Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hotet mot fotbollen

Foto: Lennart Rehnman
I dag började Allsvenskan och fotbollsfesten för Sveriges hundratusentals supportrar. Men framtiden ser dystrare ut.
- Det är enastående att fotbollen hittills behållit sina fans med tanke på hur klubbarna redan förändrats, säger professorn och Blåvittsupportern Ulf Bjereld.
Riksidrottsförbundet tar i år upp 51-procentsregeln på årsstämman och för första gången verkar etablerade krafter för privat ägande av idrottsföreningar. Män i kostymer drömmer om att fördubbla omsättningen för elitfotbollsklubbarna, så svenska lag ska kunna bli konkurrenskraftiga på internationell nivå. Men samtidigt känner stora delar av supporterrörelsen att "pamparna" försöker smyga igenom grundläggande förändringar utan öppen debatt.
– Idrotten är tillsammans med fackförenings- och nykterhetsrörelsen en av de äldsta demokratiska institutionerna i det svenska samhället. Idrotten var en fungerande demokrati innan vi hade allmän rösträtt i Sverige, säger fotbollsdebattören Anders Almgren som tidigare varit ordförande i Supporterklubben Änglarna.
– Nu vill de förändra vår värld i grunden utan en vettig debatt om vad det här betyder för idrotten, för klubbarna och för oss supportrar.

För när företag och finansmän vill köpa in sig i organisationer som fram tills i dag styrts av medlemmarna uppstår lägen där fansen inte vill vara med längre.
– Vi är rädda för att man slutar bry sig om känslor och bara tänker på pengar och framgång, säger fotbollsbloggaren Johan Elisson, suppleant i Änglarnas styrelse.
När IFK Göteborg förra veckan gjorde klart med en ny storsponsor, Prioritet Finans, uttryckte en del fans skepsis. Ett företag som sysslar med finansaffärer och inkasso kändes liksom inte lika helylle som Icahandlarna, den tidigare huvudsponsorn sedan 36 år.
Och i idrottsrörelsen är traditionens makt stark.
– När en sådan här grej sker känns det som ens föräldrahem hade gått och blivit ett casino, säger bloggpseudonymen "Disco" på BaraBen.com.
Ändå var IFK Göteborg nästan övertydliga om att den nya storsponsorn inte ställt några motkrav för att gå in med sin feta plånbok. Men eftersom samma sponsor ställt krav om styrelseplats för att gå in med sponsring i handbollsklubben RIK satte spekulationer i gång bland fansen.

På Göteborgs universitet följer statsvetenskapsprofessorn Ulf Bjereld, ännu en engagerad Blåvitt-supporter, debatten ur ett annat perspektiv.
– Det är rätt enastående att fotbollen har bibehållit sina engagerade fans med tanke på hur mycket klubbarna redan har förändrats inom ramen för det regelverk som finns. I dag är det mycket mer klubbyten och pengar inom elitidrotten vilket gör att själen kan komma att tunnas ut på sikt, om det inte redan har gjort det. Det går inte att veta om den här unika klubbkänslan och passionen finns kvar i Sverige om 15 år, säger han.
Och framtiden är oviss. "Tyskland eller England" är en jämförelse mellan två av fotbollens stormakter som visar på alternativa vägar för svensk fotboll.
Tyska Bundesliga har det bästa publiksnittet i Europa och står sig sportsligt starkt i konkurrensen trots att de har både ståplats och en 51-procentsregel snarlik den svenska. England är motsatsen. Där har föreningsdemokrati aldrig funnits med i bilden och fotbollen är totalkommersialiserad med avsevärt dyrare biljettpriser.

Bortsett från det demokratiska elementet är känslorna nyckeln till fotbollens identitet.
– Fotboll ska vara ett nöje för alla och inte bara för de som betalar bäst. Och fotboll ska inte bara vara kommersiellt utan även något som berör på ett djupare plan, säger Johan Elisson.
Klassperspektivet politiserar frågan ytterligare.
– Om biljettpriserna blir dyrare får vi en annan publik, konstaterar Anders Almgren.
De politiska partierna, kyrkan och nykterhetsrörelsen har i dag problem att engagera människor.
– I politiken vill människor kämpa för Dawit Isaaks frihet snarare än att gå med i Folkpartiet och kämpa för yttrandefrihet, säger Ulf Bjereld.
För en fotbollssupporter är det annorlunda.
- Laget kan vara ens fasta punkt oavsett om man får ett nytt jobb eller flyttar till en ny stad. Man byter inte från Blåvitt till Gais eller från Hammarby till Sundsvall bara för att man flyttar.
Men det finns en smärtgräns även för fotbollssupportern. I flera länder har supportrarna brutit sig loss från klubben de älskar i protest mot nya ägare som vanskött eller misshandlat deras livslånga kärlek.
– En mängd supportrar har redan gjort det valet, säger Johan Elisson. Nystartade klubbar som FC United of Manchester och nya Austria Salzburg har grundats av supportrar som tröttnat på hur deras föreningar anammat den moderna fotbollen i för stor grad.

Markus Hankins
markus.hankins@gt.se

Fotnot: Riksidrottsförbundets beslut på stämman – som hålls i Uppsala den 27-29 maj – gäller om specialförbunden med allt från fotboll till curling själva ska få fatta beslut om de vill ha en 51-procentsregel.