Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag är neger men jag är inte någon jävel"

Marika Carlsson är tillbaka i hemstaden med föreställningen "En negers uppväxt". Göteborgspremiär i kväll på Hagateatern. Foto: Anders Ylander
Går man runt med ett offer-ok hela tiden ser man rasism i allt, säger Marika Carlsson till de afrosvenskar som anmält hennes föreställning "En negers uppväxt" för hets mot folkgrupp.
I dag går den upp i Göteborg.
Första gången jag såg Marika Carlsson var en kväll på Restaurang Gillestugan i Göteborg i början av 00-talet. Som värd för ställets ståuppklubb hade jag fått ett samtal från en, som jag minns det, blyg, ung kvinna som ville komma och prova i fem minuter. Det fick hon.
Hon hade tidigare provat på skådespeleri som amatör på Folkteatern, där vi nu möts, och det var Folkans Kim Lantz som hade tjatat på henne: "Fan, Marika, stand-up comedy skulle vara nånting för dig!"
Alltså sökte hon till Dramatiska Institutets kurs och kom in delvis på grund av att hon ljög och sa att det här var något hon hade testat. Med framgång.

Blygheten verkar med andra ord vara en tankekonstruktion från min sida, och på scenen syntes den hur som helst inte. Hon var rolig redan från början och blev efterhand så skojig att hon "exporterades" till Stockholm, där hon 2006 utnämndes till Sveriges roligaste kvinna.
Hon poängterar dock att hon saknar Göteborg, där hon bodde i elva år, och att det känns lite som en hemkomst nu när hon besöker stan med sin egen monolog, "En negers uppväxt".
Vad handlar den om?
- Min egen resa från att jag kom till Sverige två år gammal, som adoptivbarn från Etiopien, fram till i dag när SD sitter i riksdagen.
Har det kostat på att vara så självutlämnande?
- Skrivprocessen var tuff och det var svårt att hitta gränsen mellan vad som var allmänt och vad som var för privat. Att vara öppen om min situation har jag däremot aldrig haft svårt för, och att göra showen på scen har inte känts jobbigt. Särskilt inte med tanke på det fantastiska publikmottagandet.
Hon understryker även att ämnet förstås inte var nytt för henne. Hon undrar vilken värld människor lever i när de blir chockade av att ett parti som SD kommer in i riksdagen.

En betydligt jobbigare aspekt var att showen anmäldes av Afrosvenskarnas Riksförbund till justitie- och pressombudsmannen, eftersom de menar att titeln är kränkande.
Kan man inte ändå tänka att det ger bra publicitet?
- Kanske i efterhand, men inte medan det pågår. Jag visste inte att det fanns så mycket hat. De som anmälde showen hade ju inte ens sett den, och de vägrar fortfarande göra det.
Så där blev även du chockad?
- Ja, det kanske var naivt att tro att alla skulle förstå ironin, humorn, glimten i ögat, som man säger. Föreställningen heter ju som den heter mot bakgrund av att jag kallades neger som liten.
Vem är det som hatar dig? Afrosvenskar eller den gamla blekhyade sorten?
- Afrosvenskar samt vita som lever med dom. Jag menar, i Sverige gör vi ju gärna om ord för att ställa saker och ting i bättre dager, och det här n-ordet vill afrosvenskarna ta bort. Okej, men man har inte tagit bort problemet i och med detta.
- När jag var liten och kallades neger var det tvärtom mycket som var mindre problematiskt. Det fanns en naiv nyfikenhet som ofta fick ett klumpigt uttryck, men i botten fanns också snällhet. Nu, i ett klimat som präglas av SD, är det hårdare att vara svart. Och hur mycket bättre har romerna fått det efter att vi slutade säga zigenare? Inte ett dugg.

Att anmälningen orsakade stor turbulens för Marika Carlsson, både privat och som offentlig person, går inte att ta miste på. Bara en sådan sak som att anmälarna i en debattartikel kallade henne, som skapat föreställningen och dess titel, en bricka i produktionsbolagets rasistiska kampanj.
Du blev helt enkelt omyndigförklarad?
- Javisst! "...för en billig penning och en klapp på huvudet", står det på Facebooksidan Café Pan-Afrika, som tillhör Afrosvenskarnas Riksförbund. Dom jämför med den sortens shower som gjordes i USA på 30-talet, där de färgade reducerades till ett slags cirkusdjur. Alltså fastnar dom ohjälpligt i ett vi och dom-perspektiv. Men om man tittar på USA i dag så ser man att ordet nigger används hela tiden av de färgade själva, i rap, stand-up comedy med mera...
Kan man även i Sverige ta tillbaka n-ordet och ändra värdeladdningen så som homosexuella har gjort med ordet bög?
- Nej, det är nog ändå så att n-ordet är FÖR laddat för att det ska kunna funka.
Hur hanterade du ordet under din uppväxt?
- Ofta sa de negerjävel och då gick jag i gång på jävel i stället. "Visst, jag är neger men hur kan ni säga att jag är en jävel?" Det brukade funka.
Och rasism överhuvudtaget?
- Jag har bemött den på alla tänkbara sätt, slagits, argumenterat, ignorerat, och till slut började jag använda humor.
Jag antar att sistnämnda vapnet var det som fungerade bäst för din del?
- Definitivt! Vi MÅSTE ibland kunna avstå från att intellektualisera och våga skratta åt det hela, åt det faktum att vi alla emellanåt är lite smygrasister. Jag vill kort sagt att folk ska kunna känna igen sig och ifrågasätta sina egna roller och attityder.

Samtidigt understryker Marika Carlsson att "En negers uppväxt" är mer än en stand up-show.
- Det är en ärlig och naken berättelse där publiken både får skratta och gråta, avslutar hon.
Och den som köper biljett kan göra det tryggt försäkrad om att få se en monolog vars titel inte är överkryssad. Tidigare i vår avgjordes målet om hets mot folkgrupp till Marikas fördel. Allt annat skulle ha varit en smärre sensation.

Ove Haugen
kulturen@gt.se

FOTNOT: "En negers uppväxt" spelas 9, 12 och 13 maj på Hagateatern.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!