Jörnmark: Riv Heden – bota gnälligheten

Plats för höghus?
Foto: Lennart Rehnman

"Gnälliga gubbar" har blivit en stor fråga det sista året. Landstingsstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) har varnat för att "Göteborgare är emot allting, de överklagar och bråkar om allt. Ibland är det ungdomar men oftast är det äldre herrar som har för lite att göra".

Johnny är inte den ende av våra styrande som varnar för gnällspikarna. Stadsarkitekten har upptäckt att det inte går att uttala sig om när byggkranar kommer på plats på grund av samma fenomen: ”Göteborg är extra gnälligt, det överklagas mer här än i andra svenska städer, så det är svårt att vara exakt.”

De båda herrarna har tveklöst rätt. 

Jag räknande i eftermiddags ut att centrala Göteborg skulle ha haft ungefär 12 000 fler invånare om vi förtätats på samma sätt som Stockholm sedan millennieskiftet. 

Nostalgiska herrar

Skulle man räkna på en låg medelinkomst på 250 000 per person för de oinflyttade medborgarna blir det en efterfrågan på 3000 miljoner som aldrig kommer in till stan, vilket motsvarar skatteintäkter på nästan en miljard. Med den inflyttningen skulle vi skapa underlag för kanske 2000 jobb i servicesektorn, samtidigt som vi slapp se tomma butiker på rad längs vår Paradgata. Skatteunderlaget kanske till och med skulle göra det möjligt att slippa ha dagisbarnen i baracker.

De äldre och nostalgiska herrarna har alltså blivit ett bekymmer i vår lilla stad och som goda medborgare bör vi därför göra allt vi kan för att hitta och eliminera den plats där de träffas och gnäller. I veckan dök en sådan chans upp, när tre före detta arkitekter och politiker skrev en artikel i Göteborgs-Posten under den ironiska vinjetten ”Lyft Göteborg” (GP 21/1). Där kom de med förslag på hur man kunde fördröja samtliga planprocesser som pågår i centrala stan, vilket kompletterades med en idé om att skapa korporativistiska organisationer där de äldre arkitekterna själva kunde bestämma hur byggdebatten skulle tillåtas se ut.

Riv Hotell Heden

Det var där tanken slog mig om att det kunde finnas en gnällighetens gemensamma källa. En av de tre känner jag väl och är det något jag vet om Claes så är det att han varit mot allt som byggts sedan Eldkvarn brann. Men hur träffade han Jöran och Gunnar?

Jag börjar googla, och det tog inte lång tid att hitta den. I december 2013 skriver Jöran en debattartikel i GP med titeln ”Behåll Heden som en oas för idrott och rekreation”(GP 15/12 -13) och lite senare presenterar han ett eget förslag på hur en obebyggd men cafétät Hed ska se ut. Vem som ska besöka alla kaféerna är däremot mer oklart. Våren 2014 fick han sällskap på debattsidan av det fotbollsintresserade kommunalrådet som skrev om Heden under rubriken ”Vi kommer att fortsätta gnälla, Björn Siesjö” (GP 23/3 -14).

Så svaret på hur man ska bota gnälligheten i staden är enkelt: Riv Hotell Heden och gräv ned 300 parkeringsplatser. Bygg tätt och högt på halva den öde ytan – och sedan finns det inget mer att gnälla om.