Robyn. Foto: Justyna Sanko/Landmark Media
Robyn. Foto: Justyna Sanko/Landmark Media

Inte en fest för bara männen

Publicerad
Uppdaterad
Way out West har bokat 22 procent kvinnor. Det är långt ifrån jämställt.
GT:s Emmy Rasper hoppas att festivalen lyckas bättre nästa år.
Säkert.Foto: Ronny Johannesson
Mansdominansen på festivalernas scener och bakom dj-båsen på klubbarna är en ständigt aktuell diskussion. GT har tidigare skrivit om Västsvenska festivaler med helt olika syn på vikten av jämställdhet. Fjordfestivalen i Uddevalla som enligt egen utsago lät slumpen (GT 30/7) arbeta som artistbokare och således lyckades med bedriften att boka en (1) kvinna, och Krokstrandfestivalen utanför Strömstad (28/7) som med ett uttalat mål att skapa en jämställd festival bokade 43 procent kvinnor. Festivalernas olika förmåga att boka kvinnor visar hur viktig ambitionen är för resultatet, att medvetenhet spelar roll.
Just nu pågår den gigantiska festivalen Way out West i Slottsskogen, och drar till sig gäster från hela Sverige och världen. Way out West har blivit en viktig del av Göteborgs image och varumärke, och något som många göteborgare känner sig stolta över.
Enligt föreningen Ladyfest, som räknat på de kvinnliga bokningarna, har festivalen bokat 22 procent kvinnor. Är det bra eller dåligt? Avgör själv. Jämställt är det i alla fall inte. Givetvis är skevheten en spegling av det samhälle vi lever i, där det finns strukturer som påverkar hur människors kompetens värderas och vad vi ges för möjligheter. Men strukturer och invanda mönster är inte statiska.

Det går att förändra, om viljan och kunskapen finns. Om vi inte låter Slumpen, eller för den delen dens polare Slentrian och Bakåtsträvaren bestämma, utan i stället ger makt till Medvetenheten, Nyskaparen och Innovatören.
Det är allas ansvar att försöka förändra och skapa ett samhälle där våra kön inte avgör hur vi får bete oss eller vad vi kan göra med våra liv. Det är även Way out Wests ansvar, och jag hade blivit en strålande stolt göteborgare om Way out West ser till att bli en jämställd festival år 2012.

Emmy Rasper
kulturen@gt.se

Fotnot: Enligt Ladyfests sätt att räkna, är det en kvinnlig akt när bandet består av minst 50 procent kvinnor. Även en soloakt som till exempel Robyn räknas som kvinnlig oavsett vilket kön det är på resterande musiker på scenen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag