet av information. Som granskar, rättar, stoppar det tokigaste, lyfter fram det viktigaste.

 

Om journalistiken ska överleva i den mördande konkurrensen av gratisinformation måste den vara både lokal och ge de stora sammanhangen. Och inte minst måste vi på ett helt annat sätt än förr göra journalistik tillsammans med den publik som ger oss vårt uppdrag.

Visst finns det dagar då man kan misströsta, när journalisterna verkar tappa mark till förmån för all annan medie­konsumtion som slåss om vår vakna tid.

Men jag är optimist när det gäller journalistiken.

Om vi journalister inom public service och i tidningshusen tar ansvar för vårt uppdrag och fortsätter att satsa på det som är viktigt för människor så tror jag att både publiken och public serviceutredarna – och kanske även de som har makten över mediebolagens resurser – kommer att inse att kvalificerad journalistik är värd att betala för.

 

Nina Glans

kulturen@gt.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag