Den här balkongen på Barlastgatan cyklade Åke Söderblom förbi många, många gånger på väg hem till Majorna från fotbollsträningen med ÖIS juniorer. Foto: Leif Gustafsson
Den här balkongen på Barlastgatan cyklade Åke Söderblom förbi många, många gånger på väg hem till Majorna från fotbollsträningen med ÖIS juniorer. Foto: Leif Gustafsson

Jag kommer ikväll under balkongen...

Publicerad
Uppdaterad
Var det denna balkongen på Barlastgatan som Åke Söderblom skrev om i sin populära schlagerdänga, undrar Kjell Wigers.
Åke Söderblom blev bara 55 år. En hjärtinfarkt tog hans liv i logen på Lisebergsteatern.
"Jag kommer i kväll under balkongen
Och visslar (vissling i takt med musiken) till dej
Och om du mej hör vissla den sången
Du svarar (vissling i takt med musiken) till mej"

Var det den här balkongen han tänkte på när han skrev denna storschlager en gång? En av hans riktigt stora framgångar som låtskrivare. Han cyklade i alla fall förbi den här platsen många, många gånger på väg hem till Majorna från fotbollsträningen med ÖIS juniorer. Han var en av de allra bästa, kvick och dribblingssäker. På hemvägen fick han ställa sig upp och trampa till lite extra för att komma uppför Stigbergsliden. Han var hungrig efter träningen.
Sen blev han Åke Söderblom med hela svenska folket. Femtio filmer, en av dem Vi masthuggspojkar. Dessutom hundratals sånger, visor, kupletter, sketcher.
Balkongen ligger så ensam högt där uppe på Barlastgatan, ett stenkast just från torget med de huggna masterna.
Det finns balkonger som den där vid Stigbergslidens början och så finns det andra balkonger. Balkonger att gömma sig diskret under och vissla på den man har kär.
Så finns balkongernas balkong. På Casa de Giulietta i Verona där Romeo klättrade upp för att förenas med sin älskade Julia.

De älskande i Verona - tyskarna säger Bern om staden så det gäller att framhålla att det är det italienska Bern och inte det schweiziska, om man nu ska ta sig fram på tyska - kuttrade här och näktergalen sjöng i takt med kärlekens bultande hjärtan.
Att sen den balkong som turistmyndigheterna i Verona vallar alla besökande till byggdes långt efter det att Shakespeare skrev sitt drama får man kanske glömma.
I alla fall var det lättare att klättra upp på balkongen i Verona än om man skulle försöka sig på samma äventyr på den ensamma balkongen på Barlastgatan.
Och om man nu planerar att följa rådet i visan som skrevs av Åke Söderblom får man i alla fall var rätt duktig på att vissla om man vill ha kontakt med den älskade.
Särskilt om en av de nya italienska spårvagnarna gnisslar förbi på väg upp mot Stigbergstorget.

Åke Söderblom blev bara 55 år. När ouvertyren till andra akten av pjäsen Himmelssängen spelades upp på Lisebergsteatern hördes en duns från hans loge.
Snabb ambulanstransport till Sahlgrenska, men förgäves.

Kjell Wigers
kulturen@gt.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag