Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jag jobbade ju
 också för CIA

Birgitta Stenberg.
Foto: Amelie Herbertsson

Jag har en del gemensamt med kalsongbombaren, konstaterar Birgitta Stenberg i Lördagsspalten.

SÖNDAG. Ett besök till Falu koppargruva ger mig en fasansfull insikt i hur Faluborna hade det en gång i tiden. Inte enbart det tunga, slitiga och farliga arbetet i sig var hemskt utan även den rök som i stort sett skymde solen för människorna i bygden. Den normala arbetstiden var elva timmar per dag.

Sedan slog det mig att flera gruvsamhällen i tredje världen befinner sig i en liknande situation. Swedfund, svenska statens eget riskkapitalbolag för investeringar i tillväxtmarknader, har samarbetat med Anvil Mining och borde därmed ha insyn i företagets policy. Trots detta kommer det nu kritik från människor som drabbats svårt av företagets verksamhet.


MÅNDAG. Resultaten av valen i Grekland och Frankrike visar att ländernas befolkning tröttnat på politikernas sätt att sköta ekonomin. Även det nya positiva opinionsresultatet för S-ledaren Stefan Löfven ger en vink om vad som väntar vid nästa val i vårt land.

Frågan är om också Sverigedemokraterna kommer att gå framåt?


TISDAG. Kalsongbombaren och nu senast en saudier har båda arbetat för CIA. Deras uppdrag var att försöka provocera fram en ny terrorattack från al-Qaida.

Även undertecknad har avlönats av CIA. Det var på 50-talet då jag var redaktör för Kulturkontakt, som tillhörde en världsomspännande kedja tidskrifter vilken sponsrades av amerikanska Congress for Cultural Freedom. De i sin tur fick pengar från Ford Foundation. Sa de.

Men två år efter att jag lämnat alla jobb för att bli enbart författare fick vi alla veta att det var CIA som betalat oss. På nätet blev jag nyss presenterad som CIA-agent eftersom jag stått på deras payroll. Okej, men i så fall var professor Ingemar Hedenius, Bertrand Russell, Stephen Spender, Iganzio Silone och cirka 60 andra intellektuella högdjur det också.


ONSDAG. Den gamla skolan i Henån jämnades med marken på grund av mögel. En helt ny skola byggdes, men lärare och elever har blivit sjuka igen bland annat på grund av ett platt tak utan avrinning. Repris på problemen de hade med den förra skolan.

Varför väljer vi personer till kommunen som inte lärt sig av historien?


TORSDAG. Torsken verkar öka på Västkusten igen, men stora fiskeriföretag här och utomlands står beredda att ödelägga bestånden. Räddningen för oss fiskätare verkar vara fiskodlare på skånska landsbygden. De odlar nu tropisk fisk i bassänger på gamla övergivna gårdar med svinhus och annat lämpligt. Afrikansk mal smakar ål och blir bra för julbordet.

Men naturvårdsverket påminner om hur det gick med den svenska flodkräftan. Gamla kräftskal med bakterier från en annan biotop kastades ut i Östersjön från ett passerande fartyg och i dag är flodkräftan nästan utrotad.


FREDAG. Barack Obama har "kommit ut" med att han person­ligen är för samkönade äktenskap. Kanske har han något att lära ut vad gäller begreppet omtanke till Kristdemokraterna i Sverige. De vill nu även begränsa pappaledigheten. Ännu ett förslag till kvinnor att återgå till hemmets lugna vrå.


LÖRDAG. För precis ett år sedan blev vi varnade för en ny sorts fluga som misstar mänskoögat för en älgs näsborre och skickar in ett 30-tal hullingförsedda larver i ögat. De går inte att skölja bort utan måste plockas ut av läkare.

Om en humleliknande tjockis zoomar in mot ert öga, spring därifrån!


Birgitta Stenberg

kulturen@gt.se