Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag hade kanske varit ett gatubarn eller död"

ADOPTERAD. "Av allt som skrivits om mig i tidningarna genom åren är jag mest stolt över att ha varit omslagspojke i tidningen 'Att adoptera', att få vara en förebild och visa att det går att lyckas oavsett varifrån i världen man kommer", säger Christian Hemberg. Foto: Henrik Jansson

En stad blir aldrig större och rikare än de människor som bor där. Bland Göteborgs drygt 520 000 invånare finns folk från nästan alla jordens länder. Möt dem i GT-kulturens serie "Hela världen finns i Göteborg".

I dag Christian Hemberg, en av 708 göteborgare från Colombia.

FAKTA

Ska vi skriva om dig?

Har du en historia att berätta om dig själv, ditt hemland och ditt liv i Göteborg? Eller har du en vän som skulle passa i vår serie?

Skriv till GT-kulturen, Box 417, 401 26 Göteborg. Ring 031-725 90 36. Eller mejla kulturen@gt.se

FAKTA

COLOMBIA

ÄR: Sydamerikas fjärde största land i kontinentens nordvästra hörn.

GRÄNSAR TILL: Venezuela, Brasilien, Peru, Ecuador och Panama.

HUVUDSTAD: Bogotá.

STATSSKICK: Presidentstyrd republik.

INRIKESPOLITIK: 40 års inbördeskrig med blodiga strider mellan vänstergerillarörelser, armé, paramilitära högergrupper och narkotikaligor har gjort Colombia till ett av världens mest våldsdrabbade länder. Klyftorna mellan rika och fattiga är bland de största i världen. Många gatubarn överlever genom tiggeri, småbrott och prostitution.

STORLEK: Som Sverige, Norge och Finland ihop.

BEFOLKNING: 47 miljoner.

FÖRVÄNTAD LIVSLÄNGD: 74 år.

OFFICIELLT SPRÅK: Spanska.

RELIGION: De flesta colombianer är katoliker, men religionsfriheten är grundlagsskyddad.

I GÖTEBORG BOR: 708 personer från Colombia.

CHRISTIAN HEMBERG

FÖDD I: Cali, Colombia.

UPPVÄXT I: Torestorp nära Skene.

BOR IDAG: Vasastan, Göteborg.

ÅLDER: 32 år.

KARRIÄR: Tidigare fotbollsproffs i Öis. Har i dag eget företag där han jobbar som personlig tränare.

MODERSMÅL: Svenska. Christian var bara ett drygt år när han adopterades.

FAMILJ: Pappa Ivan.

FAVORITPLATSER I GÖTEBORG: Gamla "Gamla Ullevi".

INTRESSEN: Träning och mode.

TID I SVERIGE: 31 år.

CHRISTIAN OM ...

... mode: "Jag har alltid gillat mode. När jag kom till Göteborg och började tjäna pengar hängde jag jättemycket på NK och lade min lön på snygga kläder. Jag har gjort en del modelljobb och spelar till och med in modevisningar på tv. Men jag har lugnat ner mig lite nu när det gäller klädinköp. Vilket klubblag som har snyggast dräkter? AIK! Svarta tröjor, det är stil, och de passar bra till de vita byxorna och randiga strumporna."

... musik: "Jag lyssnar mycket på musik. Jag är galen i hiphop, som Snoop Dogg, Dr. Dre och Jay Z. Den musiken gör mig på gott humör."

... mat: "Jag är inte så bra på att laga mat. När jag kom till Göteborg kunde jag knappt koka makaroner. Fast jag har utvecklats, kan till och med göra en och annan fiskrätt i dag. Men jag testar inte gärna nya grejor. Finns det något jag vet att jag tycker om tar jag det. Som Hawaiipizza ..."

FAKTA

Vi har skrivit om göteborgare från: Kongo Kinshasa, Frankrike, Australien, Syrien, Österrike, Uruguay, Rumänien, Rwanda, Iran, Italien, Kanada, Vietnam, Tyskland, Thailand, Skottland, Georgien, Ungern, Bosnien och Hercegovina, Irak, USA, Jamaica, Finland, Turkiet, Brasilien, Grekland, Ukraina, Sri Lanka, Costa Rica, Libanon, Argentina, Serbien, Mexiko, Kuba, en rom (från Rumänien), Filippinerna, Peru, Sydafrika, Etiopien, Kroatien, Ryssland, Bangladesh, Ghana, Kap Verde, Danmark, Indien, Kina, Zambia, Nederländerna, Island, Norge, Belgien, Gaza, Indonesien, Nya Zeeland, Malawi, Schweiz, Liberia, Sydkorea, Bulgarien, Spanien, Makedonien, Irland, Pakistan, Färöarna, Kamerun, Estland, Gambia, Israel, Sierra Leone, Chile, Japan, Polen, Marocko, Litauen, England, Senegal, Finland, Nasaret, Uganda, Tanzania, Sameland, Somalia, Tjeckien, Zimbabwe, Afghanistan Portugal,

Trinidad, Mocambique, Tjeckoslovakien, Kurdistan, Hongkong, Tunisien och Venezuela.

Här hittar du alla tidigare avsnitt: www.expressen.se/gt/mer-om/hela-varlden-finns-i-goteborg/Det går även att hitta länken i högerspalten på gt.se/

Läs på webben

Han kom till Sverige bara drygt ett år gammal och så undernärd att adoptivföräldrarna fick ta honom direkt till sjukhus.

- Colombia är ett av världens farligaste länder. Hade jag inte adopterats hade jag kanske blivit ett gatubarn - eller varit död, konstaterar Christian Hemberg lugnt.

Det är svårt att tänka sig i dag när denne välklädde och vältränade 32-åring sitter tillbakalutad på sitt rymliga kontor i Masthugget varifrån han driver ett eget träningsföretag.

 

Det som i dag mest påminner om Christians historia är att han firar två födelsedagar. Tredje maj och sjätte december. Den dagen han föddes och den dag han kom till Sverige.

- Då äter jag tårta med pappa!

Att vara adopterad är psykiskt jobbigt för många adoptivbarn, att veta att de är bortvalda av sina ursprungsföräldrar. Men Christian Hemberg känner inte så.

- Jag är tacksam över att jag blev adopterad och fick en andra chans i livet. Jag tror till och med att man kan få mer kärlek från adoptivföräldrar, som ofta längtat länge efter sitt barn. Nu finns tyvärr inte min mamma längre, men min pappa är fortfarande min bästa vän och förebild.

- Jag har inte återvänt till Colombia, men jag vet att jag kommer från ett barnhem i Cali. Och jag kan ta reda på mer och kommer förmodligen att göra det en dag. Om jag får barn vill de nog veta varifrån deras pappa kommer. Då återvänder jag med dem.

Christian växte upp i lilla Torestorp med bara tusen invånare.

- Det var ett bra ställe att växa upp på. Lugnt och fint.

 

Den lille kraken som undernärd togs emot på Arlanda av sina adoptivföräldrar och tillbringade sina första veckor i Sverige på Borås lasarett fick snabbt tillbaka sina krafter.

- Jag åt och åt. Att jag saknade mat från början är kanske det som gör att jag fortfarande har så god aptit!

Förutom en adopterad tjej från Sydkorea var Christian den enda mörkhyade i byn.

- Den som är adopterad, särskilt om man är mörkhyad som jag, får tänka på att man syns. Alla vet vem man är. Skulle jag göra något dumt skulle alla veta det. Det hade kunnat vara en nackdel att sticka ut, men på grund av fotbollen blev det i stället en fördel.

- Att vara adopterad innebär att man måste kämpa hårt och gärna vara lite bättre än andra. Man blir målmedveten, det var användbart för mig i fotbollen.

 

För fritidsintresset var klart från början: fotboll. Och Christian hade talang.

- Vi var ett gäng jämnåriga grabbar som hängde ihop och spelade fotboll som galna. Redan då drömde jag om att bli proffs.

Christian fick tidigt ögonen på sig.

- Jag spelade i ett ungdomsknattelag. Vi vann allt som gick att vinna.

När Christian var tolv år ringde Elfsborg och var intresserat av Svansjös unge talang.

- Men pappa sa nej, han tyckte det var för tidigt.

14 år gammal vann Christian division 5 med Torestorps A-lag. 16 år gammal skrev han kontrakt med Örgryte.

- Jag gick på gymnasiet i Skene då och pendlade till Göteborg. Det var tufft. Vi tränade 4-6 gånger i veckan och så var det matcher på det. Jag var nära att hoppa av gymnasiet, men jag är glad i dag att jag bestämde mig för att göra klart min examen. Örgryte sa till mig: "Vi kommer att satsa på dig. Gå ut gymnasiet så får du ett kontrakt sedan." Det var en väldig trygghet.

 

Efter studenten flyttade Christian till Göteborg och drömjobbet som fotbollsspelare.

- Klubben ordnade till och med lägenhet åt mig mitt i stan. Där bor jag förresten fortfarande.

- Jag blev kär direkt i Göteborg, kände mig hemma. Jag gillade det mångkulturella, att här finns människor från hela världen.

Livet bestod mycket av träning. Men fotbollen gav också Christian vänner för livet.

- Vi var ett gott kompisgäng i laget. Sen finns förstås en massa människor som vill bli vän med dig bara för att du är fotbollsspelare. Då är det skönt att ha de gamla kompisarna från Torestorp, dem har man för livet.

 

Christian togs ut till juniorlandslaget tillsammans med Ibrahimovic, Elmander, Isaksson och Källström. Debuterade i A-landslaget samtidigt med Zlatan. Och efter ett antal år i Allsvenskan blev det Norge och slutligen Island. Men sen kände Christian att han inte kunde ta fotbollen så mycket längre och började fundera på nästa karriär.

- När jag kom tillbaka till Sverige från Island tog jag hjälp av en personlig tränare för att komma i toppform. Det gick så bra att han frågade om inte jag också ville satsa på det jobbet. Så jag utbildade mig till personlig tränare 2010 och har jobbat med det sedan dess.

 

Hur var det att lämna fotbollen?

- Det tog nog ett år att förstå att jag inte skulle spela fotboll på heltid längre. Fotbollen var ju mitt jobb, min dröm, mitt liv. Men jag tycker fortfarande fotboll är det roligaste som finns. Och jag är glad över det jag gjort och det jag fått. Resorna över hela världen. Alla människor jag lärt känna.

- Fast i dag får jag samma kick av mitt nya jobb som jag förr fick av fotbollen. Jag jobbar med alla sorters människor och de mötena är fantastiskt spännande.

Hänger du fortfarande med i fotbollen?

- Jag går bara på 4-5 matcher per år, det är rätt skönt att kolla på fotboll hemma i soffan också. Och jag missar aldrig en Champions League-match!

Eller en landskamp.

Christian har dubbelt medborgarskap och har kvar sitt colombianska pass.

- Om Colombia spelar fotboll mot vilket lag som helst, då håller jag på Colombia!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!